П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 19.02.2021 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на деветнадесети февруари  две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Светла Иванова

и прокурора Петър Мидов

сложи за разглеждане адм. дело № 128 по описа за 2021 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 11.06 часа се явиха:

 

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К.Д.Х., редовно призована за днешното съдебно заседание, с призовка получена лично не се явява и не се представлява.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган в РПЦ - Харманли при Държавната агенция за бежанците /Г. М./, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. Х., надлежно упълномощена с пълномощно по делото.

СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от прокурор Мидов.

Съдът докладва:

Постъпила е молба с вх. №1217/17.02.2021 г. от жалбоподателката чрез адв. Л. Ф., в която сочат, че във връзка с насроченото за днес съдебно заседание, същата се отказва от назначения и от съда особен представител и в тази връзка представя пълномощно на кюрдски език с превод на български език за осъществяване на процесуално представителство на адв. Ф., която да я представлява в настоящото производство. В молбата адв. Ф. не възразява да се даде ход на делото в нейно отсъствие. Заявява, че поддържа жалбата. Сочи, че исканата от стана на жалбоподателката международна закрила е основателна, тай като в страната и по произход има лична заплаха спрямо нея, поради това, че нейното вероизповедание е йезид. Моли да бъде отменен административният акт, като същият се върне за ново разглеждане от административния орган.

Ст.юрк. Х. –Моля за ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ –Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка  да бъде даден ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалбата.

Докладва се постъпилата административна преписка.

Ст. юрк. Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка и така депозираната жалба. Представям и моля да приемете справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх. №МД-71/05.02.2021г., относно Република Ирак.

 ПРОКУРОРЪТ – Да се приемат като доказателства съдържащите се в административната преписка документи, както и днес представените от ответната страна. Нямам искания за други доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

Съдът намира, че по делото следва да бъде приложена така постъпилата административна преписка, като бъдат приети като писмени доказателства по делото всички съдържащи се в нея документи, както и така представената в днешното съдебно заседание от ответната страна актуална справка относно обстановката в Република Ирак. С оглед искането на жалбоподателката да се представлява от адв. Филипова, съдът намира, че следва да отмени свое определение в закрито съдебно заседание относно предоставяне на правна помощ и

                                                 О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо  вх. №669/28.01.2021г.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото всички съдържащи се в административната преписка документи съобразно опис от 28 пункта и находящи се от л.8 до л.50 вкл. по делото.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: Справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх. №МД-71/05.02.2021г., относно общо положение в Република Ирак.                                   

ОТМЕНЯ свое определение от 01.02.2021г., за допускане на правна помощ на жалбоподателката К.Д.Х. .

Съдът като взе предвид,  че страните не правят нови доказателствени искания, счита делото за изяснено от фактическа страна и 

 О П Р Е Д Е Л И :

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

            Ст. юрк. Х. – Моля да отхвърлите жалбата на К.Д.Х. , гражданка на Ирак, срещу решението на интервюиращия орган като неоснователна и недоказана. Решението е правилно, законосъобразно и съобразено с материалния закон. Посочените от чужденката мотиви са лични и икономически, като правилно са преценени от интервюиращия орган, че не попадат в предметният обхват на ЗУБ.  Подробности съм изложила в писмени бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че жалбата е неоснователна. Не намирам в производството по установяване на обстоятелствата и произнасянето на решението да са допуснати съществени нарушения на адаминистративнопроизводствените правила. Считам, че правилно е приложен материалният закон. От административния орган не са открити материалноправните предпоставки и основания за предоставяне на международна закрила.  В този смисъл, предлагам да оставите процесното решение в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11.11 часа.

Протоколът се изготви на 19.02.2021 г.

 

 

Съдия:

 

 

Секретар: