П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 02.03.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на втори март през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                                

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора 

сложи за разглеждане адм. дело № 1107 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Росица Чиркалева

на именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.Д.Г., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се явява лично. В днешното съдебно заседание се представлява от адв. Д., надлежно упълномощен с пълномощно представено днес.

ОТВЕТНИКЪТ Началник 03 Група на ГКПП „Капитан Андреево“, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща представител.

Адв. Д. – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се съпроводително писмо вх.№244/13.01.2021г. от Началник ГПУ - Свиленград, ведно с документи в заверен вид, представляващи допълнение към административната преписка, изпратени в изпълнение определение на съда.

Адв. Д. – Да се приемат представените писмени доказателства.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото писмените такива във вид на заверен препис и представляващи допълнение към административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили с писмо вх.№244/13.01.2021г. по опис. Водим от това, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към писмо вх.№244/13.01.2021г., заверени копия от: Докладна записка УРИ 4536р-23450/09.10.2020г. на Началник ГКПП „Капитан Андреево“; Инструкция №8121з-282/15.03.2018г.; Заповед № УРИ 3282з-1084/04.05.2015г. на Директор ГДГП, ведно със списък УРИ 4070р-7733/03.06.2020г. и Докладна записка УРИ 4536р- 13148/22.06.2020г. на Началника на 02 група на ГКПП „Капитан Андреево“, с приложени контролни листи за запознаване на служителите.

Адв. Д. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

Съдът като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, намери делото за изяснено от фактическа и правна страна, и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Д. – Уважаема госпожо съдия, моля да отмените обжалваната заповед на Началник 03 група на ГКПП „Капитан Андреево“, с която на доверителя ми Д.Д.Г. е наложено наказание „порицание“ за срок от една година. Считам, че обжалваната заповед е израз на лично отношение от страна на прекия ръководител, спрямо подчинения държавен служител. Фактическата обстановка в заповедта се съдържа в рамките на две кратки изречения, от които дисциплинарно-наказващия орган е успял да извлече шест дисциплинарни нарушения на доверителя ми, за които е наложил съответни наказания. Заповедта страда от множество пороци, които съм описал и ще представя в писмена защита.

По отношение на представените писмени доказателства, прави впечатление, че вместо досегашния ред, доверителя ми да се подписва, че се е запознал със съдържанието на съответната заповед или поднормативен акт, са представени докладни записки от съответните началници: по отношение на зимната форма, от началника на ГКПП „Капитан Андреево“ – Е. Г., а по отношение запознаване с ръководни документи - Началник 02 група на ГКПП „Капитан Андреево“ ст. инспектор А. Буди недоумение този факт, тъй като е ноторно известен факта, че всеки нов министър на вътрешните работи издава свои собствени поднормативни актове. Тези правилници и инструкции се променят при всяка промяна на ръководството на МВР, което води до извода, че следва подзащитният ми да се подписва, че се е запознал с тези инструкции изрично. Видно от представените доказателства, точно в този списък, че се е запознал с ръководните документи, името му е дописано с химикал, докладната записка е от страна на Началник на 02 група, в момента се наказва от Началник 03 група и който, както стана ясно от доказателствата, е бил командирован в тази смяна.

Също така, ноторно известен факт е, че по време на проверката доверителя ми е бил назначен на ГКПП „Капитан Андреево“ – гара, като същия е следвало да изпълнява функциите като „външна проверка с газ-анализатор“. Също, известен факт е на всички служители, че това е място, където ще се налага катерене по мръсните вагони и е факт, че всеки един служител, който е назначен на тази позиция, не си носи дрехите, с които ще се яви пред пътниците във влаковете или пътникопотока на ГКПП „Капитан Андреево“.

Подробни доводи и правни изводи представям в писмена защита, която моля да приемете.

В случай, че отмените обжалваната заповед, моля да присъдите на моя доверител Д.Г. разноски, направени в настоящата инстанция. Представям списък с разноските.

Моля за Вашия съдебен акт в горния смисъл.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.09 часа.

Протоколът се изготви на 02.03.2021г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: