П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 11.02.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на единадесети февруари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

 

При участието на секретаря М. Койнова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 715 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Росица Чиркалева

на именното повикване в 10.19 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ ЕТ „Ривър хаус – С.С.“, редовно призован за днешното съдебно заседание с призовка №4784, не се явява и не изпраща представител.

Съдът докладва: По делото е постъпила молба вх.№1010/09.02.2021г. от жалбоподателя, чрез адв.А. С и адв.К С, с приложени към молбата пълномощни. В същата се сочи, че не се възразява по даване ход на делото в днешното съдебно заседание, при липса на процесуални пречки за това, в отсъствието на жалбоподателя и неговите процесуални представители. Не се възразява по приемането на писмените доказателства представени от органа. Не се възразява и по изслушването на вещото лице, като се сочи, че жалбоподателя и процесуалните му представители са запознати както с основното, така и с допълнителното заключение, и нямат въпроси към вещото лице, като не възразяват по приемане на заключението. В случай на приключване на съдебното дирене, се моли за произнасяне по същество и се излагат аргументи по съществото на спора. Прави се искане за присъждане на разноски, като се представя списък за разноските.

ОТВЕТНИКЪТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДФ ЗЕМЕДЕЛИЕ“, редовно призован по ел.поща за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

Съдът докладва: По телефона на Информационен център на съда, е постъпила молба от процесуален представител на ответника, същият да бъде изчакан, поради непредвидени обстоятелства, възникнали при пътуването му от София.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Р.М.К., редовно призована за днешното съдебно заседание, се явява лично.

С оглед постъпилото искане за изчакване от процесуалния представител на ответната страна, съдът намира, че на същата следва да бъде дадена възможност за участие в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

Отлага делото за разглеждане за по-късен час, на второ четене.

Заседанието прекъсна в 10.28 часа.

 

На второ четене в 11.00 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ ЕТ „Ривър хаус – С.С.“, не се явява.

ОТВЕТНИКЪТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДФ ЗЕМЕДЕЛИЕ“, се представлява от адв. Е., надлежно упълномощен, с представено днес пълномощно за преупълномощаване от Адвокатско съдружие „А. и И.“, за което в кориците на делото се съдържа пълномощно за представителна власт.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Р.М.К., се явява лично.

Адв. Е. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалба от С. П. С., в качеството си на управител на ЕТ „Ривър хаус – С.С.“, против Акт за установяване на публично държавно вземане № 26/312/02743/3/01/04/01 от 23.07.2020г. издаден от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“.

Докладва молба от пълномощника на ответната страна с вх.№6386/03.11.2020г., в която се взема становище по основателността на жалбата и са изложени аргументи по съществото на спора, както и становище относно направените от жалбоподателя доказателствени искания.

Докладва молба вх.№6505/06.11.2020г. от ответната страна, с направено в същата доказателствено искане и приложена Заповед №01-РД/1320/19.05.2010г. на ИД на ДФЗ.

Докладва се постъпилата с писмо вх.№4591/13.08.2020г., в надлежно заверен вид под опис административна преписка по издаване на оспорения акт.

Докладва постъпило в срок заключение по допуснатата съдебно-икономическа експертиза, представено от вещото лице К. с вх.№761/01.02.2021г. в срок и допълнение към заключение с вх.№895/04.02.2021г. - представено извън срока определен в чл.199 от ГПК, вр.с чл.144 от АПК.

Адв.Е. – Оспорвам жалбата. Моля да приемете представената административна преписка, същата е в цялост и административния орган е изпълнил задължението си по чл.152, ал.3 от АПК. Моля да приемете експертното заключение, както основното, така и допълнението към него, като не възразявам по срока на представяне на допълнението.

Като взе предвид изложеното становище от процесуалния представител на ответника, както и това изложено от процесуалните представители на жалбоподателя в молба вх.№1010/09.02.2021г., съдът намира, че като доказателства по делото следва да бъдат приети постъпилите с вх.№4591/13.08.2020г. писмени такива в заверен вид и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, и Заповед №01-РД/1320/19.05.2010г. на ИД на ДФЗ. Водим от което, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото постъпилите с вх.№4591/13.08.2020г. писмени такива в заверен вид и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, по опис от 10 пункта и находящи се от л.4 до л.593 по делото, и Заповед №01-РД/1320 от 19.05.2010г. на ИД на ДФЗ.

Предвид това, че страните не правят възражение по изслушване на вещото лице, както и това, че допълнението е представено извън определения за това срок, съдът пристъпи към снемане самоличността и изслушване на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Р.М.К. – снета самоличност. Предупредена за отговорността по чл.291 от НК.

Представила съм заключение и допълнение към същото, като поддържам и двете.

Адв. Е. – Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Съдът намира, че заключението е отговорило на поставените задачи, предвид което по делото следва да бъде прието заключението по назначената съдебно-икономическа експертиза, представено от вещото лице К., като на същото следва да се изплати възнаграждение съобразно представената справка-декларация и внесения от страните депозит от 800 лева, за които се издаде РКО. Ето защо, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА по делото заключението по назначената съдебно-икономическа експертиза, представено от вещото лице К., като на същото ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение съобразно представената справка-декларация и внесения от страните депозит от 800 лева, за които се издаде РКО, като екземпляр от същия се връчи на вещото лице в съдебно заседание.

Вещото лице се освободи от съдебната зала.

Като взе предвид, че не се правят други доказателствени искания от страните, съдът намери делото за изяснено от фактическа и правна страна, и

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Е. – Уважаема госпожо съдия, моля да потвърдите издадения административен акт и отхвърлите жалбата, като неоснователна и недоказана. В хода на съдебното дирене не постъпиха доказателства, които да водят до различен извод от този, който е направил административния орган.

Представям списък на разноските, като моля за присъждане на същите, съобразно изхода на делото.

Моля да ми бъде даден срок, в който да представя писмени бележки.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Съдът дава възможност на страните да представят писмени бележки в 7-дневен срок от днес.

Заседанието приключи в 11.08 часа.

Протоколът се изготви на 11.02.2021 г.

 

 

Съдия:

 

 

 

Секретар: