П Р О Т О К О Л

 

гр. Хасково, 22.01.2021 година

 

Административен съд Хасково, в публично съдебно заседание на двадесет и втори януари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

 

При участието на секретаря Гергана Тенева

сложи за разглеждане адм.дело № 876 по описа за 2020 година,

докладвано от Председателя

 

На поименното повикване в 10.38 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „БЕНДИДА СПЕД“ ЕООД, уведомен от предходно съдебно заседание чрез управителя на дружеството Д.А., не изпраща представител.

Съдът докладва, постъпила молба по електронната поща на Административен съд – Хасково, заведена под вх. №490/20.01.2021 г., от адв. М.Р. – процесуален представител на жалбоподателя, в която моли да бъде даден ход на делото в негово отсъствие. Заявява, че с оглед късното представяне на изисканите от митническите органи писмени доказателства и тяхната многобройност, на този етап не се е запознал с тях, моли да бъде отложено приемането им, като му бъде даден подходящ срок за изразяване на становище, относно тяхната допустимост. Поддържа искането за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза и моли да бъде дадена възможност на вещото лице да изготви заключението си.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ТД „СЕВЕРНА МОРСКА“ ПРИ АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“, уведомен за днешното съдебно заседание при условията на чл.138, ал.2 от АПК, не се явява, представлява се от гл. юрк. Л. С. и ст. юрк. Г. П., надлежно упълномощени по делото.

 

В 10.39 часа в съдебната зала се яви управителя на дружеството жалбоподател – Д. А..

 

ВЕЩОТО ЛИЦЕ М.Л.Ц., редовно призована за днешното съдебно заседание, с призовка връчена на 26.11.2020 г., не се явява.

Съдът докладва постъпила молба с вх. №531/21.01.2021 г. от вещото лице М.Л.Ц., в която сочи, че е получила делото, запознала се с материалите приложени в него, свързала се със счетоводството на жалбоподателя и е получила извлечения от счетоводни ведомости, касаещи получаването на стоките по процесните митнически декларации и реализацията им. Заявява, че не е готова със заключението по поставените задачи пред експертизата за днешното съдебно заседание, поради големия обем на информацията, получените нови документи по делото, както и постоянната й трудова ангажираност, ведно с работата й по дела в Окръжен съд – Хасково, Районен съд – Хасково, Районен съд – Харманли, по които има поети ангажименти. Към молбата прилага: Призовка за вещо лице по гр.дело №1494/2017 г. по описа на Районен съд – Хасково, Призовка за вещо лице по търг.дело №205/2020 г. по описа на Окръжен съд – Хасково, Призовка за вещо лице по гр.дело №197/2019 г. по описа на Районен съд – Харманли.

Д.А.: Ход на делото.

ГЛ. ЮРК. С.: Моля да бъде даден ход на делото.

СТ. ЮРК. П.: Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА, в изпълнение на протоколно определение от 20.11.2020 г., с което е задължен ответника в настоящото производство - Директор на ТД „Северна морска“ при Агенция „Митници“, да представи писмени доказателства, по делото е постъпило писмо с вх. №223/12.01.2021 г. ведно с изисканите документи.

ДОКЛАДВА постъпило становище с вх. №249/13.01.2021 г. от гл. юрк. Л. С. - процесуален представител на ответника в настоящото производство, с което се изразяват съображения по съществото на спора.

Д.А.: Да бъдат приети постъпилите писмени доказателства.

ГЛ. ЮРК. С.: Да се приемат постъпилите писмени доказателства.

СТ. ЮРК. П.: Да се приемат постъпилите писмени доказателства.

Съдът като взе предвид изразеното становище на страните в настоящото производство, намира, че следва да приеме като доказателства по делото, постъпилите с писмо вх. №223/12.01.2021 г. писмени такива.

Ето защо, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като доказателства по делото, описаните в писмо вх. №223/12.01.2021 г. писмени доказателства, обособени в три тома: ТОМ I /от лист 1 до лист 356/, TOM II /oт лист 358 до лист 725/ и TOM III /от лист 727 до лист 1068/.

Д.А.: Kъм момента нямам други доказателствени искания.

ГЛ. ЮРК. С.: В днешното съдебно заседание представяме и моля да бъдат приети като доказателства по делото: Справки от националната електронна система МИС3А по отношение на констатирани вносове, като за всяка стока има отделна справка от системата, на която колегите са базирали своите аргументи по повод на процесното решение. Това са справки, извлечени от електронната система и в нея постъпват данни от всяка клетка на митническа декларация за поставяне под режим, в случая „свободно обръщение“, за стоки с тарифни номера, които отговарят на процесните и за приблизително същия период. Това е изследване, което колегите експерти са направили в националната система, за да се достигне до процесния административен акт.

Д.А.: Тъй като успях до някъде да се запозная с трите тома постъпили документи, считам, че в тях са приложени достатъчно доказателства, и от тази електронна система, на които митницата се обосновава за промяна стойностите на стоките, което е описано в две различни решения и тези стойности са корено различни за едни и същи стоки. Според мен, днес представените доказателства са допълнително претрупване на делото с документи.

СТ. ЮРК. П.: Считаме, че представените от нас в днешното съдебно заседание доказателства са относими по делото и молим същите да бъдат приети.

По отношение на представените в днешното съдебно заседание доказателства от страна на процесуалния представител на ответника – гл. юрк. С., съдът намира същите за относими и допустими и счита, че следва да бъдат приети по делото.

Ето защо, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като доказателства по делото представените в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на ответника писмени такива, а именно: Справка №10 от „Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИС3А“, разпечатана на 18.01.2021 г.; Справка №13 от „Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИС3А“, разпечатана на 18.01.2021 г.; Справка №17 от „Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИС3А“, разпечатана на 18.01.2021 г.; Справка №18 от „Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИС3А“, разпечатана на 18.01.2021 г.; Справка №27 от „Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИС3А“, разпечатана на 18.01.2021 г. – 2 броя; Справка №29 от „Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИС3А“, разпечатана на 18.01.2021 г.; Справка №30 от „Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИС3А“, разпечатана на 18.01.2021 г.; Справка №35 от „Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИС3А“, разпечатана на 18.01.2021 г.; Справка №36 от „Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИС3А“, разпечатана на 18.01.2021 г.; Справка №40 от „Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИС3А“, разпечатана на 18.01.2021 г.; Справка №41 от „Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИС3А“, разпечатана на 18.01.2021 г..

Д.А.: Нямам доказателствени искания на този етап от производството. Да се даде възможност на вещото лице да изготви заключение по назначената експертиза.

ГЛ. ЮРК. С.: Нямам доказателствени искания на този етап от производството. Да се даде възможност на вещото лице да изготви заключение по назначената експертиза.

СТ. ЮРК. П.: Нямам доказателствени искания на този етап от производството. Да се даде възможност на вещото лице да изготви заключение по назначената експертиза.

Съдът като взе предвид, че на този етап от производството други процесуални действия не могат да бъдат извършени и за изготвянето на допуснатата по делото съдебно-счетоводна експертиза

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на вещото лице М.Л.Ц. да изготви и представи в срок по делото възложената ѝ съдебно-счетоводна експертиза.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 26.03.2021 г. от 10.10 часа, за която дата страните - уведомени от съдебно заседание чрез процесуалните си представители.

Да се уведоми вещото лице за датата на следващо съдебно заседание.

Заседанието приключи в 10.52 часа.

            Протоколът се изготви на 22.01.2021 година.

 

.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

                                                       

 

Секретар: