П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 11.03.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на единадесети март през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора 

сложи за разглеждане адм. дело № 34 по описа за 2021 година 

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 10.00 часа се явиха:

           

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Д.С., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ХАСКОВО, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от адв. С., надлежно упълномощена по делото, с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

                        По хода на делото:  

                        Адв. С. – Да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата.

                        Адв. С. – Оспорвам изцяло жалбата. Считам същата за неоснователна. Да се приеме административната преписка. Други доказателства няма да соча. Нямам доказателствени искания.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото документите, съдържащи се в изпратената административна преписка, идентични с тези, приложени към жалбата и като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото изпратените от административния орган документи, приложени към писмо с вх.№ 712/29.01.2021 г., а именно: Заявление за предоставяне на достъп до обществена информация с рег. индекс: 94 С-5836-8/21.12.2020 г.; Отговор на Председателя на Общински съвет – Хасково с рег. индекс: 94 С-5836-8#1/04.01.2021 г.; договор от 02.03.2020 г. с рег. № 066/09.03.2020 г. и договор от 02.03.2020 г. с рег. № 067/09.03.2020 г.    

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                     Адв. С. – Уважаема госпожо Председател, моля да постановите решение, с което да оставите жалбата против решението на Председателя на Общински съвет - Хасково без уважение и да присъдите на доверителя ми направените в производството разноски.

С петитума на жалбата се искат две неща от административния съд. Първото е да бъде задължен Общински съвет - Хасково да представи копие от договора, уреждащ изпълнението на задълженията на Общински съвет – Хасково, съгласно чл. 50, ал. 1 от действащия правилник на Съвета от страна на частната фирма. От доверителя ми са представени двата договора, които са сключени от Община Хасково, в рамките на които се осъществява и излъчването на заседанията на Общински съвет. Други договори няма сключвани, затова и с представените на жалбоподателя два договора Председателят на Общински съвет – Хасково е изпълнил своите задължения по закона. Второто искане към административния съд в жалбата е да се представи информация за причините задължението по чл. 50, ал. 2 от Правилника да не бъде изпълнено. Исканата информация не представлява информация по чл. 2 от закона, но въпреки това такава информация е предоставена с постановеното решение на Председателя на Общински съвет - Хасково и е дадено обяснение, че заседанията на постоянните комисии не са излъчени, тъй като не са заснети. Това е достатъчно да бъде постигната целта на закона, съгласно чл. 2 от същия, а именно да се даде възможност на гражданите да си съставят мнение относно дейността на Общински съвет – Хасково.

Като имате предвид горното Ви моля да оставите жалбата без уважение и да присъдите на доверителя ми разноски, за което представям списък.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

                        Заседанието приключи в 10.04 часа.

                        Протоколът се изготви на 11.03.2021 година.

 

 

 

 

                                                                                              СЪДИЯ:

 

 

 

 

                                                                                              Секретар: