П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 02.03.2021 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на втори март две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 238 по описа за 2020 г. … ……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………..…

на именното повикване в 10:00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.Г.П., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв.Т.В., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Началник СГКК, гр.Хасково, редовно призован, не се явява и не изпраща процесуален представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Д.К.М., редовно уведомена от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА А.Й.К., редовно уведомена от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Г.Й.М., редовно призован, не се явява и не изпраща процесуален представител.

Адв.В. – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не са налице пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Адв.В. – Поддържам искането си за спиране на настоящото производство. В съдебно заседание от 29.09.2020 г. поисках спиране на производството на основание чл.229, ал.1, т.4 от ГПК във връзка с чл.144 от АПК и представих доказателства за висящ спор, административен по характер, в Районен съд – Хасково с предмет обжалване на заповедта на областен управител, с която е одобрен планът на новообразуваните имоти в частта на процесния имот. Считам, че е налице преюдициалност, тъй като и в настоящото производство основният довод на моя доверител е нищожност на първичния административен акт, въз основа на който се инициират всички последващи административни производства. Следователно при заведен конкретен спор за установяване на тази нищожност, считам, че настоящото производство следва да се спре и да чака изхода.

Искането на оспорващата страна за спиране на настоящото съдебно производство съдът намира за основателно при следните съображения:

 Съгласно чл. 229, ал.1, т.4 от ГПК, приложима в настоящото производство на основание чл. 144 от АПК,  когато в същия или друг съд  се разглежда дело, решението по което ще има  значение за правилното решаване на спора, съдът следва да спре обусловеното производство.

Видно от представените в съдебно заседание, проведено на 29.09.2020 г., доказателства от адв.В., а именно жалба с вх. № 261798 от 25.09.2020г. при РС-Хасково и  протокол от избор на съдия – докладчик, е видно, че по оспорване  на И.Г.П. *** е образувано а.д. № 56 по описа на съда за 2020г., което е висящо. Жалбата, видно от обективираното в нея, е насочена срещу Заповед № ДС-28-1 от 11.06.2019г. на Областен управител на Област Хасково, като с оспорването се цели прогласяване нищожността на обжалваната пред Районен съд, гр.Хасково заповед на Областен управител на Област Хасково.

 Предвид това и като взе предвид, че видно от обективираното в уведомление с изх. № 24-4943 от 24.02.2020 г. на Началника на СГКК-Хасково, оспорените  в настоящото производство действия по нанесени изменения в КРНИ в землището на гр.Хасково и конкретно по отношение на имота на оспорващата страна, са осъществени  именно на основание Заповед № ДС-28-1/11.06.2019г. на Областният управител на Област Хасково и доколкото, както се посочи процесната заповед се оспорва пред Районен съд – Хасково с искане за прогласяване нищожността й, то несъмнено висящото пред Районен съд – Хасково се явява обуславящо такова спрямо настоящото административно дело и решението по същото би имало значение за правилното решаване на спора по адм. дело №238/2021 г. по описа на АдмС – Хасково.

Ето защо искането за спиране на настоящото производство до приключване  на адм. дело №56/2020 г. по описа на Районен съд – Хасково се явява основателно и следва да бъде уважено.

 Водим от горното и на основание чл.229, ал.1, т.4 от ГПК, вр. с чл.144 от АПК, СЪДЪТ

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 СПИРА на основание производството по адм. дело №238/2020 г.  по описа на Административен съд  Хасково до окончателното приключване с влязъл в сила съдебен акт на производството по адм.дело № 56/2020г. по описа на РС-Хасково.

 Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС в 7-дневен срок  от днес за оспорващата страна и в 7-дневен срок съобщаването му на неявилите се в днешното съдебно заседание страни.

Определението да се съобщи на неявилите се в днешното съдебно заседание страни.

Да се извършват периодични проверки от деловодството на АдмС – Хасково относно движението и приключването  на  адм. дело №56/2020г. на РС-Хасково,   като след постановяване на окончателен съдебен акт по същото, делото да се докладва на съдията –докладчик за възобновяване на адм. дело № 238/2020 г. описа на АдмС-Хасково.

Заседанието приключи в 10:08 часа.

Протоколът се изготви на 02.03.2021 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: