П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 09.02.2021 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на девети февруари две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 1135 по описа за 2020 г. … ……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………..…

на именното повикване в 10:00 часа се явиха: …………………………

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Евротекс“ ЕООД, гр.Димитровград, редовно призован, не се явява и не изпраща процесуален представител.

От пълномощник на същия – адв.С.Ж., е постъпила молба под вх.№908/05.02.2021 г. при Адмс – Хасково, с която се моли да се даде ход на делото, ангажира се становище по доказателствата  и се моли  за събиране на исканите доказателства делото да бъде отложено и насрочено за друга дата и час. 

ОТВЕТНИКЪТ Директор на ТД Северна Морска при Агенция Митници“, редовно призован, не се явява и не изпраща процесуален представител.

От пълномощник на същия са постъпили становища с вх.№839/03.02.2021 г. и вх.№331/14.01.2021 г., с които се моли да се даде ход на делото, ангажира се становище по основателността на жалбата, по доказателствата като се представят пълномощни, удостоверяващи представителната власт на пълномощниците на ответника, като към писмо вх.№331/14.01.2021 г. се представят писмени документи на чужд език, придружени с надлежен превод на български език, съобразно указания на съда, както и справка-извлечение от електронната система, извършена при сравнителен анализ в „Система за предоставяне на информация за управленски цели от митнически и акцизни документи – МИСЗА“ за сходни стоки и справка от THESEUS за справедлива цена в ЕС.

Съдът като взе предвид редовното призоваване на страните, намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

За изясняване делото от фактическа страна съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства документите, съдържащи се в административната преписка, както и допълнително представените от ответника с писмо вх.№331/14.01.2021 г. писмени документи, част от които представляват надлежен превод на български език на документи на чужд език, представени с административната преписка, както и справка от МИСЗА и справка от THESEUS  и представените с писмо вх.№936/05.02.2021 г. на ответника преводи на справка от ТЕЗЕЙ(THESEUS).

Основателно по наведените в жалбата доводи съдът намира и искането на процесуалния представител на жалбоподателя по делото да бъде допусната съдебно-икономическа експертиза, вещото лице по която след като се запознае с доказателствата по делото и в счетоводството на дружеството, следва да даде заключение по въпросите, обективирани в жалбата, като съдът намира, че вещото лице следва да даде отговор и на въпросите „Каква следва да е митническата стойност на стоките, описани в обжалваното решение и по кой от методите, посочени в §70 и §74 от Регламент (ЕС) №952/201З г. на Европейския парламент и на Съвета, следва да бъде изчислена?“ и „С оглед установеното от вещото лице, същото да посочи възниква ли допълнително задължение за мито и ДДС за стоките, посочени в обжалваното решение, като определи същите“.

Водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№7290/11.12.2020 г. при АдмС – Хасково от л.11 до л. 82; надлежен превод на български език на товарителница   MEDUPK937175 ведно с документ на чужд език; надлежен превод на български език на търговска фактура от 05.08.2020 г. ведно с документ на чужд език; надлежен превод на български език на Опаковъчен лист от 05.08.2020 г. ведно с документ на чужд език; надлежен превод на български език на морска застрахователна полица от 15.08.2020 г. ведно с документ на чужд език; надлежен превод на български език на Сертификат за фумигация от 05.08.2020 г. ведно с документ на чужд език; надлежен превод на български език на банково извлечение от 11.08.2020 г. ведно с документ на чужд език; справка-извлечение от електронната система „МИСЗА“; надлежен превод на български език на справка от „ТЕЗЕЙ“ ведно с документ на чужд език.

ДОПУСКА изготвяне на съдебно-икономическа експертиза и НАЗНАЧАВА за вещо лице, което да изготви същата, Любомир Цветков Йотов от гр. София- икономист. Вещото лице, след като се запознае с представените по делото документи, извърши проверка в Агенция "Митници" и справка на място в счетоводството на дружеството, както и навсякъде другаде, където прецени за необходимо, да даде отговори на следните въпроси:

1. Колко е реално платената цена от дружеството за процесните стоки и има ли други, подлежащи на плащане суми по фактурата, приложена към митническата декларация?

2. По какъв ред е извършено плащането?

3. Има ли съответствие между платената цена за стоките и декларираната стойност по процесното ЕАД?

4. Какви видове стоки са внесени по процесната декларация - MRN 20BG002002037417R2/05.10.2020 г. и тази, ползвана от митническите органи-19ВG002002011762R1/16.07.2020 г. и на каква стойност?

5. Каква следва да е митническата стойност на стоките, описани в обжалваното решение и по кой от методите, посочени в §70 и §74 от Регламент (ЕС) №952/201З г. на Европейския парламент и на Съвета, следва да бъде изчислена?

6. С оглед установеното от вещото лице, същото да посочи възниква ли допълнително задължение за мито и ДДС за стоките, посочени в обжалваното решение, като определи същите.

Вещото лице да работи при възнаграждение в размер на 300.00 лв., платими от жалбоподателя в 7-дневен срок от получаване съобщението на съда, по сметка на АдмС - Хасково.

С оглед необходимостта далото да бъде попълнено с доказателства съдът намира, че същото следва да бъде отложено за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 20.04.2021 г. от 11:15часа, за която дата и час страните да се считат уведомени от днес.

Да се изпрати съобщение до жалбоподателя за указанията на съда.

Да се призове вещото лице след постъпване на доказателства по делото за заплатен депозит по сметка на АдмС – Хасково.

Заседанието приключи в 10:08 часа.

Протоколът се изготви на 09.02.2021 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: