П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 03.02.2021 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети февруари две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

        Членове: ПЕНКА КОСТОВА

                                               РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

 

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора Николай Трендафилов

сложи за разглеждане АНД (К) № 1050 по описа за 2020 г.

докладвано от Председателя

на именното повикване в 10:12 часа се явиха:

 

 

КАСАТОРЪТ Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – София, същият и ОТВЕТНИК по касационната жалба на ЕТ „Фани - Д. Д.“, редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща представител.

КАСАТОРЪТ ЕТ „Фани - Д. Д.“, гр.С., същият и ОТВЕТНИК по касационната жалба на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор - София, редовно призован за съдебното заседание, не изпраща представител.

От адв.А.Г.Г., като пълномощник на касатора ЕТ „Фани - Д. Д.“, е постъпила молба вх.№821/02.02.2021 г. В същата се заявява, че пълномощникът е възпрепятстван да се яви на днешна дата по делото, но не възразява да бъде даден ход на същото в негово и на доверителя му отсъствие. Заявява, че оспорва подадената от насрещната страна жалба срещу решението на РС – С., моли същата да бъде отхвърлена като неоснователна. Поддържа подадената от името на своя доверител насрещна касационна жалба срещу решението по делото, моли тя да бъде уважена. Претендира разноски. Прилага призовка за удостоверяване на служебната си ангажираност и списък на разноските.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призовани, се явява прокурорът Николай Трендафилов.

ПРОКУРОРЪТ – Моля за ход на делото.

Съдът намира, че с оглед редовното призоваване на страните, няма процесуална пречка да бъде даден ход на делото по отношение на касацонната жалба, предявена от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – София.

По отношение на касационната жалба, предявена от ЕТ „Фани - Д. Д.“, гр.С., ход на делото не следва да бъде даван, доколкото се установява, че същата е подадена след законоустановения срок. Оспореното частично с тази касационна жалба Решение с №147/17.08.2020 г., постановено по АНД №358/2020 г. по описа на РС – С., е съобщено на страната ЕТ „Фани - Д. Д.“, гр.С., чрез нейния пълномощник А.Г.Г. на 24.08.2020 г., което е удостоверено с подписа на адвоката, както и с подписа на връчителя на съдебни книжа. Отчитан от тази дата, законоустановеният в чл.211 от АПК срок за обжалване на решението изтича на 08.09.2020 г., което е първият работен ден след неработния 07.09.2020 г. (понеделник). Касационната жалба, озаглавена „Насрещна касационна жалба“ от ЕТ „Фани - Д. Д.“ е постъпила в РС – С., заведена под вх.№261137/30.09.2020 г. без доказателства да е подадена на по-ранна от посочената дата. Ето защо същата е просрочена, следва да бъде оставена без разглеждане и производството по делото по отношение на нея следва да бъде прекратено.

Водим от изложеното и на основание чл.215, т.3, вр. чл.211 от АПК, вр. чл.63, ал.1, изречение  второ, от сега действащата му редакция, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ касационната жалба, подадена от ЕТ „Фани - Д. Д.“, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.С., ул. „П.“ №*, представляван от Д. В. Д., против Решение №147/17.08.2020 г. по АНД №358/2020 г. по описа на Районен съд – С. в потвърдителната му част и

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по АНД (К) №1050/2020 г. по описа на АдмС – Хасково в тази му част.

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВАС.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ:          1……………….

 

 

                              2………………..

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по отношение на касационната жалба, подадена от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор – София.

Докладва същата касационна жалба, подадена срещу решението на районен съд – С. в частта му, с която се отменя наказателното постановление.

ПРОКУРОРЪТ – Жалбата е неоснователна. Няма да соча доказателства.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, жалбата е неоснователна. Районен съд – С. е изпълнил задълженията си на въззивна инстанция и макар чрез един математически модел, е обусловил необходимостта от намаляне на наложената санкция, при положение, че е установил безспорно извършеното и неговото авторство. Обстоятелството, че последното зареждане на бензиностанцията е около 5 месеца преди извършената проверка, както и очевидно продадените в този период количества сочат, че опасността на нарушението не е толкова съществена в степента, която й е предал административно-наказващият орган. Ето защо считам, че решението на РС – С. като правилно и законосъобразно следва да бъде оставено в сила, а що се касае до възражението за разноски, то следва логично от правилата на чл.143, във вр. с чл.144 от АПК, във вр. чл.78 от ГПК.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:21 часа.

Протоколът се изготви на 03.02.2021 г.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

 

Секретар: