П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 05.03.2021 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на пети март две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Светла И.

и прокурора Валентина Радева - Ранчева

сложи за разглеждане адм. дело № 188 по описа за 2021 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 11.30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Р.Х., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично и с адв. Ш., представила пълномощно по делото. Жалбоподателят не разбира български език.

ОТВЕТНИКЪТ Заместник председател при Държавната агенция за бежанците при МС, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от ст.юрк. Х., надлежно упълномощена с пълномощно по делото.

СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, нередовно призовани за днешното съдебно заседание, поради неизтекъл тридневен срок за призоваване се представляват от прокурор Радева- Ранчева.

В съдебната зала се явява М. Н. Х. – преводач от език дари на български език и обратно.

ПРЕВОДАЧЪТ М.Н.Х. – Владея език дари и мога да извърша превода от български език на дари и обратно на всички извършващи се по делото процесуални действия.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Р.Х. /чрез преводача/ Разбирам добре превода и моля да ми бъде назначен преводач за участието ми в производството.

Преди даване ход на делото съдът намира, че с оглед личното явяване на жалбоподателя, който е чужд гражданин и не владее български език, и с оглед гарантиране правото му на защита, следва да му бъде назначен преводач в лицето на днес явилия се М. Н. Х., който да осъществи превод от език дари на български език и обратно на всички извършващи се по делото процесуални действия, ето защо            

О П Р Е Д Е Л И :                                                 

НАЗНАЧАВА М.Н.Х. за преводач на жалбоподателя А.Р.Х., който да осъществи превод на всички процесуални действия по делото от език дари на български език и обратно.

Сне се самоличността на преводача.

ПРЕВОДАЧЪТ М.Н.Х. – снета самоличност без родство със страните. Предупреден за наказателната отговорност по чл. 290, ал. 2 от НК.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Р.Х.  /чрез преводача/ Да се гледа делото.

Адв. Ш. – Моля за ход на делото.

Ст. юрк. Х. – Ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Не възразяваме по нередовното призоваване. Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва се постъпилата административна преписка.

Адв. Ш. – Поддържам жалбата изцяло. Имаме доказателствени искания след запознаване с административната преписка. Считам, че следва да бъде допусната и изготвена експертиза за преценка на ситуацията, както в Афганистан, така и в Ислямска Република Иран, във връзка със следните въпроси, които не са засегнати в справките представени по административната преписка, а именно: 1. Какви са обичайните практики на НПО в Ислямска Република Афганистан и в частност на талибаните и талибанските бойци, спрямо изявени или неизявени техни противници, както и спрямо членовете на семействата на тези противници. В случай и дали в конкретната актуална обстановка на страната афганистанското правителство е в състояние да осигури защита на противниците на талибаните и техните бойци, както и на членовете на техните семейства. Считам, че следва да бъде изготвена и справка относно Ислямска Република Иран въпрос, които не е бил засегнат и то конкретно- каква е общата държавна, законодателна политика и обичайна практика на правителството на  Ислямска Република Иран спрямо афганистанските бежанци и членовете на техните семейства. Това евентуално ще предоставя на съда да прецени дали справката да бъде изготвена от НПО, каквато представлява ООН или да бъде възложена на ответната страна и техния екип, които отговаря за международната дейност.  Да се приеме като доказателство постъпилата административната преписка, представена от административния орган. На този етап няма да соча други доказателства.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Р.Х.  /чрез преводача/Присъединявам се към това, което каза адвокатът. Искам да кажа, че живея в България със семейството си и работя в завод в Димитровград. Надявам се да ми бъде дадена закрила и да продължа да живея и работя.

 Ст. юрк. Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля, да приемете в цялост изпратената административна преписка. По доказателствените искания на адв. Ш., с оглед на това, че по единия от поставените от нея въпроси - относно ситуацията на афганистанските бежанци, същата е обсъдена в приложената по делото справка за Иран. И конкретно е казано, какво е отношението на Ислямска Република Иран към афганистанските бежанци. Относно искането за назначаване на експертиза, считам същата за неоснователна, тъй като всичко това е описано, както в справката, така и в представените документи по производството. Поради това, моля същите да бъдат оставени без уважение. Представям Ви и моля да приемете справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх. №МД-30/15.01.2021г., относно Ислямска Република Иран, както и справка с вх. №МД-84/10.02.2021г., относно общото положение в Ислямска Република Афганистан и положението на таджитите в Афганистан. Моля да приемете като доказателство и Решение №5221/08.10.2020г. на АдмС София – град, във връзка с подадената последваща молба от непълнолетната сестрата на жалбоподателя. За информация на съда искам да кажа, че за другата му сестра, има Решение №2193/08.02.2021г. по АД №13131/2020г. по описа на ВАС, с което се отхвърля жалбата на жалбоподателката и оставя решението на Председателя и всъщност към този момент само един от братята на жалбоподателя има предоставена международна закрила.

ПРОКУРОРЪТ – Считам жалбата за неоснователна. Да се приеме административната преписка, както и днес представените документи от ответната страна. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Нямам доказателствени искания. Считам направените в днешното съдебно заседание искания от страна на процесуалния представител на жалбоподателя за неоснователни.

Адв. Ш. – Възразявам да се приемат представените от ответната страна документи. Поддържам доказателствените си искания.

Съдът намира, че следва по делото да бъде приложена така постъпилата преписка от административния орган, като бъдат приети като писмени доказателства всички съдържащи се в нея документи. Следва като писмено доказателство по делото да бъдат приети и представените в днешното съдебно заседание: справки на Дирекция „Международна дейност“ относно Ислямска Република Иран и относно Ислямска Република Афганистан. По делото следва да бъде приложено и представеното от ответната страна Решение на АдмС София – град, касаещо жалба във връзка с постановено решение за отказ за предоставяне на международна закрила. Съдът намира, че следва да остави без уважение искането на представителя на жалбоподателя за назначаване на експертиза, която да изследва подробно посочените обстоятелства в изявлението на процесуалния представител на жалбоподателя, тъй като така формулирани, задачите не касаят специални знания, които да налагат използването на вещо лице и назначаване на експертиза. С оглед на така представените в днешното съдебно заседание актуални справки от ДМД при ДАБ, касаещи Ислямска Република Иран и Ислямска Република Афганистан, съдът намира, че не следва да бъде изискана допълнителна справка относно обстоятелствата в тези държави, доколкото самият закон допуска ползването на тези справки като доказателство в производството. Поради изложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№988/09.02.2021г.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото всички съдържащи се в преписката документи съобразно опис от 117 пункта и находящи се по делото от л.11 до л.231 включително.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото днес представените: Справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх.№МД30/15.01.2021г, относно Ислямска Република Иран; справка с вх. №МД-84/10.02.2021г., относно общото положение в Ислямска Република Афганистан.

ПРИЛАГА по делото представеното от ответната страна Решение №5221/08.10.2020г по описа на АдмС София – град.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за назначаване на съдебна експертиза, със задача да се изследва положението в държавата по произход на жалбоподателя.

Съдът като взе предвид,  че страните не правят нови доказателствени искания, счита делото за изяснено от фактическа страна и 

 О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Ш. – Моля да уважите депозираната пред Вас жалба. Считам, че решението, което е издадено спрямо довереника ми е  незаконосъобразно и същото следва да бъде отменено. Моля за възможност за писмени бележки, като срокът бъде съобразен със ситуацията на Ковид в страната.

Ст. юрк. Х. – Моля да отхвърлите жалбата на А.Р.Х., гражданин на Афганистан, срещу решението на Заместник председателя на ДАБ като неоснователна и недоказана. При постановяването на решението са спазени общите изисквания за законосъобразност на индивидуалните административни актове, както и специалните разпоредби на закона.  Правилно административният орган е приел полученото по преписката становище от ДАНС според което лицето представлява заплаха за националната сигурност и на същото не би следвало да бъде представена закрила   в Република България. Нормата на чл.12 е имперактивна и заместник председателя се е възползвал от това положение. Също така моля да вземете предвид и решения по подобни казуси по АД №594/2017г. на АдмС - Хасково и АД № 737/2018г. АдмС – Хасково, АД №7278/2020г. на АдмС - София – град и Решение на ВАС по АД №6474/2020г. Подробности съм изложила и развила в писмени бележки, които представям на съда и моля да имате предвид..

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че жалбата е неоснователна. Предлагам да оставите решението на Заместник председател при Държавната агенция за бежанците в сила.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Р.Х.  /чрез преводача/Искам да добавя, че това което искам е да живея тук в България.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на процесуалния представителя на жалбоподателя да представи по делото писмени бележки в срок до 09.03.2021г.-13.00ч.  

Заседанието приключи в 11.54 часа.

Протоколът се изготви на 05.03.2021 г.

 

 

Съдия:

 

 

Секретар: