П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 28.01.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и осми януари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора 

сложи за разглеждане адм. дело № 952 по описа за 2020 година 

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 11.03 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА Б.Д.В., редовно призована, не се явява. За нея се явява адв. Т., с приложено по делото пълномощно.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ЗАМ.-ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР на ДФ “ЗЕМЕДЕЛИЕ”, редовно призован, се представлява от старши юрисконсулт М., с приложено по делото пълномощно.

                        Адв. Т. – Да се даде ход на делото.

                        Юриск. М. - Да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата.

                   Адв. Т. – Поддържам жалбата. Моля да приемете приложените към нея доказателства. Запознах се с делото, запознах се и с представената административна преписка, която не възразявам да бъде приета, но считам, че същата е непълна. Моля да бъде допълнена с констативните протоколи от извършени проверки на място, както и със съответните уведомителни писма, с които са връчени тези констативни протоколи на доверителката ми.

                        По отношение на искането за назначаване на експертиза, бих искала първо да се запозная с констативните протоколи и след това да конкретизираме задачи към вещото лице. Същото е становището ми по отношение и на искането за допускане на свидетели, които ще посоча след запознаване с писмените доказателства, които ответникът ще представи.

                        Юриск. М. – Уважаема госпожо Председател, оспорваме изцяло жалбата. Моля да се приеме административната преписка. Действително има извършена проверка на място и затова моля да ми бъде предоставена възможност да представя протоколите от проверките и съответно снимковия материал, ако мога да го представя, като съответно Вие ще определите дали на хартиен носител или на диск.

                        Във връзка с Ваше разпореждане от 12.11.2020 г. представям и моля да приемете като доказателство Методика за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по мярка 214“Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007 – 2013 г. със съответната заповед на министъра, която е цитирана в разпореждането. Представям и предишна заповед, която не е цитирана във Вашето разпореждане, отново на Министъра на земеделието и храните.

                        Адв. Т. - Може ли най-напред да се запознаем с констативните протоколи и след това да определим дали ще е необходимо да се представя снимков материал, защото не е необходимо да пълним делото със снимков материал от всички парцели. Ако установим проблемни такива, тогава да се представи снимков материал по отношение на тях.

                        Не възразявам да се приемат днес представените от ответника писмени доказателства, но имам  молба, госпожо Председател, а именно да задължите ответната страна да представя доказателства по делото с екземпляр и за мен.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото документите съдържащи се в изпратената административна преписка, както и днес представената, във връзка с указанията на съда, Методика за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по мярка 214“Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007 – 2013 г., цитирана в оспореното писмо, ведно с два броя заповеди на Министъра на земеделието, храните и горите.

                        Също така, с оглед изразените становища от страните по повод непълнотата на административната преписка, съдът намира, че следва да даде възможност на ответника в 14-дневен срок от днес, да представи във вид на заверени копия протоколите от извършените проверки на място, като същите бъдат представени с копия и за жалбоподателя, ведно с уведомителните писма за връчването им, като след представянето на тези доказателства, съдът ще се произнесе във връзка с искането за назначаване на агротехническа експертиза и по евентуално искане за допускане на гласни доказателства.

                        Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към административната преписка документи, представени в заверен вид под опис с придружително писмо вх. № 6592/11.11.2020 г., находящи се от л. 35 до л. 737 включително по делото, както и представените в днешното съдебно заседание от пълномощника на ответника заверени копия от Методика за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по мярка 214“Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007 – 2013 г., ведно с утвърждаващата я Заповед № РД 09-243/17.03.2017 г. на Министъра на земеделието и храните и Заповед № РД 09-235/12.03.2018 г. на Министъра на земеделието, храните и горите.  

                        ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответника в 14-дневен срок от днес, да попълни административната преписка с протоколите от извършените проверки на място, ведно с уведомителните писма за връчването им, като същите се представят с преписи и за жалбоподателя.

                   След представяне на посочените доказателства, съдът ще се произнесе по исканията в жалбата за назначаване на агротехническа експертиза и за допускане на гласни доказателства.

                        Адв.  Т. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

                        Юриск. М.  – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

                        За изясняване на делото от фактическа страна, съдът намира, че същото следва да се отложи за друга дата, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 01.04.2021 г. от 11.30 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

                        Заседанието приключи в 11.14 часа.

                        Протоколът се изготви на 28.01.2021 година.

 

 

     СЪДИЯ:

 

 

 

                                     

     Секретар: