П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 25.02.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и пети февруари през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 643 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Н.П., уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. М.С., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция, уведомен от предходното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. И., надлежно упълномощена по делото.

 

По хода на делото:

Адв. С. – Считам, че не са налице пречки. Моля да дадете ход на делото.

Юрк. И. – Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилото по делото придружително писмо с вх.№ 1103/12.02.2021г. от процесуалния представител на Заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – К.И., в което се посочва, че по отношение на жалбоподателя към настоящия момент не е извършвана оторизация на финансово подпомагане на заявление с УИН 26/170519/87999, тъй като все още не са приключили всички задължителни проверки, предхождащи изплащането/отказването на субсидиите по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г. След приключването им Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция ще информира официално за това бенефициента обективирано в уведомително писмо.

 

Адв. С. – Нямам доказателствени искания и няма да соча нови доказателства.

Юрк. И. – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

 

Съдът като взе предвид факта, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, мотивиран от което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. С. – Уважаема госпожо Председател, моля да уважите подадената от нас жалба и да отмените мълчаливия отказ. Въпреки изрично дадената възможност на административния орган да представи доказателства за това какви точно проверки предстоят да бъдат извършени, такива не са представени и отново се сочи, че те не са приключени, но нито се посочва какви проверки следва да се извършват, нито са представени някакви доказателства, така че това е много условно твърдение. В тази връзка считам, че проверките са приключили и е налице мълчалив отказ, като практиката на ВАС споделя моето становище. Моля да ни бъдат присъдени разноски. Представям писмени бележки. Списък на разноските сме представили в предходното съдебно заседание.

Юрк. И. – Уважаема госпожо Председател, моля да постановите решение, с което да отхвърлите подадената жалба. Както сме изразили в становището си, с което сме представили административната преписка, процесът при извършване на проверките, съгласно чл. 37 от ЗПЗП по заявлението, подадено от жалбоподателя, е предхождащ процес оторизацията и издаването на уведомителното писмо от оторизираните суми за плащане и/или за наложените санкции. Това писмо, за получаването на което претендира жалбоподателят и неправилно определя като мълчалив отказ, от произнасяне по заявлението му се издава след приключване на всички законово определени проверки. Нямаше как да представим проверките, които се извършват по подаденото заявление. Те ще бъдат описани в уведомителното писмо, съответно има ли теренни проверки, административни проверки, със съответните таблици, писмото е доста подробно, жалбоподателят е получавал такива писма за минали години, така че резултатът на отразяването на действията за минал период ще бъдат отразени в това уведомително писмо. Целта на тези писма е да предоставят пълната информация на кандидатите за подадените от тях заявления и резултатите от извършените по тях проверки, вследствие на което ще бъдат одобрени или неодобрени допустимите площи, животни и т.н. След издаване и получаване на писмата съгласно чл. 81, ал. 1 от АПК те могат да бъдат оспорени по административен ред пред непосредствено по-горестоящ административен орган. Всичко това съм го описала в становището, ведно с представената преписка. Моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и да ни присъдите юрисконсултско възнаграждение за тази инстанция.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

Заседанието приключи в 10:36 часа.

Протоколът се изготви на 25.02.2021 година.

 

 

 

 

                                                         

      СЪДИЯ:

 

 

 

      Секретар: