П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 14.01.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на четиринадесети януари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора Делчо Лавчев  

сложи за разглеждане адм. дело № 1182 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 11.45 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ З.Х., редовно призован чрез процесуалния си представител, не се явява. За него се явява адв. А.Н., назначен за процесуален представител на същия, във връзка с допусната по делото правна помощ.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ИНТЕРВЮИРАЩ ОРГАН при ТРАНЗИТЕН ЦЕНТЪР към ДАБ – с. ПЪСТРОГОР (М. К.), редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от старши юрисконсулт С., надлежно упълномощена.

                         ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани, се явява прокурор ЛАВЧЕВ.

                        Адв. Н. – Да се даде ход на делото.

                        Юриск. С. – Да се даде ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата, насочена срещу решение на интервюиращ орган на ДАБ, с което е приета като явно неоснователна молбата на жалбоподателя за предоставяне на международна закрила.

                        Адв. Н. – Почитаема госпожо административен Съдия, поддържаме жалбата по начина, по който е депозирана. Нямаме други доказателствени искания. Не възразяваме да бъдат приети представените от ответната страна писмени доказателства.

                        Юриск. С. – Уважаема госпожо Съдия, оспорвам подадената жалба. Моля да се приемат представените по делото писмени доказателства. Наред с това представям и моля да приемете докладна записка за лица, които са в неизвестност, сред които е и жалбоподателя и нова актуална справка за държавата му по произход А..

                        ПРОКУРОРЪТ – По основателността на жалбата ще взема становище след приключване на съдебното дирене. Да се приемат всички представени по делото доказателства, включително и представените в днешното съдебно заседание. Други доказателства няма да сочим.

                        Адв. Н. – Не възразявам да се приемат днес представените от ответника писмени документи, като доказателства по делото.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства документите, съдържащи се в административната преписка по издаване на оспореното решение, както и днес представените от пълномощника на ответника заверени копия от докладна записка за лица, напуснали ТЦ – с. Пъстрогор и са в неизвестност, сред които е и жалбоподателят и актуална справка на „Дирекция Международна дейност“ към ДАБ с вх. № МД-673/09.12.2020 г. относно положението в А., водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото заверено копие от документи, съставляващи пълната административна преписка по издаване на оспореното решение, изпратени с писмо рег. № УП-6898/22.12.2020 г. по опис от 24 пункта, както и днес представените от пълномощника на ответника заверени копия от докладна записка вх. № 658/29.12.2020 г. за чужденци, потърсили закрила в ДАБ и напуснали ТЦ– с.Пъстрогор и справка на „Дирекция Международна дейност“ към ДАБ с вх. № МД-673/09.12.2020 г. относно общото положение в А..

                        Адв. Н. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля за ход по същество.

                        Юриск. С. - Нямам други доказателствени искания.    

                        ПРОКУРОРЪТ - Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                               Адв. Н. – Почитаема госпожо административен Съдия, нашето оплакване е, че са налице и трите основания по чл. 146 от АПК, а именно по т. 3 за наличие на съществени нарушения на административно-производствените правила, по т. 4 за несъответствие с материалния закон, а именно със ЗУБ и по т. 5 за несъответствие с целта на закона. Без да повтарям доводите, изложени в самата жалба, аз ще Ви моля да имате предвид оплакванията в нея и да постановите съдебен акт, с който да я уважите. Ако намерите, че липсват основания за даване на убежище на търсещия такова по реда на чл. 8 от ЗУБ, то ще Ви моля предвид разпоредбата на чл. 9, ал. 8 от ЗУБ да бъде предоставен хуманитарен статут на искащия такъв бежанец.  

                        Ще Ви моля при постановяване на Вашия съдебен акт да имате предвид, решения на Върховния административен съд относно търсещи убежище бежанци от А., а именно Решение № 2846/24.02.2020 г. на Върховния административен съд на Р.България, постановено по адм. дело № 4796/2019 г., където се казва: „В А. действително е налице несигурност. Има интензивност на насилието в някои части на страната.“ Ще Ви моля да имате предвид и Решение № 4221/21.03.2019 г. по адм. дело № 773/2018 г. по описа на ВАС, в което се казва: „Съществуването на тежки и лични заплахи срещу живота или личността на молителя за субсидиарна закрила, не е подчинено на условието последният да представи доказателство, че той самият представлява специфична цел, поради присъщи на неговото лично положение елементи.“ Моля също така да имате предвид принципно и Решение № 1881/11.02.2019 г. по адм. дело № 14539/2018 г. на ВАС.

                        На последно място, ще Ви моля да имате предвид и един от призивите на Върховния комитет на бежанците към ООН, който казва: „Погледни бежанците с други очи.“

                        Юриск. С. – Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата и да оставите в сила решението, като правилно и законосъобразно. Считам, че подадената молба за международна закрила е явно неоснователна. Интервюиращият орган правилно е изградил своя извод, тъй като на зададения въпрос на чужденеца в проведеното интервю: „Ако не Ви бяха арестували, за къде бихте тръгнал?“, той категорично си признава: „За Германия.“, чийто отговор не е логичен за лице, изпитващо основателни опасения от преследване. Подробности съображения съм изложила в писмени бележки, които моля да вземете предвид при постановяване на Вашето решение.

                        ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, считам, че решението на административния орган е правилно и законосъобразно, с оглед на което Ви моля да отхвърлите като неоснователна депозираната жалба. Моля за Вашето произнасяне в този смисъл.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 11.52 часа.

                        Протоколът се изготви на 14.01.2021 година.

 

 

 

                                                                                              СЪДИЯ: 

 

 

 

 

                                                                                              Секретар: