П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 04.02.2021 година

 

Хасковският административен съд  …………….………......   в публично съдебно заседание на четвърти февруари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:       ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                             Членове:       

 

 

При участието на секретаря Ивелина ВЪЖАРСКА………………………………………………

и прокурора Невена ВЛАДИМИРОВА  …….......…….…………………....…………….……

сложи за разглеждане адм.дело №  65 по описа за 2021 година  .............…………................   

докладвано от съдия Василка ЖЕЛЕВА   ......………....…...…….………..……...………………..

На именното повикване в 10.23 часа се явиха:

 

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.А., редовно призован за днешното съдебно заседание, лично и чрез назначения му процесуален представител, не се явява.

В залата се явява адв.Я.Р.С., определен за осъществяване на допуснатата правна помощ на жалбоподателя А.А., видно от Уведомително писмо на Председателя на Адвокатска колегия – Хасково с вх.№ 741/29.01.2021 г. и назначен за процесуален представител на същия по делото с определение на съда в закрито заседание от 01.02.2021 г.

ЗА ОТВЕТНИКА по жалбата Интервюиращ орган при РПЦ-Харманли към ДАБ, редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява ст.юрисконсулт М. Х., надлежно упълномощена от Н. Б. П., в качеството ѝ на интервюиращ орган, с днес представено по делото пълномощно.

Съдът докладва постъпилото писмо вх.№ 658 от 27.01.2021 г. от прокурор при Окръжна прокуратура Хасково, в което се заявява, че на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК, в изпълнение на Заповед № ЛС-4496 от 03.10.2014 г. на Главен прокурор на Република България и Заповед № ОП-30 от 12.03.2019 г. на Административен ръководител-Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура Хасково, последната желае да участва в производството по адм.дело № 65/2021 г. по описа на Административен съд – Хасково.

В залата се явява Невена ВЛАДИМИРОВА – прокурор от Окръжна прокуратура Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам така направеното искане. Моля да конституирате Окръжна прокуратура Хасково като страна в процеса, доколкото делото е с важен обществен и държавен интерес.

Съдът намира, че така направеното изявление от прокурора обосновава наличието на важен обществен и държавен интерес от участието на Прокуратурата в настоящото производство, предвид което Окръжна прокуратура Хасково следва да бъде конституирана като страна по делото и на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК

О П Р Е Д Е Л И:

КОНСТИТУИРА Окръжна прокуратура Хасково като страна по адм.дело № 65/2021 г. по описа на Административен съд Хасково.

АДВ.С. – Да се даде ход на делото.

ЮРК.Х. – Моля за ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля за ход на делото.

Съдът констатира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед на което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА постъпилата жалба, насочена срещу Решение УПХ-7 от 05.01.2021 г. на Интервюиращ орган при РПЦ-Харманли към ДАБ при Министерски съвет, с което е отхвърлена молбата на А.А. за предоставяне на международна закрила. 

АДВ.С. – Поддържам изцяло депозираната жалба и изложените в нея доводи за незаконосъобразност на атакуваното решение на административния орган. Моля да се приеме административната преписка. Няма да сочим доказателства и няма да правим други доказателствени искания.

ЮРК.Х. Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка. Нова справка за държавата по произход няма да соча, тъй като административният орган е използвал последната актуална такава за държавата  М., и към момента няма изменения в политическата и икономическа обстановка в М..

ПРОКУРОРЪТ – Становище по основателността на жалбата ще взема в хода по същество. Да се приеме административната преписка, изпратена от административния орган, както и днес представените Ви от процесуалния представител на ответната страна писмени материали. Нямам други доказателствени искания.

По доказателствата, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като доказателства по делото постъпилите с писмо под вх.№ 391/18.01.2021 г. документи, в надлежно заверен вид, представляващи цялата административната преписка по издаване на оспорения акт, представена под опис от 29 пункта находящи се от лист 6 до лист 48 вкл. от делото.

АДВ.С. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа и правна страна. Моля за ход по същество.

ЮРК.Х. Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа и правна страна. Моля за ход по същество.

ПРОКУРОРЪТ Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Да се приключи.

Като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, с оглед на което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ.С. – Госпожо съдия, моля да постановите решение, с което да  отмените обжалваното решение на Председателя на ДАБ.

Считам, че решението не е законосъобразно и е в противоречие с материалноправните разпоредби на закона, необосновано и в съществено нарушение на административнопроизводствените правила.

Моля да върнете преписката за ново произнасяне на административния орган, като считам, че същият не е изяснил изцяло фактическата обстановка, като не е направил анализ на всички обстоятелства, заявени от жалбоподателя.

Направен е необоснован и незаконосъобразен извод, че не са налице предпоставките за предоставяне на хуманитарен статут.

Не на последно място, решението е постановено и в нарушение на чл.75 от ЗУБ. В случай, че налице е отказ за предоставяне на статут на бежанец и хуманитарен такъв, административният орган следва да изложи подробни аргументи относно сигурността на държавата му по произход. Това е задължение на административния орган и произтича от факта, че изпълнението му е законова гаранция за спазване на основния принцип в бежанското право, а именно забрана за връщане на чужденец на територията на държава, в която е застрашена неговата свобода или живот.

Уважаема госпожо Председател, моля да уважите жалбата като основателна и да постановите решение, с което да отмените обжалваното такова на административния орган. Моля за препис от протокола и определението за назначаването ми като процесуален представител.

ЮРК.Х. Уважаема госпожо административен съдия, моля да отхвърлите жалбата на А.А., гражданин на М., срещу решението на Интервюиращия орган при РПЦ-Харманли към ДАБ при Министерски съвет, като неоснователна и незаконосъобразна.

 Считам, че процесното решение е правилно, съобразено е с материалния закон. Правилно е прието, че в бежанската си история чужденецът е посочил лични и икономически причини, които не попадат в предмета на обхват на ЗУБ.

За информация на съда ще кажа, че съпругата на жалбоподателя има образувано адм.дело № 66/2021 г. по описа на АдмС – Хасково, което е насрочено в открито съдебно заседание на 16.02.2021 г.

Подробни съображения съм изложила в писмени бележки, които Ви представям днес и моля да вземете предвид при постановяване на съдебното си решение.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, считам жалбата за неоснователна и като такава моля да я оставите без уважение, а атакуваното с нея решение считам за правилно и законосъобразно.

От събраните по делото доказателства и изложените в бежанската история на жалбоподателя факти считам, че не дават възможност за направата на извод за наличието на предпоставките на чл.8 и чл.9 от ЗУБ за предоставяне на международна закрила на жалбоподателя. Изложените от същия причини, за да напусне страната си по произход, са изцяло от икономически характер, а това не е предпоставка за предоставяне на статут на бежанец и хуманитарен такъв.

По изложените съображения, моля да оставите жалбата без уважение.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

ДА СЕ ПРЕДОСТАВИ на адв.С. препис от протокола от днешното съдебно заседание след подписването му и от определението за назначаването му като процесуален представител.

Заседанието приключи в 10.30 часа. 

Протоколът се изготви на 04.02.2021 година.

 

 

                                  

    СЪДИЯ:

 

                                  

    

    Секретар: