П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 10.12.2020 година

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на десети декември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Хайгухи Бодикян

                                                       

При участието на секретаря Ивелина Въжарска

и прокурора Цвета Пазаитова

сложи за разглеждане адм. дело № 1092 по описа за 2020 г.

докладвано от съдия Хайгухи Бодикян

на именното повикване в 10:05 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.М., нередовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Призовката изпратена до същия е върната в цялост с отбелязване, че по данни на служител в РПЦ – Харманли лицето е напуснало лагера на 25.11.2020 г.. В съдебната зала се явява адв. Т.Т., назначена за процесуален представител на жалбоподателя с Определение на съда от 07.12.2020 г.

ОТВЕТНИКЪТ ИНТЕРВЮИРАЩ ОРГАН В РПЦ – ХАРМАНЛИ КЪМ ДАБ ПРИ МС /Е. Г./, редовно призован за днешното съдебно заседание по електронна поща, се представлява от ст. юрк. М. Х. с пълномощно представено днес.

СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани, се представляват от прокурор Цвета Пазаитова.

Адв. Т. – Да се даде ход на делото.

Ст. юрк. Х. – Моля за ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата на А.М. – гражданин на М. против Решение №УПХ-164/13.11.2020 г. на Интервюиращ орган в РПЦ – Харманли при ДАБ - МС /Е. Г./.

Докладва се Определение на съда от 06.11.2020 г. за конституиране на страни, насрочване на делото и разпределение на доказателствената тежест.

Докладва се административната преписка, изпратена от ответника с придружително писмо вх. №6888/24.11.2020 г. по опис от 26 пункта.

Адв. Т. – Поддържаме жалбата. Нямаме доказателствени искания. Да се приеме административната преписка.

Ст. юрк. Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка. Нови доказателства няма да соча, както и справка за държавата по произход, тъй като интервюиращият орган е приложил последната актуална за държавата по произход по административната преписка. Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приеме административната преписка. Нямам доказателствени искания.

Съдът, като взе предвид становището на страните, намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от административния орган писмени такива, представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, във вид на заверен препис, изпратени под опис с писмо вх. №6888/24.11.2020 г.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, представените от административния орган писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх. №6888/24.11.2020 г. под опис в 26 пункта /от лист 2 до лист 44 по делото/.

Съдът, като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, намери делото за изяснено от фактическа и правна страна, предвид което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Т. – Уважаема госпожо председател, моля да постановите решение, с което да уважите жалбата и да отмените Решение №УПХ-164/13.11.2020 г. като незаконосъобразно, поради нарушаване на материалните и процесуални разпоредби на закона.

Моля да ми бъде издаден препис от протокола от настоящото съдебно заседание както и от определението на съда за назначаване за процесуален представител.

Ст. юрк. Х. – Уважаема госпожо административен съдия, моля да отхвърлите жалбата на А.М. – гражданин на М., срещу решението на интервюиращия орган, като неоснователна и недоказана.

Считам, че процесното решение е правилно, законосъобразно и мотивирано, съобразено с материалния закон.

Подробности излагам в писмените си бележки, които моля да имате предвид при постановяване на вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо председател, считам решението на интервюиращия орган за правилно и законосъобразно. Правилно интервюиращият орган е установил, че мотивите на жалбоподателя, да напусне страната си по произход, са най-вече от личен, икономически и социален характер. Не са налице основанията, които създават предпоставки за даване на статут на бежанец или хуманитарен статут, с оглед на което Ви моля да отхвърлите жалбата.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

ДА СЕ ИЗДАДЕ на адв. Т. препис от определението на съда за назначаване на процесуален представител, както и препис от протокола от днешното съдебно заседание, след изготвянето му.

Заседанието приключи в 10:15 часа.

Протоколът се изготви на 10.12.2020 г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: