П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 09.03.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на девети март през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

                                                                                 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 539 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 11:08 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Ния Милва“ ЕООД - Хасково, уведомен от предходното съдебно заседание, се представлява от Управителя на дружеството С.С.К. и от адв. Й., надлежно упълномощена, с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ Дирекция „Инспекция по труда“ - Хасково, уведомени от предходното съдебно заседание, се представляват от ст. юрк. Г., надлежно упълномощена по делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Т.В.И., уведомена от предходното съдебно заседание, се явява лично.

Постъпила е молба с вх.№ 1657/08.03.2021 г. от адв. Ч. – процесуален представител на заинтересованата страна Т.В., която съдът докладва по отношение хода на делото.

СВИДЕТЕЛЯТ Г.И.Р., при режим на довеждане, се намира пред съдебната зала.

 

По хода на делото:

Адв. Й. – Да се даде ход на делото.

Ст. юрк. Г. Да се даде ход на делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Т.И. – Да се даде ход на делото.

 

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки да бъде даден ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилото след датата на предходното съдебно заседание възражение с вх.№1589/04.03.2021 г. от Т.В.И., с което се изразява становище по съществото на депозираната жалба и се моли същата да бъде отхвърлена.

Докладва постъпилата молба с вх.№ 1657/08.03.2021 г. от адв. Ч. – процесуален представител на заинтересованата страна Т.В., в частта по същество.

Адв. Й. – Нямам искания преди разпита на свидетеля.

Ст. юрк. Г. Нямам искания. Да се пристъпи към разпит на свидетеля. Искам само да представя за днешното съдебно заседание, но не като доказателство, а за сведение на съда, решение по АНД /К/ № 1003/20 г. по описа на АдмС – Хасково. Искаше се спиране на производството до излизане на това решение на АдмС – Хасково и ние в отговора до Вас заявихме, че това искане е неоснователно, тъй като двете производства са независещи едно от друго, но въпреки всичко Ви представям решението само за сведение.

Адв. Й. – Да се приложи представеното решение за сведение.  

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Т.И. – Нямам искания. Да се приложи представеното решение за сведение.

 

Съдът намира, че следва да приложи за сведение по делото представеното в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на ответника Решение № 29/16.02.2021 г., постановено по АНД /К/ № 1003/20 г. по описа на АдмС – Хасково, мотивиран от което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЛАГА за сведение по делото Решение № 29/16.02.2021 г., постановено по АНД /К/ № 1003/20 г. по описа на АдмС – Хасково.

 

Свидетелят Г.И.Р. се въведе в съдебната зала.

Пристъпи се към снемане самоличността и разпит на свидетеля.

СВИДЕТЕЛЯТ Г.И.Р. – /снета самоличност/. Предупредена за отговорността по чл. 290 от НК. Обещава да говори истината.

СВИДЕТЕЛЯТ Г.И.Р. - Работила съм в „Ния-Милва“ ЕООД в периода месец януари, февруари и март 2020 г., като  опаковчик, на машината, работничка съм. Познавам Т.И., тя ми беше колежка. Не знам точно заеманата от нея длъжност, но ние ѝ носихме на масата да лепи, да опакова, да пакетира. Тя друга работа не може да върши. Ние януари месец 2020 г. не сме били на работа, защото тогава всички почивахме, бяхме в отпуск януари месец. В началото на месец февруари почнахме работа, и февруари и март месец съм била на работа. Тогава Т. не е идвала на работа. Когато януари месец ни пуснаха в отпуска, заповедта за отпуск я подписахме в цеха, където работихме. Тогава не съм виждала Т., последно я видях 2019 г., преди празниците. От тогава насам не съм виждала Т. да работи при нас.

В цеха на „Ния-Милва“ ЕООД тогава работихме 6-7 човека. Аз от декември месец 2020 г. не съм на работа, а съм на борсата. Не съм виждала Т. тези месеци /януари, февруари и март 2020 г./, нея въобще я нямаше тогава. Аз последно съм я виждала декември месец 2019 г., преди да ни пуснат за празниците. 

 

Адв. Й. – Нямам повече въпроси към свидетеля.

Ст. юрк. Г. Нямам повече въпроси към свидетеля.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Т.И. – Нямам въпроси към свидетеля.

Свидетелят се освободи от съдебната зала.

 

Адв. Й. – Нямам други доказателствени искания.

Ст. юрк. Г. Нямам други доказателствени искания.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Т.И. – Нямам други доказателствени искания.

 

Съдът като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :  

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Й. – Уважаема госпожо Председател, Представям Ви списък с разноските. Моля за предоставяне на срок за писмени бележки, като само ще маркирам няколко неща. Поддържам становището ни за липса на съставомерност на нарушението. В приложената преписка е видна заповедта за отпуск, която не е разписана от служителя Т.И.. Няма други безспорни доказателства, че заповедта е сведена до нейното знание поради обстоятелството, че тя не е посещавала работното място, както беше установено от свидетелските показания. Относно твърдението на Инспекцията по труда, че е извършено нарушение, подкрепено с представеното съдебно решение, което днес представиха за сведение, следва да се има предвид, че за дължимостта  на тези възнаграждения няма спор и са ирелеватни за делото. След направените предписания са направени съответните корекции в НОИ, но Инспекцията по труда въпреки това не счита за необходимо да спре производството по издаване на наказателните постановления, които са в ход, те са издадени, две от тях са отмените. Приложени са по делото другите две решения, с които се отменят две от всичките наказателни постановления. Те засягат месеците февруари и март 2020 г. Контролните органи са издали наказателното постановление на база предположение, че трудовото възнаграждение се е следвало и не е било изплатено, но от всички събрани доказателства по делото, които са били известни за самите органи подлагат на обосновано съмнение възможността да се направи без противоречив извод, че лицето е престирало труд при този жалбоподател. От обективна гледна точка не са осъществени признаците на състава на административното нарушение по чл. 414, ал.1 от КТ, с което се налага отмяна на обжалваното постановление и доказваме нашата жалба, като основателна. Претендирам представените със списъка разноски и моля за предоставяне на срок за писмени бележки.

Ст. юрк. Г. Уважаема госпожо Председател, моля да потвърдите обжалваните предписания като правилни и законосъобразни, като изрично подчертавам, че тук делото е за предписания, а не за наказателни постановления. Предвид приложените доказателства е доказано по безспорен начин, че трудовите възнаграждения на лицето В. за посочените месеци през 2020 г. не са били изплатени. Констатациите от страна на контролните органи на Дирекция „Инспекция по труда“ – Хасково са направени изцяло и само на база представени официални документи от страна на дружеството-жалбоподател в хода на извършената проверка. Към момента на извършване на проверката, на констатиране на нарушението и на даване на обжалваните предписания, няма нито едно доказателство, което да оборва констатираните нарушения, на база на които са дадени обжалваните предписания. Твърденията в жалбата за незаконосъобразността им считам за неправилни, тъй като всички действия от страна на дружеството-жалбоподател, с които се цели да се докаже, че лицето В. не е полагала труд за съответните месеци и съответно не ѝ се е дължало трудово възнаграждение за тях, са предприети едва след проверката на контролните органи при констатиране на нарушенията. Предвид изложеното Ви моля оставите без уважение жалбата, да потвърдите обжалваните предписания, както и моля да ни бъдат присъдени разноски в полза на Дирекция „Инспекция по труда“ – Хасково. В случай, че уважите жалбата и отмените предписанията Ви моля да присъдите разноски на жалбоподателя в минималния размер.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Т.И. – Уважаема госпожо Председател, поддържам молбата, която моята адвокатка е представила по делото.

 

Съдът дава възможност на процесуалния представител на жалбоподателя да представи писмени бележки по делото в едноседмичен срок от днес.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

            Заседанието приключи в 11:20 часа.

            Протоколът се изготви на 09.03.2021 година.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

Секретар: