П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 29.12.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и девети декември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора Николай Трендафилов  

сложи за разглеждане адм. дело № 1133 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 11.17 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.Е.А., редовно призован чрез процесуалния си представител, не се явява. За него се явява адв. А.Н., назначен за процесуален представител на същия, във връзка с допуснатата по делото правна помощ.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ИНТЕРВЮИРАЩ ОРГАН ПРИ РПЦ – ХАРМАНЛИ към Държавната агенция за бежанците (Е. Ч.), редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща представител.

                        От пълномощника на интервюиращия орган -  ст. юриск. Х., е постъпила молба, в която заявява, че е възпрепятствана да се яви лично в днешното съдебно заседание, но моли да бъде даден ход на делото, при липса на процесуални пречки за това. Моли да се приеме като доказателство изпратената административна преписка. Представя писмени доказателства, а именно: справка от „Дирекция Международна дейност“ към ДАБ с вх. № МД-673/09.12.2020 г. относно общото положение в А. и докладна записка за самоволно напуснали РПЦ – Харманли чужденци с вх. № 1731/14.12.2020 г. Прилага и писмени бележки по същество.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани, се явява прокурор ТРЕНДАФИЛОВ.

                        По хода на делото:

                        Адв. Н. – Да се даде ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Моля да дадете ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата, насочена срещу решение на интервюиращ орган при ДАБ, с което е приета като явно неоснователна молбата на жалбоподателя за предоставяне на международна закрила.

                        Адв. Н. – Почитаема госпожо административен съдия, поддържаме жалбата така, както е депозирана. Нямаме други доказателствени искания. Не възразяваме да бъдат приети представените от ответната страна писмени доказателства.

                        ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна. Да се приеме административната преписка и постъпилите допълнително справки. Нови доказателства няма да соча.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото документите, съдържащи се в изпратената административна преписка по издаване на оспореното решение, както и приложените към молба вх. № 7531/21.12.2020 г. от пълномощника на ответника заверени копия от справка на „Дирекция Международна дейност“ към ДАБ с вх. № МД-673/09.12.2020 г. относно общото положение в А. и докладна записка вх. № 1731/14.12.2020 г. за самоволно напуснали РПЦ – Харманли чужденци, сред които и жалбоподателят.

Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото заверено копие от документи, съставляващи пълната административна преписка по издаване на оспореното решение, изпратени с писмо рег. № УП-16164/08.12.2020 г. по опис от 25 пункта, както и приложените към молба вх. № 7531/21.12.2020 г. от пълномощника на ответника заверени копия от справка на „Дирекция Международна дейност“ към ДАБ с вх. № МД-673/09.12.2020 г. относно общото положение в А. и докладна записка вх. № 1731/14.12.2020 г. за чужденци, потърсили закрила в ДАБ и напуснали РПЦ – Харманли.

                        Адв. Н. -  Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля за ход по същество.

                        ПРОКУРОРЪТ - Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        Адв. Н. – Почитаема госпожо административен съдия, без да повтаряме доводите, изложени в жалбата, считаме, че относно процесното решение на ДАБ са налице и трите основания по чл. 146 от АПК, а именно по т. 3 - нарушени са административно-производствени правила, по т. 4 - има несъответствие с материалния закон, а именно ЗУБ и по т. 5 - несъответствие с целта на закона, поради което Ви молим да отмените въпросното решение. Ще Ви моля да постановите Вашия съдебен акт и предвид разпоредбата на чл. 9, ал. 8 от ЗУБ, ако не са налице другите основания по реда на чл. 9 от ЗУБ, а именно за предоставяне на хуманитарен статут по други причини от хуманитарен характер, както поради причините, посочени в заключенията на Изпълнителния комитет на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

                        Ще Ви моля при постановяване на Вашия съдебен акт да имате предвид, както посочените няколко съдебни решения в самата жалба до съда, също така Решение № 2846/24.02.2020 г. на Върховния административен съд на Р.България, постановено по адм. дело № 4796/2019 г., където между другото съвсем накратко се казва: „В Афганистан действително е налице несигурност. Има интензивност на насилието в някои части на страната.“ Също така ще Ви помоля да имате предвид Решение № 4221/21.03.2019 г. на ВАС по адм. дело № 773/2018 г. по описа на съда, в което се казва: „Съществуването на тежки и лични заплахи срещу живота или личността на молителя за субсидиарна закрила, не е подчинено на условието последният да представи доказателство, че той самият представлява специфична цел, поради присъщи на неговото лично положение елементи.“ Моля също така да имате предвид Решение № 1881/11.02.2019 г. на ВАС по адм. дело № 14539/2018 г. на съда и Решение № 3168/05.03.2019 г. по адм. дело № 13006/2018 г. на ВАС относно принципни положения по прилагането на ЗУБ в частта на чл. 9, а именно предоставянето на хуманитарен статут на молителя.

                        На последно място, ще Ви моля да имате предвид при постановяването на Вашия акт, а и от морална гледна точка, ако мога така да се изразя, при първото си посещение в САЩ, Папа Франциск се обръща към Конгреса на Съединените щати, като казва: “Трябва да виждаме емигрантите като човешки същества, а не като числа. Те трябва да бъдат третирани със същото състрадание, с което ние искаме да се отнасят към нас”. В тази връзка Върховният комисариат на бежанците има един призив: „Погледни бежанците с други очи.“

                        ПРОКУРОРЪТ – Интервюиращият орган внимателно е анализирал, както бежанската история, конкретните обстоятелства по задържането на молителя и депозираната от негова страна молба за закрила, така и състоянието и обстановката в държавата по произход. Като е отказал международна закрила, е постановил акт, който следва да бъде оставен в сила, тъй като причините, на които се позовава молителят, се намират извън предметния обхват на ЗУБ.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 11.26 часа.

                        Протоколът се изготви на 29.12.2020 година.

 

 

 

                                                                                              СЪДИЯ: 

 

 

 

 

                                                                                              Секретар: