П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 03.02.2021 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети февруари две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

        Членове: ПЕНКА КОСТОВА

                                               РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

 

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора Николай Трендафилов

сложи за разглеждане АНД (К) № 1046 по описа за 2020 г.

докладвано от Председателя

на именното повикване в 10:05 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ М.Д., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител. От пълномощника на същия – адв.А.С.Й., на ел. поща на съда, подписана с ел. подпис е постъпила молба с вх.№827/03.02.2021 г. в 09:46 часа. В същата се заявява, че пълномощникът на касатора не може да се яви за участие в съдебно заседание, тъй като на днешна дата е ангажиран по АНД №741/2020 г. като пълномощник на С. А. в първо по делото заседание, в което предстои извършване разпит на свидетели. Моли да не бъде даван ход на делото, съдът да приеме, че са налице уважителни причини за неявяването и отложи делото за друга дата. Представено е копие от призовка за страна С. З. А. чрез пълномощника й А.С.Й. за днешна дата 10:00 часа на Районен съд – Свиленград.

ОТВЕТНИКЪТ ТД Южна морска към Агенция Митници“, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от гл.юрк.В. С. - С., надлежно упълномощена с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор Николай Трендафилов.

Гл.юрк. С. - С. – Уважаеми съдии, с оглед постъпилата молба считам, че са налице процесуални пречки за даване ход на делото, но моля съдът да укаже на адвоката на насрещната страна, в случай, че се налага следващо отлагане на делото, да съобщи това малко по-рано на съда, тъй като и ние пътуваме от гр.Свиленград и в случая осъществяваме напразни разходи.

ПРОКУРОРЪТ – За да не се наруши правото на защита, считам че ход на делото не следва да бъде даден.

Съдът намира, че с оглед представеното писмено доказателство за служебна ангажираност на адв.А.Й. на днешна дата и час пред Районен съд – Свиленград и доколкото касаторът е чужд гражданин, който е затруднен самостоятелно да упражнява правата си без процесуален представител, са налице обективни пречки, установени с писмени доказателства, за явяването на касатора и неговия пълномощник в днешно съдебно заседание, с оглед което, и за да не се наруши правото му на защита, ход на делото не следва да се дава, като на адв.А.Й. бъде указано, че при следващо искане за отлагане на делото на сходно основание, а именно поради служебната й ангажираност, то може да бъде преценявано като злоупотреба с право и да не бъде уважено.

Водим от това, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

УКАЗВА на адв.А.Й., че следващо искане за отлагане на делото на сходно основание, а именно поради служебната й ангажираност,  може да бъде преценявано като злоупотреба с право и да не бъде уважено.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 17.03.2021 г. от 10:00 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени.

Заседанието приключи в 10:11 часа.

Протоколът се изготви на 03.02.2021 г.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

Секретар: