П Р О Т О К О Л

 

гр. Хасково, 05.03.2021 година

 

Административен съд Хасково, в публично съдебно заседание на пети март през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

 

При участието на секретаря Гергана Тенева

сложи за разглеждане адм.дело № 469 по описа за 2020 година,

докладвано от Председателя

 

На поименното повикване в 10.40 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Е.А., уведомен от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. Б.К., не се явява, представлява се от адв. К., надлежно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ КМЕТ НА ОБЩИНА ХАСКОВО, уведомен от предходно съдебно заседание, чрез процесуалния си представител ст. юрк. В. В., не се явява, представлява се от ст. юрк. В., надлежно упълномощена по делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Д.И.Д., уведомена от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. Б.Д., не се явява, представлява се от адв. Д..

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Д.И.Н., уведомен от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. Б.Д., не се явява, представлява се от адв. Д..

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА С.С.С., уведомен при условията на чл.138, ал.2 от АПК, не се явява и не се представлява.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Е.М.Ю., уведомен от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. Б.Д., не се явява, представлява се от адв. Д..

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА П.Г.Н., уведомен при условията на чл.138, ал.2 от АПК, не се явява и не се представлява.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Я.Н.Д., уведомена от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. Б.Д., не се явява, представлява се от адв. Д..

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Т.Н.Д., уведомена при условията на чл.138, ал.2 от АПК, не се явява и не се представлява.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Л.М.Н., уведомена от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. Б.Д., не се явява, представлява се от адв. Д..

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Я.Г.Д., уведомена при условията на чл.138, ал.2 от АПК, не се явява и не се представлява.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Б.А.Г., уведомен от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. В.Д., не се явява и не се представлява.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА П.И.И., уведомен от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. Б.Д., не се явява, представлява се от адв. Д..

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Я.Т.М., уведомена при условията на чл.138, ал.2 от АПК, не се явява и не се представлява.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА „С. И.“ ЕООД, уведомена при условията на чл.138, ал.2 от АПК, не се явява и не се представлява.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА „А.“ ЕООД, уведомена при условията на чл.138, ал.2 от АПК, не се явява и не се представлява.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА М.А.Д., уведомена от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. Б.Д., не се явява, представлява се от адв. Д..

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Г.А.Д., уведомен от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. Б.Д., не се явява, представлява се от адв. Д..

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Х.И.С., уведомена за днешното съдебно заседание по телефона на 11.02.2021 г., налице.

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

СТ. ЮРК. В.: Да се даде ход на делото.

АДВ. Д.: Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки да бъде даден ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА, че в законоустановения срок по делото е постъпило писмено заключение с вх. №681/28.01.2021 г. от вещото лице арх. Х.И.С. по назначената съдебно-техническа експертиза.

ДОКЛАДВА, постъпила молба с вх. №1595/04.03.2021 г. от заинтересованата страна - Б.А.Г., в която сочи, че на 02.03.2021 г. е прекратил пълномощията на адв. В.Д. по настоящото дело и считано от 03.03.2021 г. той не го представлява. На следващия работен ден 04.03.2021 г. е ангажирал като пълномощник адв. К. А. В. от АК – Пловдив, но поради големия обем на делото, с което тя не е запозната и поради ангажираността й, не е в състояние да се яви в днешно съдебно заседание. Сочи, че за 05.03.2021 г. няма осигурен защитник, а делото е с голям обем и правна сложност, тъй като няма правна и техническа квалификация не може да се защитава сам по делото и моли същото да бъде отложено, тъй като той е собственикът на ПИ 77195.424.16 и възложител на обжалвания ПУП.

АДВ. К.: Уважаема госпожо председател, настоящото производство е административно, поради което не се налага задължителна адвокатска защита, както при други видове дела от наказателен характер. Законът не изисква задължително ангажиране на защитник, още повече, че настоящото съдебно заседание не е първо, а е пето по ред и заинтересованата страна можеше в хода на делото да предприеме по-екстремни процесуални действия по ангажиране на своята защита за настоящото заседание, а не да прави това непосредствено преди същото. Считам, че се касае за шиканиране на процеса, поради което не са налице основания да не се извършват процесуални действия в днешното съдебно заседание.

СТ. ЮРК. В.: Предоставям на съда да прецени дали следва да бъде уважена молбата на заинтересованата страна.

АДВ. Д.: Уважаема госпожо съдия, подкрепям становището на адв. К. и моля вещото лице да бъде изслушано в днешното съдебно заседание.

Съдът, като изслуша становищата на процесуалните представители на страните в настоящото производство, намира че същите следва да бъдат оставени без уважение, а вещото лице следва да бъде изслушано в следващо поред съдебно заседание, с оглед ненарушаване правото на защита на заинтересованата страна Б.А.Г., още повече, че същият в действителност е възложител на проекта, предмет на разглеждане в настоящото производство. Тъй като заинтересованата страна Б.А.Г. е станал основание за отлагане на делото и явяване на вещо лице в съдебно заседание, което е пътувало от гр. П. до гр. Х., то същият следва да бъде задължен в 7-дневен срок от днес да заплати разноски за явяване на вещото лице арх. Х.И.С. в днешното съдебно заседание, в размер на 40.00 /четиридесет/ лева, вносими по набирателна сметка на Административен съд – Хасково. Това следва от разпоредбата на чл.160, ал.1 от ГПК във връзка с чл.21, ал.1 от Наредба №2/2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, съобразно които, когато за събиране на доказателства са необходими разноски, съдът определя размера и срока за внасянето им, а срокът тече от деня на съдебното заседание, в което е определен, включително за страната, която не се явява. Разпоредбата на чл.21, ал.1 сочи, че: „При явяване на вещото лице и отлагане на делото по независещи от него причини на същото освен разходите се заплаща и възнаграждение в размер не по-малко от 20.00 /двадесет/ лева.

С оглед на изложеното съдът

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТЛАГА изслушването и приемането на изготвената по делото съдебно-техническа експертиза за следващо съдебно заседание.

ЗАДЪЛЖАВА заинтересованата страна Б.А. на основание 160, ал.1 от ГПК във връзка с чл.21, ал.1 от Наредба №2/2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица да внесе сумата в размер на 40.00 лв. /четиридесет лева/ в 7-дневен срок, считано от днес по набирателната сметка на Административен съд – Хасково, които следва да бъдат изплатени в полза на вещото лице арх. Х.И.С., тъй като е станал причина за отлагане на делото и явяване на вещото лице в днешното съдебно заседание.

УКАЗВА на заинтересованата страна Б.А. отговорността, която носи по чл.89, т.2 от ГПК, приложима на основание чл.144 от АПК.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 09.04.2021 г. от 10.50 часа, за която дата страните – уведомени чрез процесуалните си представители от съдебно заседание, не явилите се страни – уведомени при условията на чл.138, ал.2 от АПК.

Заседанието приключи в 10.53 часа.

Протоколът се изготви на 05.03.2021 година.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

                                                       

 

 

Секретар: