П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 09.02.2021 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на девети февруари две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова ……………………..…

и прокурора Антон Стоянов ……………………………………………….

сложи за разглеждане  адм.  дело № 73 по описа за 2021 г. … ………..

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………...…

на именното повикване в 09:45 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.Ф.М. А. А., редовно призован, не се явява. Същият се представлява от адв.М.Н., надлежно упълномощена с приложено към жалбата пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при Държавната агенция за бежанците (Е. Ч.), редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от юрк. Х., надлежно упълномощена с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

СТРАНА Окръжна прокуратура – Хасково, редовно призовани, се представляват от прокурор Стоянов.

Адв. Н.  – Да се даде ход на делото.

Юрк. Х. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв. Н. – Поддържам жалбата. Моля да се приеме административната преписка. Нямам доказателствени искания.

Юрк. Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка, както и да приемете справки на директор дирекция „Международна дейност“ при ДАБ относно република Й. с вх.№МД-6/07.01.2021 г. и вх.№МД-511/25.09.2020 г. относно контролираните зони от хутите и съществуват ли сигурни райони в Й., и докладна записка за самоволно напуснали РПЦ – Харманли чужденци с вх.№138/21.01.2021 г.

Адв. Н. – Запознах се с справките и докладната записка, да бъдат приети.

ПРОКУРОРЪТ –  Да се приеме административната преписка, както и представените в днешното съдебно заседание документи. Нямам други доказателствени искания.

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна ще следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, съдържащи се в административната преписка, както и днес представените от процесуалния представител на ответника справки вх.№МД-6/07.01.2021 г. и вх.№МД-511/25.09.2020 г. на директор дирекция „Международна дейност“ при ДАБ при МС,  както и докладна записка с вх.№138/21.01.2021 г. РПЦ – Харманли, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, представена в съда с писмо вх.№ 432/19.01.2021 г. – от лист 8 до лист 56 от делото; справка вх.№МД-6/07.01.2021 г. на директор дирекция „Международна дейност“ при ДАБ при МС; справка вх.№МД-511/25.09.2020 г. на директор дирекция „Международна дейност“ при ДАБ при МС;  докладна записка с вх.№138/21.01.2021 г. РПЦ – Харманли.

Адв. Н. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Юрк. Х. – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят други искания за събиране на доказателства, намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Н. – Уважаема госпожо съдия, моля да уважите жалбата по изложените в нея съображения. В същата са цитирани части от доклади на редица международни организации за защита правата на човека, които данни не противоречат на изложеното в справките, представени от ответника по отношение състоянието в страната по произход на жалбоподателя. Всички тези данни говорят за засилване на въоръжените действия на територията на Й., говорят за произволни убийства, за незаконни задържания, изтезания, за отвличания на деца и жени. Считам, че всичко това обосновава извода, че на територията на Й. е налице военен конфликт, който обосновава страха от завръщане на жалбоподателя. Считам, че административният орган неправилно е приел молбата за неоснователна, като в следствие на това е постановил незаконосъобразно решение в разрез с разпоредбата на чл.9, ал.1 от ЗУБ. В решението липсва произнасяне относно наличието или липсата на предпоставките по чл.4, ал.3 от ЗУБ, което е съществено нарушение. Освен това считам, че административният орган неправилно е приел, че жалбоподателят е икономически мигрант като се позовава на §62 от Наръчника по процедури и критерии за определяне на статут на бежанец, тъй като в §63 от същия е посочено, че когато икономическите мерки разрушават икономическото съществуване на определена част от населението, в случая на цялото население на Й., жертвите могат да станат бежанци, напускайки страната си. На основание изложеното моля да отмените обжалваното решение и върнете преписката на административния орган с указания да продължи разглеждането на случая в общо производство.

Юрк. Х. – Уважаема госпожо административен съдия, моля да отхвърлите жалбата на Н.Ф.М. А. А., гражданин на Й., срещу решението на интервюиращия орган като неоснователна и недоказана. Считам, че решението е правилно, законосъобразно, съобразено е с материалния закон. Обсъдени са и са преценени всички правно значими факти, свързани с личното положение на жалбоподателя и с държавата му по произход Й., като считам, че не са допуснати посочените нарушения на закона. Подробности съм изложила в писмени бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение. Моля да имате предвид и съдебни решения, постановени по административни дела относно граждани на държавата Й., а именно адм. дело №1192/2020 г. по описа на АдмС – Хасково и адм. дело №6714/2020 г. по описа на АдмС – София-град. С оглед самоволното напускане на чужденеца същият не  е останал да изчака окончателното решение по своята молба за закрила като считам, че жалбата в този вид също е неоснователна срещу решението.

 

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо председател, считам, жалбата за неоснователна. Видно от доказателствата по делото не се установяват нарушенията, визирани в жалбата, предвид което смятам, че решението е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде оставено в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 09:55 часа.

Протоколът се изготви на 09.02.2021 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: