П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 16.02.2021 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на шести февруари две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова ……………………...…

и прокурора Николай Трендафилов …………………………………..….

сложи за разглеждане  адм.  дело № 138 по описа за 2021 г. … ………..

докладвано от съдия Цветомира Димитрова …………………….…...…

на именното повикване в 09:30 часа се явиха:…………………………..

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.А.И., редовно призована, не се явява.

От упълномощения процесуален представител на същата е постъпила молба под вх.№1088/11.02.2021 г., с която се моли да се даде ход на делото в отсъствие на оспорващата като делото се гледа по общия ред. Заявява се, че се поддържа жалбата като се ангажира становище по основателността на оспорването. Към молбата е приложено адвокатско пълномощно, удостоверяващо представителната власт на адв.Ф. в качеството й на пълномощник на жалбоподателката.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при Държавната агенция за бежанците (Светослава Николова), редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от юрк.С. С., надлежно упълномощена с пълномощно, представено в днешното съдебно заседание.  

СТРАНА Окръжна прокуратура – Хасково, редовно призовани, се представляват от прокурор Трендафилов.

Юрк. С. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва се писмо вх.№1109/12.02.2021 г. на в.и.д. Представител на ВКБООН в България, с което се информира съдът, че на г-жа А.А.И., родена на *** г. в Н., И., е предоставен бежански статут от представителството на ВКБООН в Турция, като ВКБООН потвърждава, че към настоящия момент закрилата, предоставена на г-жа И. не е нито прекратена според чл. 1С, нито отнета, съгласно чл.1F на Конвенцията за статута  на бежанците от 1951 г. писмото е придружено с оригинал на документ на чужд език.

Юрк. С. – Оспорвам подадената жалба. Моля да се приемат представените по делото доказателства. Представям и моля да приемете по-нова актуална справка относно република И.. Относно представеното писмо считам, че не е относимо към предмета на делото като доводите ми за това са следните: По време на производството чужденката е била уведомена за правата и задълженията, както и включително да съобщава пълна и достоверна информация на съответните длъжностни лица. От доказателствата по административната преписка е видно, че тя никъде не споменава, че е лице с предоставен статут по мандата на ВКБООН в Турция, нито представя или ангажира доказателства в подкрепа на тези твърдения. Едва в жалбата пред съда заявява, че й е предоставена закрила в Турция от ВКБООН, при положение, че е имала пълната възможност да изложи всички свои твърдения пред интервюиращия орган по време на проведеното административно производство. В този смисъл моля да бъде оставено без уважение това писмо. Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Оспорвам жалбата. Моля да бъдат приети представените доказателства. Документът на чужд език не може да бъде приет. Нямам други доказателствени искания.

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна ще следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, съдържащи се в административната преписка, писмо вх.№1109/12.02.2021 г. на в.и.д. Представител на ВКБООН в България на български език, както и представената в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на ответника справка относно Република И.. Като писмено доказателство по делото не следва да бъде приемано писмо на чужд език от 28.01.2021 г., приложено към писмо вх.№1109/12.02.2021 г. на в.и.д. Представител на ВКБООН в България. Водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№ 709/29.01.2021 г. при АдмС – Хасково – от лист 7 до лист 46 от делото; писмо вх.№1109/12.02.2021 г. на в.и.д. Представител на ВКБООН в България на български език; справка вх.№МД – 58/29.01.2021 г. на директор дирекция „Международна дейност“ при ДАБ при МС.

НЕ ПРИЕМА като писмено доказателство приложения към писмо вх.№1109/12.02.2021 г. на в.и.д. Представител на ВКБООН в България документ от 28.01.2021 г. на чужд език.

Юрк. С. – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят други искания за събиране на доказателства, намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Юрк. С. – Уважаема госпожо съдия, моля да отхвърлите жалбата на А.А.И., гражданка на И., срещу решение на интервюиращия орган, като неоснователна и недоказана. Считам, че твърдяното в жалбата от оспорващия не кореспондира с проведеното административно производство от интервюиращия орган, а се излагат нови факти и обстоятелства, които не се съдържат в представената административна преписка. Видно от проведеното интервю жалбоподателката не е дала някаква индикация, че е подавала молба за закрила в друга държава и още повече да има предоставена такава. Подробни съображения съм изложила в писмени бележки, които моля да вземете предвид при постановяване на вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо председател, считам жалбата за неоснователна най-вече, защото тя не е жалба, а представлява съобщаване на ново обстоятелство, установено днес от съда. Твърдението за предоставен статут от представителя в Турция би било основание за провеждането на друг вид процедура, не в ускорено производство, а в общия ред. Иначе административният орган правилно е преценил, че при заявената бежанска история няма нито лично основание за предоставяне на закрила, нито основание за предоставяне на спомагателна такава. Въпросите, свързани с вече предоставения статут, обстоятелствата, при които е предоставен, са въпроси, които на основание чл.75, ал.2 от ЗУБ административният орган следва да прецени, но в друго производство и то след консултации на основание чл.3, ал.2 от ЗУБ. Ето защо в това производство жалбата е неоснователна и като такава следва да бъде отхвърлена.

Смятам, че органът следва да се произнесе в друго производство по постъпилата информация, да установи причините, основанията за предоставяне на този статут и тогава да се произнесе след подаване на евентуална  последваща молба за закрила.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 09:42 часа.

Протоколът се изготви на 16.02.2021 г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: