П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 02.02.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на втори февруари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Делчо Лавчев

сложи за разглеждане адм. дело № 18 по описа за 2021 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:50 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.Р.Б., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. За него се явява назначеният му процесуален представител адв. Л.С..

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при Държавната агенция за бежанците, РПЦ-Харманли, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст. юрк. М.Х., надлежно упълномощена по делото, с днес представено пълномощно.

            ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът Делчо Лавчев.

 

По хода на делото:  

Адв. С. – Моля да се гледа делото.

Ст.юрк. Х. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

 

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба от М.Р.Б. против Решение № УПХ-299/23.12.2020 г. на Интервюиращ орган в РПЦ – Харманли на ДАБ при МС.

Докладва се, че по делото е постъпила административната преписка по издаване на оспореното решение, изпратена в съда с придружително писмо вх.№ 114/07.01.2021г. 

 

Адв. С. – От името на жалбоподателя поддържам жалбата. Да се приеме административната преписка. Нямам други доказателствени искания.

Ст.юрк. Х.Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка. В днешното съдебно заседание Ви представям и моля да приемете справка на Дирекция „Международна дейност“ към ДАБ вх.№ МД-58/29.01.2021 г. относно общото положение в Република И.. Нямам други доказателствени искания.

Адв. С. – Да се приеме така представената справка.

ПРОКУРОРЪТ – По основателността на жалбата ще взема становище след приключване на съдебното дирене. Да се приемат всички представени по делото писмени доказателства, включително и представените такива в днешното съдебно заседание. Нямам доказателствени искания.

 

Съдът намери, че като писмени доказателства по делото следва да бъдат приети изпратените документи с придружително писмо вх.№ 114/07.01.2021 г., представляващи административната преписка по издаване на оспореното решение, както и представената в днешното съдебно заседание от пълномощника на ответника справка на Дирекция „Международна дейност“ към ДАБ вх.№ МД-58/29.01.2021 г. относно общото положение в Република И.и като взе предвид, че не се правят искания за събиране на нови доказателства, съдът намери делото за изяснено от фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

 

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото изпратените документи с придружително писмо вх.№ 114/07.01.2021 г., представляващи административната преписка по издаване на оспореното решение /от лист 8 до лист 52 вкл. от делото/, както и представената в днешното съдебно заседание от пълномощника на ответника справка на Дирекция „Международна дейност“ към ДАБ вх.№ МД-58/29.01.2021 г. относно общото положение в Република И..

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. С. - Уважаема госпожо Съдия, от името на моя доверител изцяло поддържам така депозираната жалба. Ще Ви моля да отмените решението, с което е отхвърлена молбата за предоставяне на международна закрила. В жалба са изложени съображения, че незаконосъобразно административният орган е игнорирал факта, че причините за напускане на страната не са свързани с наличието на заплаха за живота на моя доверител. Излагат се съображения за нарушаване на процесуалните правила, както и на материалния закон. В жалбата, която подкрепям и аз, се приема факта, че за да отхвърли искането му за предоставяне на международна закрила интервюиращият орган е приел обстоятелството, че няма заплаха за живота и свободата му, така, както е изразил той във всички свои отговори в интервюто, което е проведено с него, както се приема и обстоятелството, че по икономически причини същият иска да остане на територията на България. Предоставя се информация за международната обстановка, респективно Ирак, че няма военен конфликт, който да е заплаха за живота и здравето на жалбоподателя, че няма предоставена на друг член от неговото семейство хуманитарна помощ, поради което не отговаря и на това основание да му бъде осигурена такава. В същото време жалбоподателят твърди, че процесуалните правила са нарушени затова, защото е следвало да се извърши второ интервю за уточняване на някои въпроси. Той е категоричен, че е застрашена личната му свобода и живота му, макар и това да не е настъпило в следствие на международен конфликт и на военни действия.

Считам, че при постановяване на Вашето решение трябва да вземете предвид изложеното в жалбата обстоятелство съгласно Решение от 17.02.2009 г. на Съда в Люксембург по дело № С-465/07 г., където е тълкувана разпоредбата на чл. 15 от Директива 2004/83/ЕО, където изрично е отбелязано, че когато е застрашен индивидуално някой индивид в страната си по произход по причини или фактори, произтичащи от личните му обстоятелства, административният орган е следвало да вземе предвид това, още повече, че става въпрос за тълкуване на тази норма и той не е необходимо да доказва непременно наличието на такъв конфликт, който да застрашава живота и здравето му.

Няма да се спирам на всички факти и обстоятелства, изложени в жалбата, доколкото е подробно обосновано защо жалбоподателят счита, че решението на интервюиращия орган е неоснователно. Моля да уважите жалбата. Моля да ми бъде предоставен препис от протокола от днешното съдебно заседание.

Ст.юрк. Х. - Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на М.Р.Б. - гражданин на И. срещу решението на интервюиращия орган, като неоснователна и недоказана. Считам, че процесното решение е правилно, законосъобразно, съобразено е с материалния закон. Подробности съм изложила в писмени бележки, които Ви представям и моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, считам, решението на административния орган за правилно и законосъобразно, с оглед на което Ви моля да оставите без уважение депозираната срещу него жалба. Моля за Вашето произнасяне в този смисъл.

 

Съдът РАЗПОРЕДИ да се изготви препис от протокола от днешното съдебно заседание на адв. С., след изготвянето му.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

            Заседанието приключи в 10:57 часа.

            Протоколът се изготви на 02.02.2021 година.

 

 

                                   СЪДИЯ:

 

 

                                                                                                          Секретар: