П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 04.02.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на четвърти февруари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Антон Стоянов

сложи за разглеждане адм. дело № 22 по описа за 2021 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Р.Н., редовно призован чрез процесуалния си представител, не се явява. Призовката до същия е върната в цялост с отбелязване, че по данни на служител в РПЦ – Харманли лицето е напуснало на 05.01.2021 г. За него се явява назначеният му процесуален представител адв. М.Ц..

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган в РПЦ – Харманли при Държавната агенция за бежанците при МС, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст. юрк. М.Х., надлежно упълномощена по делото, с днес представено пълномощно.

            ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани, се явява прокурорът Антон Стоянов.

 

По хода на делото:  

Адв. Ц. – Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Х. - Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

 

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба от Р.Н. против Решение № УПХ-292/21.12.2020 г. на Интервюиращ орган в РПЦ – Харманли на ДАБ при МС.

Докладва, че по делото е постъпила административната преписка, във връзка с издаване на оспореното решение, изпратена в съда с придружително писмо вх.№ 122/07.01.2021 г. 

Адв. Ц. – Поддържам жалбата. Считам същата за допустима, тъй като чужденецът има право да подаде жалба. Считам, че в оспореното решение има нарушение на материалните правила. Да се приеме административната преписка. Нямам други доказателствени искания.

Ст.юрк. Х. – Уважаема госпожо административен Съдия, считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка. В днешното съдебно заседание Ви представям и моля да приемете справка на Дирекция „Международна дейност“ към ДАБ относно Мароко с вх.№ МД-703/29.12.2020 г. и докладна записка за напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№ 24/07.01.2021 г. Нямам други доказателствени искания.

Адв. Ц. – Да се приемат така представените писмени доказателства от процесуалния представител на жалбоподателя.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приеме административната преписка, както и представените в днешното съдебно заседание справка и докладна записка. Нови доказателства няма да соча. Нямам доказателствени искания.

 

Съдът намери, че като писмени доказателства по делото следва да бъдат приети изпратените документи с придружително писмо вх.№ 122/07.01.2021г., представляващи административната преписка по издаване на оспореното решение, както и представените в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на ответника писмени доказателства и като взе предвид, че не се правят искания за събиране на нови доказателства, съдът намери делото за изяснено от фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

 

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото изпратените документи с придружително писмо вх.№ 122/07.01.2021 г., представляващи административната преписка по издаване на оспореното решение /от лист 6 до лист 42 от делото/, както и представените в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на ответника писмени доказателства, а именно: справка на Дирекция „Международна дейност“ към ДАБ относно М. с вх.№ МД-703/29.12.2020 г. и докладна записка за напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№ 24/07.01.2021 г.

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Ц. - Уважаема госпожо Съдия, интервюиращият орган е възприел, че молбата на чужденеца за предоставяне на международна закрила е явно неоснователна по смисъла на чл. 13, ал. 1, т. 1 и т. 2 от ЗУБ  и най-вече на чл. 9 от ЗУБ, поради което моля да отмените процесното решение и да върнете преписката на административния орган с указания молбата на жалбоподателя да бъде разгледана по общите правила.

Ст.юрк. Х. - Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на Р.Н. - гражданин на М. срещу решението на интервюиращия орган, като неоснователна и недоказана. Считам, че процесното решение е правилно, законосъобразно, съобразено е с материалния закон. Подробности съм изложила в писмени бележки, които Ви представям и моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, считам жалбата за неоснователна. Не смятам, че се констатира в преписката и в процесното решение сочените в жалбата процесуални и други нарушения. Смятам, че решението на административния орган е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде оставено в сила.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

            Заседанието приключи в 10:05 часа.

            Протоколът се изготви на 04.02.2021 година.

 

 

                                                                                               СЪДИЯ:

 

                                                                                              Секретар: