П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 21.01.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и първи януари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Валентина Радева-Ранчева 

сложи за разглеждане адм. дело № 1181 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Василка Желева

на именното повикване в 11:27 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.К., редовно призован за днешното съдебно заседание, чрез назначения си процесуален представител, не се явява.  

Съдът докладва, че изпратената до жалбоподателя призовка на посочения в жалбата съдебен адрес, а именно Транзитен център към ДАБ, с. Пъстрогор, е върната в цялост, като неполучена. С писмо вх.№ 112/07.01.2021 г. от връчителя на съдебни книжа и призовки – кметски наместник на с. Пъстрогор, община Свиленград, се заявява, че адресатът на призовката е в неизвестност, за което се прилага докладна записка с вх.№ 1/04.01.2021 г. на ТЦ-с.Пъстрогор, в която е отразено, че лицето А.К. от Бангладеш е в неизвестност от 31.12.2020 г.

В залата се явява адв. Б.Б., определен с уведомително писмо вх.№50/05.01.2021 г. на Председателя на САК – Хасково за осъществяване на допуснатата правна помощ на жалбоподателя и назначен с определение на съда от закрито заседание на 05.01.2021 г. за процесуален представител на последния по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при Транзитен център към ДАБ – с. Пъстрогор, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. С.С., надлежно упълномощена, с представено в днешното съдебно заседание пълномощно, с което П.Т.К., в качеството й на административен орган, я упълномощава да осъществи процесуално представителство по делото.

Съдът докладва постъпилото под вх.№ 275/13.01.2021 г. писмо от прокурор при Окръжна прокуратура - Хасково, с което на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК и в изпълнение на Заповед  № ЛС-4496 от 03.10.2014 г. на Главен прокурор на Република България и Заповед № ОП-30 от 12.03.2019 г. на Административен ръководител-Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Хасково, се прави искане за участие в производството по адм.дело № 1181/2020 г. по описа на съда.

В залата се явява Валентина Радева-Ранчева – прокурор в Окръжна прокуратура – Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам така направеното искане. Моля да конституирате Окръжна прокуратура – Хасково като страна в процеса.

Съдът намира, че с оглед изявлението на представителя на ОП – Хасково искането за конституиране на същата като страна по делото е основателно, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

КОНСТИТУИРА Окръжна прокуратура – Хасково, на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК, като страна по адм.дело № 1181/2020 г. по описа на Административен съд – Хасково.

АДВ. Б. – Считам, че няма пречки да бъде даден ход на делото.

СТ.ЮРК. С. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена против Решение №УПП-440/14.12.2020 г. на интервюиращия орган при Транзитен център към ДАБ – с. Пъстрогор.

АДВ. Б. – Поддържам жалбата, като считам същата за основателна. Моля да бъдат приети приложените по делото писмени доказателства. Няма да соча нови доказателства, нямам доказателствени искания.

СТ.ЮРК. С. – Оспорвам подадената жалба. Моля да се приемат представените по делото писмени доказателства. Също така Ви представям и моля да приемете докладна записка, от която е видно, че чужденецът самоволно е напуснал центъра, както и нова актуална справка относно общото положение в  държава по произход на жалбоподателя – Б.. Нямам други доказателствени искания.

АДВ. Б. – Да се приемат представените от пълномощника на ответника писмени доказателства.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приемат всички представени по делото писмени доказателства, включително и днес представените такива от пълномощника на ответника. Няма да соча нови доказателства, нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото изпратените документи от административния орган като надлежно заверена административна преписка по опис, постъпила в съда с писмо рег.№ УП-6885/22.12.2020 г., както и представените в днешното съдебно заседание от пълномощника на ответника докладна записка с вх.№1/04.01.2021 г. и справка с вх.№ МД-34/15.01.2021 г. на Дирекция „Международна дейност“ при ДАБ, и като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като доказателства по делото изпратените документи от административния орган като надлежно заверена административна преписка по издаване на процесното решение по опис, постъпила в съда с писмо рег.№ УП-6885/22.12.2020 г., както и представените в днешното съдебно заседание от пълномощника на ответника докладна записка с вх.№1/04.01.2021 г. и справка с вх.№ МД-34/15.01.2021 г. на Дирекция „Международна дейност“ при ДАБ.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. Б. – Уважаема госпожо Съдия, считам, че жалбата на моя доверител е основателна и моля същата да бъде уважена от съда. Обжалвано е Решение № УПП-440/14.12.2020 г. на интервюиращия орган при Транзитен център към ДАБ – с. Пъстрогор. Считам, че решението не е достатъчно мотивирано и не са налице предпоставките на чл. 13, ал. 1, т. 1 от ЗУБ. Също така неправилно е приложен чл. 13, ал. 1, т. 2 от същия закон. Считам, че е налице ситуация на безогледно насилие в страната, от която идва моят доверител, а именно Народна Република Бангладеш,  което е видно от справките, приложени по делото. Налице са огромни проблеми със спазването на човешките права в тази страна, сплашване на хора, които са настроени опозиционно, ситуации на произволни арести и насилие, незаконни или произволни убийства, принудителни изчезвания, изтезания, произволни и незаконни задържания. Разузнавателните служби и полицията използват мъчения и жестоко, нечовешко и унизително отношение, и такива наказания. Според докладите, силите за сигурност използват мъчения, за да събират информация. Такива данни се съдържат и в медиите, както и в докладите на правозащитните организации, каквато е авторитетната „Human Rights Watch“. Съгласно доклада на същата организация, властите в Бангладеш арестуват произволно критици на правителството, при действието на драконовски закони за сигурност, потискайки гражданското общество, независимите медии и активистите за човешки права. Налице са сериозни и многобройни свидетелства за  мъчение, извънсъдебни убийства и насилствени изчезвания, причинени от силите за сигурност. Имайки предвид всички тези данни аз считам, че основателно моят доверител се страхува и не желае да бъде върнат в страната си и е напуснал същата поради тези причини, и поради наличието на ситуация на безогледно насилие. На това основание аз Ви моля да отмените обжалваното решение.

СТ.ЮРК. С. – Уважаема госпожо Съдия, моля да отхвърлите жалбата и да оставите в сила решението на интервюиращия орган, като правилно и законосъобразно. Доводите ми за това са следните: В проведеното интервю на зададения му въпрос: „Имате ли точно определена държава, до която искате да стигнете?“, жалбоподателят открито признава намерението си да достигне до Испания, което е напълно оправдана житейска ситуация, но не и предпоставка за предоставяне на международна закрила по смисъла на ЗУБ. Освен това е ноторно известен фактът, че в държавата му по произход – Б. не е налице въоръжен конфликт. Подробни съображения излагам в писмени бележки, които Ви представям и моля да вземете предвид при постановяване на Вашето решение.  

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, намирам жалбата за неоснователна, а решение на интервюиращия орган за правилно и законосъобразно. В случая категорично се касае за икономически мигрант.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 11:38 часа.

Протоколът се изготви на 21.01.2021 година.

 

 

 

 

                                                                   

                                                        СЪДИЯ:                                                                                                     

  

 

 

                                                        Секретар: