П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 03.02.2021 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети февруари две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

        Членове: ПЕНКА КОСТОВА

                                               РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

 

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора Николай Трендафилов

сложи за разглеждане АНД (К) № 1080 по описа за 2020 г.

докладвано от Председателя

на именното повикване в 10:22 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ М.Т.Ч., редовно призован, не се явява. За него се явява адв.Б.И.К., надлежно упълномощен да го представлява с пълномощно, представено по делото пред районния съд.

ОТВЕТНИКЪТ ОД на МВР-Хасково, сектор Пътна полиция“, редовно призован, не изпраща представител.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор Николай Трендафилов.

Адв.К. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се касационната жалба.

Адв.К. – Поддържаме жалбата. Няма да сочим други доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна, а делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на нови доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.К. – Уважаеми административни съдии, считам, че така постановеното решение на Районен съд – Хасково е постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон. Считаме, че материалният закон е нарушен, тъй като на моя доверител му е вменена вина за нарушение, което той не е извършил, а именно движение без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. По отношение на задължителността на застраховката, моето лично мнение като юрист е, че тя е на 50 % напълно незаконосъобразна, т.е. не може да бъде вменено в едно лице задължение да се застрахова, тъй като по този начин правата на застрахователя, които са му делегирани от Кодекса за застраховането, в един момент се оказват в по-голям предмет и обем от тия права, които самият застрахован има, и застрахователят със своята воля и израз на материално-правни действия може да измести застрахования, като предизвика в неговия патримониум, каквото той няма. Например, едно ПТП, което не е осъществено, но въпреки това застрахователят изплаща на т.н. „пострадал“ застрахователно обезщетение, което после по реда на регреса претендира от застрахования. В такъв случай застрахованият не разполага с никакви правни средства да се защити. По тези съображения считам, че задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ напълно се намира в нарушение както на Европейската харта на правата, така и на Конституцията на Република България, т.е. тя не може да бъде задължителна.

Другото материално нарушение е, че считам, че в случая е следвало да намери приложение чл.13 от НК, а именно института на крайната необходимост, тъй като моят доверител е инвалид, има 6 байпаса на сърцето, и всеки ден, който преживява, може да се каже, че му е подарен от съдбата, или от бога, всеки може да го приеме така, както си му е удобно на него, и се е принудил от обстоятелствата, тъй като в един момент е видял, че предписаните му лекарства са свършили, а е следвало спешно да приеме предписаната му доза, която за него се явява животоспасяваща, се е принудил да отиде до аптеката и да си купи тези лекарства. И точно пред самата аптека на пътя е бил спрян от пътните полицаи, които са установили липсата на застраховка „Гражданска отговорност“. Разбира се, след като той си е купил лекарствата и му е бил съставен актът, той е отишъл при застрахователя си и е застраховал своето МПС така, както изисква законът. Поради това считам, че така оспореното административно нарушение по съдебен ред не са явява обществено опасно. Т.е. налице е една хипотеза на чл.13, която изключва обществената опасност на деянието, поради което същият не е следвало да бъде санкциониран нито от органите на МВР, нито от районния съд, който със своето решение го е потвърдил.

По тези съображения намирам, че така оспореното решение №260052/28.09.2020 г. на РС – Хасково е напълно незаконосъобразно, същото е постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон, поради което следва да бъде отменено изцяло. Моля да отмените решение №260052/28.09.2020 г. на РС – Хасково, постановено по АНД №601/2020 г., а заедно с него и оспореното наказателно постановление №20-1253-000853 от 11.06.2020 г. на ОДМВР – Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, в по-старата литература България се сочи като една от държавите, в която нормативният акт, послужил като основание за санкциониране, не подлежи на съдебен контрол. Като прокурор считам, че общественият интерес е поставен над имуществените интереси на застрахования, тъй като по този начин се застрахова за собствено неправомерно поведение. Иначе не е вярно, нарушението е установено безспорно, а позоваването на чл.13 е единствено защитна версия и то съобразена с обстоятелството, че нарушението е установено пред аптеката. При съставянето на акта и издаването на наказателното постановление няма нито дума, нито ред, че санкционираното лице се е бил насочил точно към аптека „Гален“, а просто там е констатирано нарушението. Не са нарушени процесуалните правила по формиране волята на съда и освен факта на неговото влошено здравословно състояние не е установена нито една от предпоставките за приложението на чл.13. Действително крайната необходимост може да се предприеме и в резултат на действие или бездействие на самия извършител, но както правилно е отбелязал районният съд, никакви доказателства за това няма. Като е потвърдил наказателното постановление като правилно и законосъобразно, Районен съд – Хасково е постановил също такава решение, което следва да се остави в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:31 часа.

Протоколът се изготви на 03.02.2021 г.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

Секретар: