П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 03.02.2021 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети февруари две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

        Членове: ПЕНКА КОСТОВА

                                               РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

 

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора Невена Владимирова

сложи за разглеждане АНД (К) № 1128 по описа за 2020 г.

докладвано от член - съдия Р. Чиркалева-Иванова

на именното повикване в 12:04 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ Дирекция „Инспекция по труда“ – гр.Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от ст. юрк. К. Г., надлежно упълномощена, с представено днес пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ И.Х.А., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

От адв. Д.С., като пълномощник на ответника по касацията, под вх.№ 615/26.01.2021 г. са постъпили писмени бележки, в които се моли да бъде даден ход на делото и се изразява становище по съществото на спора, като се претендира обжалваното решение да бъде потвърдено изцяло. Прилагат се списък на разноските, пълномощно за процесуално представителство и договор за правна защита и съдействие.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът Невена Владимирова.

Юрк. Г. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се касационната жалба. Към същата, освен пълномощното за процесуалното представителство на подписалото я лице, са представени Наказателно постановление № 26-000956/17.01.2020 г. и Решение № 41/06.03.2020 г. по АНД № 82/2020 г. по описа на РС – Свиленград.

Юрк. Г. – Поддържам касационната жалба. В случая освен, че има санкция за лицето, което е турски гражданин, са санкционирали и дружеството, за което същият е работил. Представените с касационната жалба доказателства са за да се види това обстоятелство, както и че съдебният състав в РС – Свиленград изменя наказателното постановление за това, че дружеството е наело същото лице без да има право на достъп до пазара на труда в Република България и същевременно отменя санкцията на самото лице. В тази връзка са приложените писмени доказателства.  

ПРОКУРОРЪТ – Становище по жалбата ще взема в хода по същество. Нямам доказателствени искания. По приемането на представените доказателства предоставям на съда да прецени.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото приложените към касационната жалба Наказателно постановление № 26-000956/17.01.2020 г. и Решение № 41/06.03.2020 г. по АНД № 82/2020 г. по описа на РС – Свиленград, доколкото се твърди, че същите са свързани с наведените касационни основания и приемането им е допустимо, като по относимостта им към правния спор съдът ще се произнесе със съдебния си акт, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото Наказателно постановление № 26-000956/17.01.2020 г. и Решение № 41/06.03.2020 г. по АНД № 82/2020 г. по описа на РС – Свиленград.

Юрк. Г. –Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Юрк. Г. – Уважаеми административни Съдии, моля да отмените решението на РС – Свиленград като неправилно и незаконосъобразно, и вместо него да постановите такова, с което да потвърдите наказателното постановление. Подробни съображения сме изложили в касационната жалба. Ако уважите същата, ще Ви моля да присъдите възнаграждение за юрисконсултско възнаграждение в полза на Дирекция „Инспекция по труда“ – гр. Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, считам касационната жалба за неоснователна и като такава Ви предлагам да я оставите без уважение, а решението на РС – Свиленград, като правилно и законосъобразно предлагам да бъде оставено в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 12:09 часа.

Протоколът се изготви на 03.02.2021 г.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

Секретар: