П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 11.02.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на единадесети февруари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Росица ЧИРКАЛЕВА

 

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 801 по описа за 2019 г.

докладвано от съдия Росица Чиркалева

на именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.К.К., редовно уведомен за днешното съдебно заседание, не се явява. Представлява се от адв. Г. с пълномощно по делото.

 ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ОБЖАЛВАНЕ И ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНА ПРАКТИКА“ - ПЛОВДИВ, редовно уведомен за днешното съдебно заседание, не изпраща процесуален представител.

Съдът докладва: Постъпила по електронната поща на Административен съд – Хасково молба с вх.№859/03.02.2021г. от гл. юрк. С. К. – процесуален представител на ответника в настоящото производство, в която заявява, че не възразява да бъде даден ход на делото в негово отсъствие, няма други доказателствени искания и няма да сочи нови такива. При направени искания от страна на жалбоподателя, се иска възможност за запознаване със същите и изразяване на становище, както и евентуално ангажиране на доказателства свързани с тях. Ако съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и се даде ход по същество, се излагат съображения по съществото на спора. Претендира се присъждане на юрисконсултско възнаграждение, а при възлагане на разноски се прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение.

СВИДЕТЕЛЯТ М.К.Д., призована на постоянен адрес, съобразно изготвена служебна справка, не се явява. Призовката изпратена до същата е върната в цялост, с отбелязване от връчителя, че лицето не е открито на посочения адрес и по данни на съседи живее от 20 години в Испания.

Адв. Г. – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не е налице процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва молба вх.№351/14.01.2021г. на процесуалния представител на жалбоподателя, с която се прави искане отново да се призове свидетелката Д. на посочения адрес в Испания.

Адв. Г. – Госпожо Председател, считам, че съдът положи достатъчно процесуални усилия да призове посочената свидетелка М.Д. и очевидно нейното призоваване се оказва невъзможно за настоящия процес. В тази връзка аз се оказвам от искането си за разпит на посочената свидетелка. Моля да заличите същата от списъка на лицата за призоваване.

Госпожо Председател, показанията на тази свидетелка бяха от особено и важно значение за делото, поради това, че същата е лицето, което е наредило банковите преводи по сметката на жалбоподателя, за които банкови преводи и постъпилите по тях суми ние твърдим, че представляват заплатено трудово възнаграждение на свидетеля К.П.К. – баща на жалбоподателя.

Считам, че посоченото обстоятелство и изясняването му е от особено значение, за да може съдът да направи адекватни и непротиворечиви правни изводи, относно това обстоятелство по делото. В тази връзка считам, че показанията на цитираната свидетелка следва да бъдат заместени от други гласни доказателства.

Ето защо, правя искане по делото да бъде призован и преразпитан свидетелят М.Т.Д., който е управител на фирма „МТ – Транс“ ЕООД. Моля да имате предвид, че този свидетел е разпитван в съдебното заседание на 15.10.2020г.

Поради неприятно стечение на обстоятелствата, в това съдебно заседание процесуален представител на жалбоподателя не е участвал, поради това, че аз като негов такъв се намирах в друга съдебна зала и не бях изчакана за започването на посоченото дело.

Този свидетел е дал показания, но не и относно обстоятелства, които са особено съществени за делото. Съдът е задавал въпроси, но не и относно обстоятелството, дали свидетеля К.К. е работил във фирма „МТ – Транс“, кога е работил, дали е получавал възнаграждението си по банков път, по чия сметка, от името на кого е изплащано и кой е бил наредителят на банковите преводи за изплащане на възнаграждението, и дали това е било лицето М.Д..

В този смисъл, моля да имате предвид, че по административната преписка са приложени „Писмени обяснения“ на свидетеля Д., които представям за сведение на съда. В тях той заявява тези обстоятелства, но не посочва конкретно името на наредителя на възнагражденията, по сметката на работещия в неговата фирма свидетел К.К..

Считам, че изясняването на това обстоятелство е от особено значение за делото и моля за следващо съдебно заседание да допуснете до преразпит свидетеля М.Т.Д. с адрес: ***.

На този етап това са исканията ми и моля съда да ги уважи.

Съдът, като взе предвид, че свидетелят М.Т.Д. е бил допуснат до разпит по искане на процесуалния представител на жалбоподателя и същият е разпитан в съдебно заседание от 15.10.2020г., в което не е участвал жалбоподателя или негов процесуален представител, поради която причина на свидетеля не са били задавани въпроси, за разпита по които същият е бил поискан като такъв, и които въпроси биха довели до изясняване на делото от фактическа и правна страна, намира направеното в днешно съдебно заседание искане от процесуалния представител на жалбоподателя, за допускане отново до разпит на свидетеля М.Т.Д. за допустимо и относимо, по отношение на онези факти и обстоятелства, за които страната не е имала възможност да зададе въпросите си, посочени в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на жалбоподателя.

С оглед направеното в днешно съдебно заседание искане, за заличаване от списъка на лицата за призоваване свидетеля М.К.Д. и предвид положените усилия от съда за призоваване на същата, съдът намира, че посочения свидетел следва да бъде заличен от списъка на лицата за призоваване.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДОПУСКА до разпит за следващото съдебно заседание лицето М.Т.Д.. Същият да бъде призован на адрес:*****, с указания за последствията от неявяването му.

ЗАЛИЧАВА от списъка на лицата за призоваване, лицето М.К.Д. в качеството й на свидетел.

Като взе предвид, че страните не правят други доказателствени искания към настоящия момент, съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата, за събиране на гласни доказателства и

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 27.04.2021 г. от 10.30 часа, за които дата и час страните да се считат за уведомени.

Заседанието приключи в 10.18 часа.

Протоколът се изготви на 11.02.2021 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

Секретар: