П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 22.01.2021 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и втори януари  две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Светла Иванова

и прокурора Невена Владимирова

сложи за разглеждане адм. дело № 1180 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 11.10 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.З., редовно призован за днешното съдебно заседание, чрез назначения процесуален представител, не се явява. До същият е изпратена призовка, която е върната с отбелязване, че лицето е напуснало транзитния център. Жалбоподателят се представлява от назначения процесуален представител адв. Д..

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган в ТЦ с. Пъстрогор при Държавната агенция за бежанците при МС (М. К.), редовно призовани за днешното съдебно заседание, не се явяват.

Съдът докладва:

На 19.01.2021г. е постъпил писмен отговор от ст.юрк. С. процесуален представител на ответника, в което заявява, че не възразява да се даде ход на делото в днешното съдебно заседание, излага подробни съображения по същество и представя допълнителни доказателства. Прилага се пълномощно за процесуално представителство на ст. юрк. С. 

СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно уведомени от предходно съдебно заседание, се представляват от прокурор Владимирова.

Адв. Д. – Моля за ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва се постъпилата административна преписка.

Адв. Д. – Поддържам изцяло жалбата, по посочените в нея съображения, които считам за основателни. Да се приеме като доказателство постъпилата административната преписка, както и допълнително представените от ответната страна такива. Няма да соча други доказателства.

 ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна. Да се приеме административната преписка, както и допълнително представените писмени доказателства от ответната страна. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че следва по делото да бъде приложена така постъпилата преписка от административния орган, като бъдат приети като писмени доказателства всички съдържащи се в нея документи, както и допълнително представените писмени доказателства от ответната страна.

С оглед на изложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№7599/29.12.2020г.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото всички съдържащи се в преписката документи съобразно опис от 24 пункта и находящи се по делото от л.5 до л.46 включително.

ПРИЕМА като писмено доказателство по делото представения за днешното съдебно заседание писмен отговор от ответната страна вх.№437/19.01.2021г., ведно с приложените към него: Докладна записка №659/31.12.2020г. относно чужденци потърсили закрила в ДАБ и напуснали ТЦ с. Пъстрогор; справка на Дирекция „Международна дейност“ относно Ислямска Република Афганистан.

Съдът като взе предвид,  че страните не правят нови доказателствени искания, счита делото за изяснено от фактическа страна и 

 О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Д. – Моля да уважите жалбата по изложените в нея съображения. Считам, че те са достатъчно подробни. Ще си позволя да отбележа, че интервюиращият орган провежда твърде формално процедурата по установяване на обстоятелствата, дали лицето търсещо закрила  има съответните мотиви и основателни ли са те. По повод протокола от проведеното интервю прави впечатление, че въпросите са стандартни и  насочващи само за да установят, че единствената възможна причина на чужденецът търсещ закрила е икономическа такава, а не страх от заплаха. Въпреки, че и в интервюто по настоящия казус има достатъчно доказателства показващи, че животът му е заплашен и се страхува. Прави впечатление, че в интервюто дори не са установили, в кой точно район на страната е живял, за да се установи каква е обстановката. По отношение на съдържащите се в обжалваното решение, цитирани избирателно от справката за актуалното положение в Афганистан се изваждат изводи, че там обстановката е едва ли не много спокойна и нищо не заплашва живота на търсещия закрила. Предполагам, че приетата справка не се различава от съдържащата се в административната преписка и е наситена с множество източници от международни доклади, от който е очевидно, че се погазва спазването на човешките права в страната по произход на жалбоподателя. Цитират се множество убийства извършени от различни бунтовнически групи, преписвани и на силите за сигурност, употребяват се деца и други. В този смисъл считам, че са налице основанията по ЗУБ и моля да  уважите жалбата и да отмените решението на интервюиращия орган, като същото бъде върнато за разглеждане по общият ред.

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че жалбата е неоснователна. Доколкото изложените в нея доводи считам, че не намират опора в събраните по делото доказателства. При направеният анализ на последните се налага изводът, че липсват предпоставките на чл.8 и чл.9 от ЗУБ , а именно насочено конкретно преследване или заплаха и угроза за живота на жалбоподателя. В бежанската история същият е посочил, че се чувства застрашен единствено и само защото брат му бил постъпил на работа като полицай. Липсват изложени каквито и да било данни за пряко насочени спрямо него заплашителни действия. Липсват основания и да се приеме, че е налице и безогледно насилие в страната по произход, за да приемем, че е налице предпоставка по чл.9 от ЗУТ. По изложените съображения, а и наред с това в условия на алтернативна, но не по-малко по степен и основание причина да напусне страната си по произход, жалбоподателят сочи именно икономическа такава: липса на подходяща работа и достатъчно доходи за да издържа семейството си. Тези причини не попадат в обхвата на ЗУТ и не са предпоставка за предоставяне на международна закрила. По така изложените съображения, моля да оставите жалбата без уважение.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 11.18 часа.

Протоколът се изготви на 22.01.2021 г.

 

 

Съдия:

 

 

Секретар: