П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 05.02.2021 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на пети февруари две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Светла Иванова

сложи за разглеждане адм. дело № 1132 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 10.15 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Р.В.Ж., редовно призована за днешното съдебно заседание не се явява. същата се представлява от адв. Г., редовно упълномощен, с представено по делото пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ Началник сектор към ОД  на МВР - Хасково, сектор „Пътна полиция“ - Хасково, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител.

Съдът докладва:

На 13.01.2021г. допълнително са постъпили писмени доказателства от ответната страна.

На 20.01.2021г. е постъпило писмо от ответната страна, в изпълнение разпореждане на съда от закрито съдебно заседание.

На 03.02.2021г. е постъпила молба от жалбоподателя, в която представя нови доводи и моли за отмяна на Заповед на Началник сектор към ОДМВР – Хасково.

Адв. Г. – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва постъпилата административна преписка.

Адв. Г. – Поддържаме жалбата. Да се приеме административната преписка, представените с жалбата доказателства, както и допълнително постъпилите за днешното заседание документи. Няма да соча други доказателства и нямам други доказателствени искания.

Съдът намира, че следва по делото да бъде приложена така постъпилата от  административния орган преписка от 21.12.2020г., като бъдат приети като писмени  доказателства по делото всички съдържащи се в нея документи. Като писмено доказателство следва да бъдат приети и допълнително постъпилите от административния орган за днешното съдебно заседание. Предвид горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№ 7524/21.12.2020г.

ПРИЕМА като писмени доказателство по делото, всички съдържащи се в преписката документи съобразно опис от 11 пункта и находящи се от л.17 до л.32 включително по делото.

ПРИЕМА като доказателство по делото представеното за днешното съдебно заседание писмо от ответната страна вх. №245/13.01.2021г., както и писмо вх. №476/20.01.2021г., ведно с: НП № 17500/30.05.2013г. на ОПП – СДВР; пощенски плик с дата 19.01.2021г.

Адв. Г. – Нямам други доказателствени искания.

Съдът като взе предвид, че страните не правят нови доказателствени искания, счита делото за изяснено от фактическа страна и 

 О П Р Е Д Е Л И :

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Г. – Считам, че подадената жалба е основателна, а обжалваната заповед следва да бъде отменена като незаконосъобразна. На първо място в настоящото производство административният орган не установи безспорно обстоятелствата, че  посочените в заповедта наказателни постановления са влезли в сила, както и броят на контролните точки, които се отнемат с тях. Това не беше направено предвид липсата на НП №7654/03.06.2010г., което не беше представено по делото. Налице е само твърдение на ответника, че посочените в заповедта НП са издадени и влезли сила, както и като последица от тях, че са отнети контролни точки. По делото не бяха представени доказателства, от които по безспорен начин да се установи съдържанието на всички съдържащи се в справката наказателни постановления, както и фактът на надлежното им връчване. Не бяха представени и доказателства, които да докажат безспорно и размера на отнетите контролни точки. От представените по делото шест броя НП, се установява, че на жалбоподателя са отнети общо 38 броя контролни точки, т.е. по-малко от максимално предвидения размер, които същият е притежавал, а именно 39 контролни точки. Което означава, че към момента на издаване на процесната заповед жалбоподателят не е имал задължението да върне свидетелството си за правоуправление и не са били налице материалноправните предпоставки за издаване на процесната заповед. Отделно от това, в заповедта е посочено, че на 28.05.2011г. са възстановени 13 контролни точки. Т.е към момента на издаване на заповедта за прилагане на ПАМ на жалбоподателя са били отнети 25 контролни точки, което отново е под размера на притежаваните от него 39 броя такива. Не е маловажен фактът, че самият административен орган  всеки път в издадените НП е сочил броя на отнетите и оставащи контролни точки, след налагане на последното цитирано в заповедта НП №17500/30.05.2013г. са били налични още 7 контролни точки, които не са били отнети от контролните органи. Следователно към този момент не е било възникнало задължението на жалбоподателя по чл.157, ал.4 от ЗДвП. Поради тези съображения, моля да отмените изцяло жалбата като незаконосъобразна, както и да ми бъдат присъдени адвокатски разноски, за които представям списък.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.20 часа.

Протоколът се изготви на 05.02.2021 г.

 

 

 

Съдия:

 

 

Секретар: