П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 18.12.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на осемнадесети декември  две хиляди и двадесета година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Светла Иванова

и прокурора Павел Жеков

сложи за разглеждане адм. дело № 1115 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К.Х.Х., редовно призован за днешното съдебно заседание, с призовка получена от назначения процесуален представител адв. П., която се явява в съдебна зала.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган в РПЦ – Харманли при Държавната агенция за бежанците при МС (Е. Г.), редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от ст.юрк. Х.,.надлежно упълномощена с пълномощно по делото.

СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно уведомени от предходно съдебно заседание, се представляват от прокурор Жеков.

Адв. П. – Моля за ход на делото.

Ст. юрк. Х. – Ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва се постъпилата административна преписка.

Адв. П.– Поддържам жалбата, така, както е предявена. Да се приеме като доказателство постъпилата административната преписка, представена от административния орган. На този етап няма да соча други доказателства.

 Ст. юрк. Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля, да приемете в цялост изпратената административна преписка. Представям и моля да приемете справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх. №МД-674/10.12.2020г., относно държава по произход И., както и Докладна записка относно самоволно напуснали РПЦ - Харманли чужденци вх.№1644/03.12.2020г, което обстоятелство се установява и с оглед, че призовката не е връчена лично, а е получена чрез назначения процесуален представител на жалбоподателя..

ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна. Да се приеме административната преписка като писмени доказателства по делото, както и днес представените документи от ответната страна. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Нямам доказателствени искания.

Адв. П.– Да се приемат представените от ответната страна документи. Считам делото за изяснено.

Съдът намира, че следва по делото да бъде приложена така постъпилата преписка от административния орган, като бъдат приети като писмени доказателства всички съдържащи се в нея документи. Следва като писмено доказателство по делото да бъдат приети и представените в днешното съдебно заседание: справка на Дирекция „Международна дейност“ относно актуалното състояние на И., както и Докладна записка относно самоволно напуснали РПЦ - Харманли чужденци. С оглед на изложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№7099/03.12.2020г.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото всички съдържащи се в преписката документи съобразно опис от 28 пункта и находящи се по делото от л.4 до л.49 включително.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото Справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх.№МД-674/10.12.2020г., относно Република И. – актуално положение в страната, както и  Докладна записка вх.№1644/03.12.2020г. относно чужденците, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли.

Съдът като взе предвид,  че страните не правят нови доказателствени искания, счита делото за изяснено от фактическа страна и 

 О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. П.– Моля да уважите депозираната през Вас жалба. Считам, същата за основателна. Отказът на административния орган е постановен при съществени нарушения на процесуалните правила. Липсват мотиви, дали по отношение на чужденеца не е налице хипотезата на чл.9, ал.8 от ЗУБ, а именно дали не са налице други причини от хуманитарен характер за предоставяне на хуманитарен статут. Като такава причина смитам посочената в интервюто му-липса на работа. Това е главната причина, поради която е напуснал страната си по произход. Мотивите са прекалено общи, поради което считам, че преписката следва да бъде върната за подробни мотиви на административния орган. В тази връзка считам, че други причини от хуманитарен характер са именно липсата на каквито и да било данни  за това, дали в държавата по произход се изпълнява и се спазва всеобщата Декларация за „Правата на човека“ на ООН, а именно-чл.23, т. 1- дали на чужденеца е гарантирано правото на труд и закрила срещу безработица. В този смисъл, моля да произнесете Вашето решение.

Ст. юрк. Х. – Моля да отхвърлите жалбата на К.Х.Х., гражданин на И., срещу решението на интервюиращия орган като неоснователна и недоказана. Считам, че решението е правилно и законосъобразно, съобразено с материалния закон. Разгледана е обстановката в И.. Правилно интервюиращият орган е преценил, че изложените мотиви за напускане на държавата по произход са лични и икономически, които не попадат в предметния обхват на ЗУБ. Подробности съм изложила и развила в писмени бележки, които представям на съда и моля да имате предвид..

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че жалбата е неоснователна. При постановяването на акта на интервюиращият орган не са допуснати съществени процесуални нарушения и не са налице предпоставки на придобиване на жалбоподателя със статут на бежанец или на хуманитарен такъв.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10.08 часа.

Протоколът се изготви на 18.12.2020 г.

 

 

Съдия:

 

 

Секретар: