П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 02.03.2021 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на втори март две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 44 по описа за 2021 г. … …..…….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ……………………………

на именното повикване в 10:22 часа се явиха: …………………………

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.С.З., редовно призован, не се явява. Същият се представлява от адв.М.П., надлежно упълномощена с приложено към жалбата пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ Младши автоконтрольор в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Хасково .К.А.), редовно призован, се явява лично.

Адв.П. – Да се даде ход на делото.

ОТВЕТНИКЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва се писмо вх.№829/03.02.2021 г. на Началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Хасково, приложено към което се представя справка за собственост по отношение на лек автомобил с рег.№ ***, марка „***“, модел „***“.

Докладва се писмо вх.№1132/15.02.2021 г. на ЗА Началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Хасково, приложено към което се представя заверен препис на писмо от Началник на отдел „Пътна полиция“-ГДНП на МВР с рег.№ 3286р-5013/02.02.2021 г., касаещо извършена проверка относно холандско СУМПС на лицето С.С.З., както и справка за собственост на лек автомобил с рег.№ ***, марка „***“, модел „***“-2 листа.

Адв.П. – Поддържам жалбата. Да се приемат представените в жалбата документи, изпратените такива с административната преписка, както и  допълнително представените такива. Заявявам, че поддържам направеното в жалбата искане да се изиска служебно от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към МВР-София справка дали жалбоподателят е правоспособен водач, съгласно СУМПС № ***, издадено *** г. от Холандия, валидно до *** г., за категория „В“ и „АМ“ и до датата на справката има ли данни свидетелството да е отнемано от контролен орган. Това доказателствено искане го правя, с оглед на твърдението ни, че лицето е правоспособен водач, съгласно законодателството на страна от ЕС, за което има представени документи в тази връзка за изкаран курс и съответно свидетелство от полицията в Холандия, в което е описан и номерът на свидетелството за управление на МПС на доверителя ми. Държим на това доказателство, понеже то би променило правната квалификация на изпълнителното деяние от разпоредбата на чл. 150 от ЗДвП в разпоредбата на чл. 100 от ЗДвП, която гласи, че водачът е длъжен да носи СУМПС, поради което, ако се приложи разпоредбата на чл. 100, същата не кореспондира с тази по чл. 171 от ЗДвП за налагане на ПАМ. Твърдя това, защото в самата заповед не е ясно кой номер и какво СУМПС е отнето. Има разминаване в това, което сме представили като документи за наличие и притежание на СУМПС №***, като в заповедта е упоменат някакъв друг, незнаен за нас номер, а именно 010811900. Именно за това държим да се изиска служебно справката от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ дали доверителят ми е правоспособен водач.

ОТВЕТНИКЪТ – Оспорвам жалбата. Да се приемат всички приложени по делото писмени доказателства. Доколкото знам има извършена справка по служебен път за това дали водачът наистина притежава такова свидетелство и доколкото разбрах той не притежава такова свидетелство. Искам да кажа, че този номер, който е упоменат в ПАМ-а, това не е номер на СУМПС, а е номерът на регистрационен талон на автомобила и всъщност наложената принудителна административна мярка не е заради СУМПС, а е за прекратяване регистрацията на автомобила, тъй като водачът е неправоспособен. По направеното от страна на жалбоподателя доказателствено искане не възразявам да бъде изискана справка от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ дали жалбоподателят е правоспособен водач. Заявявам, че аз осъществявам дейността си в сектор „Пътна полиция“ на длъжност „Младши автоконтрольор“ и съм държавен служител. Аз нямам доказателствени искания.

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна следва да приеме като писмени доказателства документите, приложени към жалбата, съдържащите се в административната преписка такива и допълнително представените такива от Началника на сектор „Пътна полиция“ с писмо вх.№ 829/03.02.2021 г. при АдмС – Хасково и писмо с вх.№ 1132/15.02.2021 г. при АдмС – Хасково. Същевременно, доколкото по делото не е налична цитираната в оспорената заповед друга такава с № 1253з-479/16.11.2020 г. на Директора на ОДМВР – Хасково за оправомощаване на длъжности лица от ОДМВР – Хасково и съответно служебно известно на настоящия съдебен състав, с оглед дела със сходен предмет, е съдържанието на тази заповед, то намира за необходимо да обяви за служебно известен факта, че със Заповед № 1253з-479/16.11.2020 г. на Директора на ОДМВР – Хасково и по-конкретно с т. 9 от същата са оправомощени държавните служители от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Хасково полицейски органи по чл. 142, ал. 1, т. 1 от ЗМВР да прилагат с мотивирани заповеди принудителни административни мерки по чл. 171, т. 1, т. 2, т. 2а, т. 3, т. 4, т. 5, т. 6, т. 7 и т. 8 от ЗДвП, съобразно тяхната компетентност.

Основателно по наведените в жалбата и в днешното съдебно заседание твърдения на процесуалния представител на жалбоподателя и съобразно съдържанието на писмо с рег.№ 3286р-5013/02.02.2021 г. на Началник на отдел „Пътна полиция“ – ГДНП към МВР съдът намира искането, обективирано в жалбата, да бъде изискано от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към МВР-София справка дали жалбоподателят е правоспособен водач, съгласно СУМПС № ***, издадено на *** г. от Холандия, валидно до 22.10.2030 г., за категория „В“ и „АМ“ и до датата на справката има ли данни свидетелството да е отнемано от контролен орган.     

С оглед необходимостта от изясняване на делото от фактическа страна съдът намира и за необходимо да укаже на административния орган, че следва да допълни административната преписка, като в срок до следващото открито съдебно заседание да представи по делото във вид на заверен препис документите, отнети от оспорващия със Заповед № 1970з-1442/29.12.2020 г. на ответника.

 Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото приложени към жалбата документи, а именно: удостоверение за завършен шофьорски курс, с превод на български език и документ от отдел „Автомобилно движение“ Амстердам, с превод на български език; съдържащите се в административната преписка документи, постъпили в съда под опис с вх.№ 475/20.01.2021 г. /от лист 16 до лист 23 вкл. от делото/; представените документи от Началника на сектор „Пътна полиция“ с писмо вх.№ 829/03.02.2021 г. при АдмС – Хасково, а именно справка за собственост по отношение на лек автомобил с рег.№ ***, марка „***“, модел „***“, както и представените документи с писмо с вх.№ 1132/15.02.2021 г. при АдмС – Хасково, а именно писмо от Началника на отдел „Пътна полиция“ - ГДНП на МВР с рег.№ 3286р-5013/02.02.2021 г. и справка за собственост на лек автомобил с рег.№ ***, марка „***“, модел „***“-2 листа.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в срок до следващото открито съдебно заседание да представи по делото във вид на заверен препис отнетите от жалбоподателя документи със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 1970з-1442/29.12.2020 г.

ОБЯВЯВА, на основание чл. 155 от ГПК, във връзка с чл. 144 от АПК, за служебно известен факта, че с т. 9 от Заповед № 1253з-479/16.11.2020 г. на Директора на ОДМВР – Хасково държавните служители от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Хасково полицейски органи по чл. 142, ал. 1, т. 1 от ЗМВР са оправомощени да прилагат с мотивирана заповед принудителни административни мерки по чл. 171, т. 1, т. 2, т. 2а, т. 3, т. 4, т. 5, т. 6, т. 7 и т. 8 от ЗДвП, съобразно тяхната компетентност, като ПРИЛАГА за сведение по делото заверен препис от същата заповед, заверен препис от която е приложен по адм.дело № 216/2021 г. по описа на АдмС – Хасково.

ИЗИСКВА от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към МВР-София да представи по делото, в 14-дневен срок от получаване на съобщението на съда, писмена справка от която да е видно дали жалбоподателят С.С.З. е правоспособен водач, съгласно СУМПС № ***, издадено на *** г. от Холандия, валидно до 22.10.2030 г., за категория „В“ и „АМ“ и до датата на справката има ли данни свидетелството да е отнемано от контролен орган.

Адв.П. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

ОТВЕТНИКЪТ – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

С оглед необходимостта от попълване на делото с доказателства, съдът намира, че същото следва да бъде отложено за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 04.05.2021 г. от 10:00 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени от днес.

Заседанието приключи в 10:41 часа.

Протоколът се изготви на 02.03.2021 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: