П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 02.02.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на втори февруари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 1016 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:58 часа, на второ четене, се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ ЕТ „Добри 73 – Д.Д.“, с.М., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява Д. Х. ., заедно с  адв. П.И., надлежно упълномощен да го представлява, с приложено по делото пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ Изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ - София, редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща процесуален представител.

 

По хода на делото:  

Адв. И. – Да се даде ход на делото.

           

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба, насочена срещу Акт за установяване на публично държавно вземане № 26/311/00783/3/01/04/01 от 25.08.2020г., издаден от Изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. 

Докладва, че по делото е постъпила административната преписка по издаване на оспорения акт, изпратена от ответника с придружително писмо вх.№ 6363/02.11.2020 г.

Докладва, че по делото е постъпил писмен отговор с вх.№ 7676/31.12.2020 г. от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, с който отговор се оспорва депозираната жалба, излагат се мотиви във връзка с това оспорване и се прави доказателствено искане за назначаване на съдебно-икономическа експертиза по делото.

 

Адв. И. – Поддържам жалбата. Да се приемат приложените по делото писмени доказателства. Доколкото към писмения отговор има формулирани задачи за съдебно-икономическа експертиза, моля да ми се даде възможност да се запозная с въпросите и до датата на следващото съдебно заседание да изразя становище по тях, както и да бъде допуснато допълване на съдебно-икономическата експертиза с въпроси от наша страна. Моля да ми бъде предоставен екземпляр от писмения отговор.

 

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото изпратените с придружително писмо вх.№ 6363/02.11.2020 г. документи, представляващи административната преписка по издаване на оспорения административен акт, както и допълнително изпратеното с писмо вх.№ 7113/03.12.2020 г. известие за доставяне от 01.09.2020 г., удостоверяващо връчване на оспорения акт на жалбоподателя.

По отношение на искането за назначаване на съдебно-икономическа експертиза съдът счита, че следва да се произнесе по същото в закрито заседание след даване на възможност на жалбоподателя да изрази становище по така формулираните въпроси в писмения отговор на жалбата, както и евентуално да формулира такива от своя страна. Доколкото писменият отговор е бил депозиран на 31.12.2020 г., тоест повече от един месец преди датата на днешното съдебно заседание, съдът намира за неоснователно направеното искане за даване на възможност за изразяване на становище до датата на следващото съдебно заседание, а следва да даде възможност за изразяване на такова становище, с писмена молба, депозирана по делото, съответно формулиране на въпроси към експертизата, в 10-дневен срок от днес, след което съдът ще се произнесе по назначаването на експертизата.

 

Мотивиран от горното, съдът

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото изпратените с придружително писмо вх.№ 6363/02.11.2020 г. документи, представляващи административната преписка по издаване на оспорения административен акт /от л.21 до л.625 от делото/ и известие за доставяне от 01.09.2020 г., удостоверяващо връчване на процесния административен акт на жалбоподателя.

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя, в 10-дневен срок от днес, с писмена молба да изрази становище по така формулираните въпроси в писмения отговор по жалбата, както и евентуално да формулира такива от своя страна.

След постъпване на молбата от страна на жалбоподателя съдът ще се произнесе в закрито заседание по назначаването на експертиза по делото.

 

ДА СЕ ПРЕДОСТАВИ препис от писмения отговор по жалбата на пълномощника на жалбоподателя.

 

В съдебна зала се явява адв. В.Е., преупълномощен от Адвокатско съдружие „Антонова и Иванова“, в качеството им на пълномощник на В.Г.Г. – Изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

 

Съдът разясни на адв. Е. извършените по момента процесуални действия.

 

Адв. И. – Госпожо Съдия, представям и моля да приемете постановление на Окръжна прокуратура – Хасково за прекратяване на наказателно производство, досежно доверителя ми, образувано за престъпление по чл. 248а от НК, което е именно за злоупотреба с европейски фондове. Предоставям екземпляр от същото за ответната страна.

Адв. Е. – Да се приеме така представеното писмено доказателство.

 

Съдът намира, че като писмено доказателство по делото следва да бъде прието и представеното в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на жалбоподателя писмо до Д. Х. . от Окръжна прокуратура – Хасково, ведно с приложено към същото Постановление за прекратяване на наказателно производство от 06.10.2020 г., мотивиран от което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като писмено доказателство по делото писмо до Д. Х. . от Окръжна прокуратура – Хасково, ведно с приложено към същото Постановление за прекратяване на наказателно производство от 06.10.2020 г.

 

Съдът предостави възможност на процесуалния представител на ответника да изрази становище по жалбата.

 

Адв. Е. – Оспорвам жалбата. Заявявам, че представената административна преписка е в цялост. На този етап, извън експертизата, нямам други доказателствени искания.

 Адв. И. - Нямам други доказателствени искания на този етап от производството. Моля при отсрочване на делото да имате предвид, че на дата 23.03.2021 г. и 30.03.2021 г. съм служебно ангажиран в други съдилища и не са ми удобни дати. Предлагам делото да бъде отложено за месец април, като на 13.04.2021 г. съм също служебно ангажиран във Върховния съд.  

Адв. Е. – Моля делото да бъде отсрочено за месец април.

 

За събиране на допуснатите в днешното съдебно заседание доказателства и като съобрази служебната ангажираност на страните, съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата и час, мотивиран от което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТЛАГА и НАСРОЧВА същото за 20.04.2021 г. от 11:00 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

 

Заседанието приключи в 11:35 часа.

Протоколът се изготви на 02.02.2021 година.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

                                                                                                         

Секретар: