П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 20.01.2021 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесети януари две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВА БАЙНОВА

          ЧЛЕНОВЕ: ПЕНКА КОСТОВА

         РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                                       

При участието на секретаря Светла Иванова

и прокурора Николай Трендафилов

сложи за разглеждане АНД (К) № 913 по описа за 2020 г.

докладвано от чл. съдия Пенка Костова

на именното повикване в 10:51 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ К.Д.М., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

ОТВЕТНИКЪТ по касационната жалба ТД „ЮЖНА МОРСКА“ към АГЕНЦИЯ МИТНИЦИ, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от ст. юрк. П., с пълномощно от въззивната инстанция.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът Трендафилов.

Ст. юрк П. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

Съдът намира, че не са на лице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

                                               О П Р Е Д И Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва се касационната жалба срещу Решение №140/31.07.2020г. постановено по АНД №345/2020г. по описа на РС - Свиленград.

Докладва се молба от процесуалния представител на ответника вх.№7043/01.12.2020г., в която заявява, че оспорва касационната жалба и намира същата за неоснователна. Няма искания за събиране на нови доказателства и излага съображения по същество.

Ст. юрк. П. – Оспорвам касационната жалба. Поддържам подадената молба с посочените в нея основания. Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Считам касационната жалба за неоснователна. Нямам други доказателствени искания. Да се приемат представените такива.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Ст. юрк. П. – Уважаеми административни съдии, моля да оставите в сила обжалваното решение на РС – Свиленград като правилно и законосъобразно. Въззивният съд е провел пълно, всестранно и обективно разследване и е събрал всички относими доказателства. Поради това е постановил правилно и законосъобразно решение. Придържам се изцяло към съображенията изложени в молбата. Считам, че не са налице сочените нарушения в жалбата. Поради това Ви моля да оставите в сила решението на РС – Свиленград. Моля и за присъждане на юрисконсултско възнаграждение в полза на Агенция „Митници“.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, правото на защита на нарушителя по никакъв начин не е нарушено. Допусната е неточност относно датата на едно място и то не в съставения АУАН, а в протокола за извършена митническа проверка, който не поставя началото на административното производство. Посочената в акта разпоредба на ал.3 чл.233, представлява квалифициран и по-тежко наказуем състав на ал.1, поради което и след като изрично е посочена и нормата на чл.233, ал.1, като последната е послужила като основание за налагане на санкцията в наказателното постановление, правата на нарушителя са охранени. Налице е пълно съответствие между описанието на нарушението от фактическа страна и законовата разпоредба, която е била нарушена, явяваща се по-леко наказуема при факти, от които нарушителят се е защитавал. Ето защо съдебното решение на РС – Свиленград, като правилно и законосъобразно, следва да се остави в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10:54 часа.

Протоколът се изготви на 20.01.2021 г.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

Секретар: