П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 18.12.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на осемнадесети декември  две хиляди и двадесета година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Светла Иванова

и прокурора Павел Жеков

сложи за разглеждане адм. дело № 1116 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 10.10 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Ф.Х.Д., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично, не разбира български език.

ОТВЕТНИКЪТ Заместник председател при Държавната агенция за бежанците при МС, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. Х., надлежно упълномощена с пълномощно по делото.

СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно уведомени от предходно съдебно заседание, се представляват от прокурор Жеков.

В съдебната зала се явява Т.А.Х.– преводач от арабски език на български език и обратно.

ПРЕВОДАЧЪТ  Т.А.Х. - Владея арабски език и мога да извърша превода от български език на арабски език и обратно на всички извършващи се по делото процесуални действия.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Ф.Х.Д. /чрез преводача/ Разбирам добре превода и моля да ми бъде назначен преводач за участието ми в производството.

Преди даване ход на делото съдът намира, че с оглед личното явяване на жалбоподателя, който е чужд гражданин и не владее български език, и с оглед гарантиране правото му на защита, следва да му бъде назначен преводач в лицето на днес явявилия се Т.А.Х., който да осъществи превод от арабски на български език и обратно на всички извършващи се по делото процесуални действия, ето защо            

О П Р Е Д Е Л И :                                                  

НАЗНАЧАВА Т.А.Х. за преводач на жалбоподателя Ф.Х.Д., който да осъществи превод на всички процесуални действия по делото от арабски на български език и обратно.

Сне се самоличността на преводача.

ПРЕВОДАЧЪТ Т.А.Х. – снета самоличност, неосъждан, без родство със страните. Предупреден за наказателната отговорност по чл. 290, ал. 2 от НК.

Съдът докладва:

На 16.12.2020г. е постъпила молба от процесуалния представител на жалбоподателя - адв. Ж., ведно с пълномощно от жалбоподателя. В нея сочи, че поради усложнената епидемиологична обстановка, са налице рискове свързани с пътуването и участието му в съдебното заседание. Заявява, че не възразява да се даде ход на делото, поддържа жалбата и няма доказателствени искания. Моли да се приеме представената административна преписка.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Ф.Х.Д. /чрез преводача/ Да се гледа делото.

Ст.юрк. Х. –Моля за даване ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ –Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка  да бъде даден ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се постъпилата жалбата.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Ф.Х.Д. /чрез преводача/  – Поддържам жалбата, както и това, което моят адвокат е написал и съм съгласен съдът да приеме документите, които са подадени.

Ст. юрк. Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка и така депозираната жалба. Представям и моля да приемете справки на Дирекция „Международна дейност“ с вх. №МД-664/07.12.2020г., относно ситуацията на сирийските бежанци в Иракски Кюрдистан, справка с вх.№МД-672/09.12.2020г., относно нивото на здравеопазване в Иракски Кюрдистан, както и справка относно общо положение в Ирак с вх.№ МД-674/10.12.2020г

Съдът даде възможност на жалбоподателя да се запознае чрез преводача, с представените от пълномощника на ответната страна в днешното съдебно заседание документи

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Ф.Х.Д. /чрез преводача/  – Съгласен съм да се приемат тези документи.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да бъдат приети като доказателства съдържащите се административната преписка документи, както и днес представените от ответната страна. Нямам искания за други доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

Съдът намира, че по делото следва да бъде приложена така постъпилата административната преписка, като бъдат приети като писмени доказателства по делото всички съдържащи се в нея документи, както и така представените в днешното съдебно заседание от ответната страна. С оглед на изложеното, съдът

                                                 О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо  вх. №7100/03.12.2020г.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото всички съдържащи се в административната преписка документи съобразно опис от 37 пункта и находящи се от л.4 до л.62 вкл. по делото.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: Справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх. №МД-664/07.12.2020г., относно ситуацията на сирийските бежанци в Иракски Кюрдистан; Справка с вх.№МД-672/09.12.2020г., относно нивото на здравеопазване в Иракски Кюрдистан; Справка с вх.№ МД-674/10.12.2020г. относно общо положение в Република Ирак.                                   

Съдът като взе предвид,  че страните не правят нови доказателствени искания, счита делото за изяснено от фактическа страна и 

 О П Р Е Д Е Л И :

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

            ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Ф.Х.Д. /чрез преводача/ - Много страдах и искам единствено справедливост. Моето семейство в момента живее на Турската граница и аз се страхувам за живота им. Надявам се, съдът да постанови решение, с което да получа убежище. 

Ст. юрк. Х. – Моля да отхвърлите жалбата на Ф.Х.Д., гражданин на Сирия, срещу решението на Заместник Председателя на ДАБ като неоснователна и недоказана. Считам, че решението е правилно, законосъобразно и съобразено с материалния закон. Съгласно чл.75, ал.2 от ЗУБ, при произнасянето на молбата за статут се преценяват всички относими факти, свързани, както с държавата по произход, така и с държавата, където е пребивавал чужденецът. В случая, същият е живял осем години със семейството си в Иракски Кюрдистан, там са се установили и децата му са ходили там на училище. Моля да имате предвид и представените справки, изготвени по подобни случаи в ДАБ. Решението е съобразено и с практики на ВАС, като съм цитирала някои от тях в писмените си бележки, които също представям. Моля да имате предвид най-вече АД №14623/2017г. по описа на ВАС, АД №492/2017г. по описа на ВАС, а също така и практиката на АдмСъд – Хасково по подобен род дела, например: АД №805/2018г. по описа на АдмСъд – Хасково, АД №510/2017г. по описа на АдмСъд – Хасково и други. Подробности съм изложила в писмени бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че жалбата е неоснователна. Намирам, че при постановяване на оспорвания административен акт не са допуснати съществени процесуални нарушения и административният орган правилно е преценил, че не са налице предпоставки за предоставяне на статут на бежанец, с оглед на което моля да потвърдите процесното решение.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.17 часа.

Протоколът се изготви на 18.12.2020 г.

 

 

Съдия:

 

 

Секретар: