П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 16.03.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на шестнадесети март през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

сложи за разглеждане адм. дело № 228 по описа за 2021 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.И., не се явява. Призовката до същия е върната в цялост с отбелязване, че по данни на служител в РПЦ – Харманли лицето е напуснало на 04.03.2021 г. За него се явява адв. Л., преупълномощен от назначения процесуален представител на жалбоподателя - адв. С.М..

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при Държавната агенция за бежанците - РПЦ – Харманли, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст. юрк. М.Х., надлежно упълномощена по делото, с днес представено пълномощно.

           

По хода на делото:  

Адв. Л. – Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Х. - Да се даде ход на делото.

 

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба от А.И., против Решение № УПХ-44/05.02.2021 г. на Интервюиращ орган в РПЦ – Харманли на ДАБ при МС.

Докладва, че по делото е постъпила административната преписка, във връзка с издаване на оспореното решение, изпратена в съда с придружително писмо вх.№ 1285/19.02.2021 г. 

Адв. Л. – Поддържам жалбата с подробно изложените в нея основания. Да се приеме представената административна преписка. Нямам други доказателствени искания.

Ст.юрк. Х. – Уважаема госпожо административен Съдия, считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка. В днешното съдебно заседание Ви представям докладна записка за напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№ 320/08.03.2021 г. Относно справка за държава по произход няма да соча, тъй като интервюиращият орган е използвал последната актуална за държавата на жалбоподателя и няма изменение към момента в политическата и икономическата обстановка на същата.  Нямам други доказателствени искания.

Адв. Л. – Да се приеме представената докладна записка.

Съдът намери, че като писмени доказателства по делото следва да бъдат приети изпратените документи с придружително писмо вх.№ 1285/19.02.2021г., представляващи административната преписка по издаване на оспореното решение, както и представената в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на ответника докладна записка за напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№ 320/08.03.2021 г. и като взе предвид, че не се правят искания за събиране на нови доказателства, съдът намери делото за изяснено от фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

 

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото изпратените документи с придружително писмо вх.№ 1285/19.02.2021 г., представляващи административната преписка по издаване на оспореното решение /от лист 8 до лист 44 от делото/, както и представената в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на ответника докладна записка за напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№ 320/08.03.2021 г.

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

Адв. Л. - Уважаема госпожо Председател, моля да отмените атакуваното решение и да уважите жалбата по подробно изложените в същата съображения, като  върнете преписката на интервюиращия орган за произнасяне по отношение на издаването на хуманитарен статут на жалбоподателя.

Ст.юрк. Х. - Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на А.И. – без гражданство, срещу решението на интервюиращия орган, като неоснователна и недоказана. Считам, че процесното решение е правилно, законосъобразно, съобразено е с материалния закон. Причините, изложени от жалбоподателя са чисто лични и икономически, които не попадат в предметния обхват на ЗУБ. Подробности съм изложила в писмени бележки, които Ви представям и моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

            Заседанието приключи в 10:34 часа.

            Протоколът се изготви на 16.03.2021 година.

 

 

                                                                                               СЪДИЯ:

 

                                                                                              Секретар: