П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 16.02.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на шестнадесети февруари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 512 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Росица Чиркалева

на именното повикване в 11.30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.Й.Г., редовно уведомен за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

Съдът докладва: Постъпила по електронната поща на Административен съд – Хасково молба с вх. №1184/16.02.2021г. от адв. М.Д. – пълномощник на жалбоподателя в настоящото производство, ведно с копие на жалба до ВАС, подадена от жалбоподателя срещу Методика за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони на РБългария за периода 2014 – 2020г., като с жалбата се иска прогласяване нищожността на посочената методика.

 В депозираната по ел.поща Молба вх.№1184/16.02.2021г. се сочи относимоста на така оспорената пред ВАС – методика и издаване на оспорения акт въз основа на същата, предвид което се изразява становище за преюдициалност на решението по депозираната пред ВАС жалба, срещу нищожността на посочената методика. В тази връзка се иска, ход на делото да не се дава в днешното съдебно заседание, същото да се отложи за друга дата, до която да се съберат доказателства за висящността на производството образувано пред ВАС, по жалба на Т.Й.Г. срещу Методика за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони на РБългария за периода 2014 – 2020г.

В молбата също така се заявява, че с оглед задължението на жалбоподателя да удостовери, дали е получавал посочените в акта суми, същия не оспорва правомерното им получаване, като оспорва наличието на задължение за тяхното връщане.

Излагат се аргументи по съществото на спора и се прави искане за присъждане на разноски, в случай на обявяване делото за решаване.

ОТВЕТНИКЪТ Заместник изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

Съдът докладва: По делото постъпила Молба вх.№1204/16.02.2021г. от ст.юрк. К. И., в качеството й на процесуален представител на ответника.

В същата се сочи невъзможност за явяване в днешното съдебно заседание. Не възразява да бъде даден ход на делото, ако не са налице процесуални пречки за това. При представяне на доказателства от страна на жалбоподателя и направени доказателствени искания, се моли, да им бъде предоставена възможност да се запознаят с тях и да изразят становище, и доказателства по тях.

В случай на изясняване на делото от фактическа страна се моли за ход по същество, прави се възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение и от своя страна се претендира юрисконсултско такова.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Съдът намира, така направеното в молба вх.№1184/16.02.2021г. – искане, на процесуалния представител на жалбоподателя за отлагане на делото за друга дата, до която да се изискат доказателства за висящността на производство по депозирана от Т.Й.Г. жалба, срещу Методика за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони на РБългария за периода 2014 – 2020г., за неотносимо към предмета на настоящото производство. Намира, че оспорената с процесната жалба методика, не се явява фактическо и правно основание за издаване на оспорения акт, предвид което, заведения пред ВАС спор не се явява преюдициален към настоящото производство. Ето защо, съдът намира, че следва да остави без уважение така направеното доказателствено искане за събиране на доказателство в тази насока.

Доколкото страните не правят други доказателствени искания, съдът намери делото за изяснено от фактическа и правна страна.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ направеното от процесуалния представител на жалбоподателя искане, за отлагане на делото за друга дата, до която да се изискат доказателства за висящността на производство по депозирана от Т.Й.Г. жалба, срещу Методика за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони на РБългария за периода 2014 – 2020г.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11.55 часа.

Протоколът се изготви на 16.02.2021г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: