П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 23.02.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и трети февруари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря М. Койнова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 1276 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Росица Чиркалева

на именното повикване в 10.30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.А.Т., редовно уведомен за днешното съдебно заседание чрез процесуален представител, не се явява. В съдебно заседание се представлява от адв. Б. Д., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно –осигурителна практика“ - Пловдив, редовно уведомен за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

Съдът докладва: Постъпила по електронната поща на Административен съд – Хасково молба, с вх. №1360/23.02.2021г. от процесуалния представител на ответника, в която сочи невъзможност за явяване в днешното съдебно заседание и не възразява да бъде даден ход на делото, ако не са налице процесуални пречки за това. Заявява, че няма доказателствени искания и не възразява да бъде изслушано вещото лице по постъпилото по делото допълнително заключение. При направени доказателствени искания от страна на жалбоподателя, моли да им бъде предоставена възможност да се запознаят с тях и да изразят становище, както и евентуално ангажиране на доказателства свързани с тях. Претендира се присъждане на юрисконсултско възнаграждение, в случай на отхвърляне на депозираната жалба. При евентуално уважаване на жалбата, се прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение, в случай, че то е над определения минимален размер.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Е.Ж.Д., редовно призована за днешно съдебно заседание, явява се лично.

Адв. Д. – Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване на ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва, че в законоустановения срок по делото е постъпило допълнително заключение с вх.№1129/12.02.2021г., ведно с 3 бр. приложения по назначената допълнителна съдебно-счетоводна експертиза от вещото лице Е.Ж.Д..

 Адв. Д. Нямам доказателствени искания, да се изслуша вещото лице.

Пристъпи се към изслушване на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Е.Ж.Д. – Със снета по делото самоличност. Предупредена за отговорността по чл.291 от НК.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Е.Ж.Д. - Представила съм допълнение към заключение, което поддържам. Представям справка-декларация.

Адв. Д.Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Съдът намира, че следва да приеме към доказателствата по делото изготвеното допълнително заключение с вх. №1129/12.02.2021 г. от вещото лице Е.Ж.Д. по назначената допълнителна съдебно-счетоводна експертиза, като на вещото лице следва да се изплати възнаграждение в размер на 100.00 лв., съобразно представената Справка – декларация и внесения от жалбоподателя депозит.

Водим от което, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА изготвеното допълнение към заключение с вх. №1129/12.02.2021 г. от вещото лице Е.Ж.Д. по назначената съдебно-счетоводна експертиза, ведно с 3 бр. приложения и приложената Справка – декларация по чл.23, ал.2 и чл.24, ал.2 от Наредба №2/2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

ДА СЕ ИЗПЛАТИ на вещото лице Е.Ж.Д. възнаграждение в размер на 100.00 лева, за които се издаде РКО, екземпляр от който се връчи на вещото лице в съдебно заседание.

Съдът освободи вещото лице от съдебната зала.

Адв. Д. Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

Като взе предвид, че от страните не се правят други доказателствени искания, съдът намери делото за изяснено от фактическа и правна страна, и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Д. Госпожо Председател, представям списък с направените разноски.

Моля да уважите жалбата и да отмените оспорения ревизионен акт и потвърдителното решение на Директор на Дирекция „ОДОП“ – Пловдив, като ни присъдите направените по делото разноски.

С оглед възражението от ответната страна – хонорарът ми е определен в минималния размер съгласно наредбата и обхваща цялото представителство на упълномощения защитник по това производство, явяване във всяко съдебно заседание до последното такова.

По отношение на претенцията на ответната страна за възнаграждение, което е в минималния размер, моля да имате предвид обстоятелството, че това възнаграждение се плаща за процесуално представителство – явяване пред съда. Претенцията за такова възнаграждение, считам за неоснователна и не следва да се присъжда или пък същото да бъде под минимума, съгласно извършеното.

По отношение на ревизионния акт считам, че е допуснато процесуално нарушение при провеждане на цялостното ревизионно производство, касаещо проверка и ревизия на физическото лице Д.А.Т.. Ревизията обхваща две направления - предприятието на ЕТ "Димтекс – Д.Т.“, ЕИК:126011033 и второто, по което фактически е издаден РА, е доходите на физическото лице Д.Т.. Обхваща неговото лично имущество, разходите, които той е извършвал, вноските, които той е извършвал в предприятието на едноличния търговец. В тази връзка, аз поисках да се представи декларация за посочването на лице, което да представлява Д.Т. в производството пред ревизиращият орган. На л.397 от Приложението е посочена и представена декларация, която касае едноличния търговец - ЕТ "Димтекс – Д.Т.“ и който търговец посочва, че ревизията ще бъде извършена в счетоводството на обслужващата го фирма, на ул.“****. Определил е и лице за контакти – Ж. К. Ч., посочил е телефон и електронен адрес за кореспонденция:****. Изрично посочва, че всички доказателствени средства по чл.37 от ДОПК, ще бъдат подписвани и заверени от: няма лице, от което ще бъдат подписвани и заверени тези документи.

Заповедта за ревизия е изпратена на електронния адрес на счетоводната фирма. От тук нататък, всички действия извършвани от ревизиращия, ги е извършвал именно на този адрес за кореспонденция, а документите, които са представяни са с липсващи подписи.

Считам, че липсва надлежно упълномощаване на тази счетоводна кантора, която да представлява физическото лице, да поема от него задължения за представяне на документи и да представя такива документи. В цялото производство, от връчване на заповедта до приключване на ревизията е допуснато грубо нарушение на процесуалните правила и норми за уведомяване, за изискване на документи, да приемане на такива документи без подписи и няма как, счетоводната кантора да знае, лицето какви имущества има, с какви лични средства разполага и да подава такива декларации, каквито са по чл.124 от ДОПК. В тази връзка, аз считам, че е допуснато процесуално нарушение и то е толкова грубо и съществено, че само на това основание може да бъде отменен РА. Уведомлението по чл.124 е връчено на счетоводната къща, като и всички други документи. Жалбоподателят, през този период в някои етапи е ходил да представя лични документи когато е бил в България, но по принцип липсва надлежно упълномощаване и липсва деклариране на лице за контакти, като и липсва надлежно уведомяване за започване на ревизията.

По отношение на материално-правните норми, моля да измените РА съгласно заключението на вещото лице, депозирано в днешното съдебно заседание, в отговора на въпрос №2.

По отношение на задълженията за осигурителни вноски, считам, че такива въобще в тази част не следва да се уважават и РА следва да бъде отменен изцяло. Считам, че задължение на ответната страна , независимо, че производството е по реда на чл.122 от ДОПК, е да докаже, че жалбоподателят е укрил тези доходи, и тези доходи произтичат от възникнало и упражнено трудово провоотношение – нещо, което не беше установено в цялото ревизионно производство, както и пред съда.

Предвид изложеното, моля да уважите жалбата и ни присъдите разноски.

Моля за възможност да представя писмена защита в определен от Вас срок.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Дава 7-дневен срок от днес на процесуалния представител на жалбоподателя, за представяне на писмени бележки.

Заседанието приключи в 10.53 часа.

Протоколът се изготви на 23.02.2021г.

 

 

Съдия:

 

 

Секретар: