П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 16.02.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на шестнадесети февруари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора  Антон Стоянов

сложи за разглеждане адм. дело № 66 по описа за 2021 година

докладвано от съдия Росица Чиркалева

на именното повикване в 09.30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Х.Б., редовно призована за днешното заседание лично и чрез назначеният й процесуален представител, не се явява. В съдебно заседание се представлява от адв. А.Т., назначена за процесуален представител на жалбоподателя с Разпореждане на съда от 02.02.2021г.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при Държавната агенция за бежанците при МС (Н. П.), редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

Съдът докладва: по делото постъпил Писмен отговор с вх.№1140/15.02.2021г. от процесуалния представител на ответника, ведно с пълномощно. В същия се сочи невъзможност за явяване в днешното съдебно заседание, моли се да бъде даден ход на делото при липса на процесуални пречки за това, иска се приемане на представената от органа административна преписка, излагат се аргументи по същество.

В залата се явява и Антон Стоянов – прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково.

Съдът докладва постъпилото под вх.№1053/10.02.2021г. писмо от  прокурор при Окръжна прокуратура – Хасково, в което се заявява, че на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК в изпълнение на заповеди на Главен прокурор на Р.България и Окръжен прокурор на ОП – Хасково, последната желае да участва като страна по административно дело №66/2021 г.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам така направеното искане. Считам, че производството е с важен държавен и обществен интерес, поради което моля Окръжна прокуратура – Хасково да бъде конституирана като страна в процеса.

Съдът намира, че с оглед писмено направеното изявление, поддържано в днешно съдебно заседание от прокурор при ОП – Хасково, са налице условията на чл.16, ал.1, т.3 от АПК, а именно обосновано е наличието на важен обществен и държавен интерес от участието на прокуратурата в настоящото производство, предвид което същите следва да бъдат конституирани като страна по делото и

О П Р Е Д Е Л И :

КОНСТИТУИРА на основание чл.16, ал.1, т.3 от АПК Окръжна прокуратура – Хасково като страна по адм. дело №№66/2021 г.

Адв. Т. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата на Х.Б. - гражданка на М., насочена срещу Решение №УПХ - 6/05.01.2021г. на Интервюиращ орган в РПЦ – Харманли при ДАБ – МС, без направ3ни в същата доказателствени искания.

Докладва и постъпилата с вх.№393/18.01.2021г. административна преписка изпратена от органа под опис в заверен вид.

Адв. Т. – Поддържам жалбата на посочените в нея основания. Моля да приеме постъпилата административна преписка. Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приеме административната преписка. Други доказателства няма да соча.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от административния орган писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх.№393/18.01.2021г.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, представените от административния орган  писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх.№393/18.01.2021г. по опис от 29 пункта /находящи се от л.4 до л.47 по делото/.

Съдът, като взе предвид, че страните не правят други доказателствени искания, намери делото за изяснено от фактическа и правна страна, предвид което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Т. – Уважаема госпожо Председател, моля да отмените решението на Интервюиращ орган при ДАБ – МС, с което на жалбоподателката е отказано предоставяне на международна закрила. Намирам същото за неправилно, постановено в противоречие на материалния закон и производствените правила. Считам, че административния орган не е изследвал в пълнота фактите относно сигурността в държавата по произход на жалбоподателката и причините, които са я накарали да напусне. Неправилно органа е преценил, че не са налице предпоставките на чл.8 и чл.9 от ЗУБ. Моля да отмените решението и върнете преписката за ново произнасяне на административния орган.

Моля за препис от протокола от днешното съдебно заседание и разпореждането за назначаването ми за процесуален представител на жалбоподателката.

 ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, считам жалбата за неоснователна. Видно от доказателствата по делото не са налице сочените в жалбата пороци , на база на които се иска отмяна на решението. Считам същото за правилно, законосъобразно и обосновано, и като такова, следва да бъде оставено в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 09.43 часа.

Протоколът се изготви на 16.02.2021г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: