П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 23.02.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и трети февруари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 129 по описа за 2021 година

докладвано от съдия Росица Чиркалева

на именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.И.Д., призован за днешното заседание лично, не се явява. В съдебно заседание се явява назначеният му от съда процесуален представител процесуален представител адв. К.К., назначен за процесуален представител на жалбоподателя с Определение на съда от 08.02.2021г. по искане от жалбоподателя, направено с жалбата.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при Държавната агенция за бежанците при МС (Г. М.), редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. Х., с пълномощно представено днес.

Адв. К. -  Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Х. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва Молба вх.№1216/17.02.2021г. от жалбоподателя, чрез адв.Л. Ф.., с приложено към молбата пълномощно, с което жалбоподателя упълномощава адв.Ф.. да го представлява в настоящото производство. В молбата се сочи, че доколкото жалбоподателя е упълномощил адв.Ф.. да го представлява в производството, се отказва от назначения особен представител и се иска същият да бъде освободен. Прави се искане, да се даде ход на делото в отсъствие на жалбоподателя и упълномощения процесуален представител, изразява се становище по съществото на спора.

С оглед депозираната молба от страна на жалбоподателя и предвид представените със същата доказателства за упълномощаване на адвокат Ф.. за процесуален представител на същия, съдът намира, че следва да освободи назначения по ЗПП процесуален представител, като прекрати допуснатата по отношение на жалбоподателя правна помощ. Водим от което, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА допуснатата с Определение на съда от 01.02.2021г., правна помощ по отношение на жалбоподателя П.И.Д. – гражданин на И...

ОСВОБОЖДАВА от участие в производството назначения от съда с Определение от 08.02.2021г., процесуален представител – адв.К.А.К., като на същия се издаде копие от протокола от днешно съдебно заседание, за удостоверяване на горните обстоятелства(по ел.поща).

 

Съдът докладва жалба от П.И.Д. - гражданин на И.., насочена срещу Решение №УПХ - 28/18.01.2021г. на Интервюиращ орган при ДАБ – МС.

Докладва и постъпилата с вх.№670/28.01.2021г. административна преписка изпратена от органа, под опис в заверен вид.

Ст.юрк. Х. – Считаме  жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост административната преписка. Представям и моля да приемете последната актуална Справка на Дирекция „Международна дейност“ за държава по произход относно:И.. с вх.№МД-58/29.01.2021г. и относно положението на йезидите в РИ.., както и Справка вх.№МД-71/05.02.2021г. относно: състоянието на сигурност в гр.Д., от където е и жалбоподателя. Нови доказателства няма да соча.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от административния орган писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх.№670/28.01.2021г. под опис, както и представените днес- Справка вх.№МД-58/29.01.2021г. на Дирекция „Международна дейност“ относно:И.. и Справка вх.№МД-71/05.02.2021г. относно: състоянието на сигурност в гр.Д.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото, представените от административния орган  писмени такива, във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх.№670/28.01.2021г. по опис от 28 пункта /находящи се от л.4 до л.50 по делото/, както и Справка вх.№МД-58/29.01.2021г. на Дирекция „Международна дейност“ относно:И.. и Справка вх.№МД-71/05.02.2021г. относно: състоянието на сигурност в гр.Д..

Ст.юрк. Х. – Нямам други доказателствени искания.

Съдът, като взе предвид, че не се правят други доказателствени искания, намери делото за изяснено от фактическа и правна страна, предвид което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Ст.юрк. Х. – Моля да отхвърлите жалбата на П.И.Д., гражданин на И.., срещу решението на Интервюиращия орган като неоснователна и недоказана. Считам, че при постановяване на своето решение Интервюиращият орган е спазил общите изисквания за законосъобразност на индивидуални административни актове, както и специалните разпоредби на ЗУБ. Преценени са всички правно значими факти свързани с личното положение на жалбоподателя в държавата му по произход, като считам, че не са допуснати посочените в жалбата нарушения на закона.

За информация на съда ще кажа, че бащата и майката на жалбоподателя имат образувани дела: за бащата - АД №130/2021г. и за майката – АД №128/2021г. по описа на АдмС – Хасково, като все още се очакват решения по техните жалби.

Подробности съм изложила в писмени бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.15 часа.

Протоколът се изготви на 23.02.2021г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

Секретар: