П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 26.01.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и шести януари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                                 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 1095 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА Р.Х.П., редовно призована, се явява лично и с адв. М.Г., надлежно упълномощена по делото.

ЖАЛБОПОДАТЕЛКИТЕ С.Х.М. и С.И.С., редовно призовани, не се явяват. Същите се представляват от адв.М.Г., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Началник на РДНСК - Хасково, редовно призован, се представлява от ст.юрк. Д.У., надлежно упълномощен по делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА Главен архитект на Община Хасково, редовно призован, не се явява и не изпраща процесуален представител. 

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА Г.Я.С., редовно призован, се явява лично и с адв. Б.Д., надлежно упълномощена по делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА Р.Я.Г., редовно призован, не се явява. Същият се представлява от адв. Б.Д., надлежно упълномощена  по делото.

 

По хода на делото:

Адв.Г. – Да се даде ход на делото.

Юрк.У.– Да се даде ход на делото.

Адв.Д. – Няма процесуални пречки. Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва, че производството по настоящото дело е образувано във връзка с Решение № 14476/23.11.2020 г., постановено по адм.дело № 4716/2020 г. по описа на ВАС, с което е отменено Решение № 6/05.02.2020 г. по адм.дело № 742/2018 г. по описа на Административен съд – Хасково и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на съда.

Адв. Г. – Госпожо Съдия, от името на доверителите си заявявам, че поддържам жалбата против решението на  РДНСК, с което е потвърдено разрешение за строеж. Няма да соча други доказателства. Такива са събрани при предходното разглеждане на делото, които могат да бъдат ползвани от съда. Отменителното решение на ВАС е само на процесуално основание, поради липса на произнасяне от състава на съда по същество и грешка във връщане на делото за ново разглеждане в РДНСК, който вече не е органът, който има право да се произнася. Моля да бъдат приобщени всички събрани доказателства в първоинстанционното разглеждане, за да бъдат обсъдени от настоящия съдебен състав. Нямам доказателствени искания.

Юрк.У. – Уважаема госпожо Председател, моля да отхвърлите жалбата. Моля да потвърдите оспорвания административен акт. Моля да приемете всички събрани до момента доказателства. Няма да соча нови такива. Нямам доказателствени искания.

Адв.Д. – Оспорвам жалбата. Няма да соча други доказателства. Да се приобщят доказателствата, събрани в предходното административно дело. Нямам доказателствени искания.

 

Съдът намира, че следва да приобщи към доказателствения материал по делото доказателствата, събрани в хода на адм.дело № 742/2018 г. по описа на АдмС – Хасково и като взе предвид факта, че не се правят от страните искания за събиране на нови доказателства по делото счита, че следва да бъде даден ход по същество.

Мотивиран от горното съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЛАГА към настоящото дело Адм.дело № 742/2018 г. по описа на АдмС – Хасково и ПРИОБЩАВА събрания по него доказателствен материал към настоящото производство.

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Г. – Госпожо Съдия, моля да постановите решение, с което да отмените решение на РДНСК, с което е потвърдено издаденото от Главния архитект на Община Хасково разрешение за строеж за обект: Преустройство на жилища и два броя складови помещения в две жилища“, с възложители заинтересованите лица в настоящото производство. Моля при отмяна на решението да се произнесете по същество и да отмените и разрешението за строеж, издадено от главния архитект, предмет на настоящото производство и преди това на административното производство, развито пред РДНСК - Пловдив. Разглеждайки по същество спора считам, че са налице закононарушения при одобряване на инвестиционния проект и въз основа на него при издаване на обжалваното разрешение за стоеж. Няма да се спирам подборно на всички съображения по същество, сочещи нарушения на административния орган при издаване на административния акт, но моля да имате предвид същите, които са подробно посочени от нас в писмената защита по приключване на делото, постъпила в съда на 27.11.2019 г. Моля да възприемете тези съображения и постановите резултата, в смисъла, който заявих, с който реално да уважите подадената от доверителите ми жалба.

Моля да присъдите на доверителите ми направените по делото разноски, съгласно списъка, който сме представили при първоинстанционното разглеждане на делото. За настоящото разглеждане разноски нямаме направени.

Юрк.У. – Уважаема госпожо Председател, моля да отхвърлите предявената пред АдмС - Хасково жалба против административен акт на Началника на РДНСК-ЮЦР – Пловдив. Считам, че административният акт е издаден законосъобразно, правилно, при спазване на материалния и процесуалния закон. В предходното дело сме изложили в писмена защита подробни аргументи по отношение на всички спорни въпроси, които възникнаха по време на съдебния процес и моля да се съобразите в тях. Считам, че по делото се събраха достатъчно писмени и гласни доказателства, които сочат, че заповедта е издадена правилно и моля да я потвърдите.

Адв.Д. – Уважаема госпожо Съдия, моля да оставите без уважение жалбата и с Вашия съдебен акт да потвърдите обжалваната заповед на Началник РДНСК – Пловдив, с която се потвърждава разрешението за строеж, издадено от главния архитект на Община Хасково. Считам, че не са допуснати нарушения при издаването както на административния акт, така и на разрешението за строеж. Административният орган е обсъдил цялата административна преписка, включително и инвестиционния проект, по който не е намерено нарушение и ще Ви моля с Вашия съдебен акт да потвърдите процесната заповед.

Моля за присъждане на разноски, за които съм представила списък. За днешното съдебно заседание нямам определено възнаграждение. Моля да имате предвид и подробната писмена защита, представена в предходното административно дело, което е приобщено в настоящия процес.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

Заседанието приключи в 10:39 часа.

Протоколът се изготви на 26.01.2021 г.

 

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: