П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 06.01.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на шести януари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                          Членове:  ПЕНКА КОСТОВА

                                                           РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

        

 

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора Елеонора Иванова

сложи за разглеждане АНД (К) № 1013 по описа за 2020 година 

докладвано от чл. съдия Пенка Костова

на именното повикване в 10.15 часа се явиха:

 

                        КАСАТОРЪТ АГЕНЦИЯ ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА - СОФИЯ, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от адв. П., с днес представено пълномощно.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА Б.С.Р., редовно призован чрез пълномощника си по телефон, не се явява и не се представлява.

                        Постъпила са писмени бележки от адв. И. - пълномощник на ответника по касационната жалба, в които сочи, че поради служебна ангажираност е в невъзможност да се яви в днешното съдебно заседание, но моли да се даде ход на делото. Излага съображения по съществото на спора и претендира присъждане на разноски, за което прилага списък на разноските и разписка за платен хонорар.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор ИВАНОВА.

                        Адв. П. – Да се даде ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва касационната жалба против решение на РС – Димитровград, постановено по АНД № 281/2020 г. Със същата не се правят доказателствени искания и се излагат съображения по съществото на спора.

                        Адв. П. – Поддържам касационната жалба. Считаме решението на РС – Димитровград, с което е отменено наказателното постановление, за неправилно и незаконосъобразно. Също така считаме, че изложените мотиви в решението на съда не кореспондират с представените по делото доказателства и установените факти. Така изложените съображения за неправилност на наказателното постановление не съответстват на нормативните разпоредби, за което сме изложили подробни съображения в жалбата.

                        На второ място считам, че присъдената сума за адвокатско възнаграждение за разноски по делото е прекомерно голяма и в тази връзка също сме изложили съображения относно тази прекомерност. Възразявам и против претендираните разноски, представени с писмените бележки на пълномощника на ответника. Нямаме други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        ПРОКУРОРЪТ – Нямам искания за събиране на доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        Съдът като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ПРИЛАГА към настоящото дело АНД № 281/2020 г. по описа на Районен съд – Димитровград, ведно с всички приобщени писмени доказателства.

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        Адв. П. – Уважаеми Съдии, моля да уважите касационната жалба, като отмените решението на РС – Димитровград, с което е отменено обжалваното наказателно постановление, издадено от началник отдел „Контрол по РПМ“ към Агенция „Пътна инфраструктура“, като незаконосъобразно и неправилно. Считаме, че не са налице процесуални нарушения при издаване на самото наказателно постановление, както и при съставяне на АУАН.

                        Относно присъдените разноски считам, че те са в прекомерно голям размер, както сме посочили и в касационната жалба, тъй като надвишават повече от половината административното наказание. Днес представеният списък с разноски допълнително потвърждава нашата теза за прекомерност на разноските, претендирани на ответната страна. В тази връзка ще Ви моля да постановите решение, с което да отмените решението на РС - Димитровград и да потвърдите наказателното постановление. Моля и за разноски по делото, съгласно представения в днешно съдебно заседание договор за правна помощ.

                        ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, намирам касационната жалба за основателна и по изложените в нея съображения предлагам да отмените решението на РС - Димитровград като неправилно и незаконосъобразно, като потвърдите издаденото наказателно постановление.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 10.23 часа.

            Протоколът се изготви на 06.01.2021 година.

 

                                                      

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    

 

 

                                                                                                 

 

             Секретар: