П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 23.03.2021 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и трети март две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Ивелина Въжарска……………………...

и прокурора …………………………………………………………………..

сложи за разглеждане адм. дело № 1110 по описа за 2020 г. …….……

докладвано от съдия Цветомира Димитрова …………………..………..

на именното повикване в 11:14 часа се явиха: ………………………….

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Евротекс“ ЕООД–гр. Димитровград, редовно уведомени от предходно съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

От пълномощника на същия - адв. Ж., под вх.№1944/22.03.2021г. е постъпила молба, в която сочи, че с оглед усложнената обстановка и въведените ограничителни мерки не може да осъществява процесуално представителство. Моли да се даде ход на делото, да се изслуша заключението по съдебно-икономическа експертиза и да се приеме същото. Моли да се уважи изцяло жалбата, да се отмени обжалваното решение и да се присъдят сторените по делото разноски.Към молбата се представя списък на разноските и писмени бележки по съществото на спора.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на ТД „Северна Морска“ при Агенция „Митници“, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от гл. юрк. С.-С., надлежно упълномощена с приложено по делото пълномощно.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Л.Ц.Й., редовно призован за днешното съдебно заседание се явява лично. От същия е изготвено и депозирано заключение, което е постъпило в съда на 11.03.2021 г., т.е. при спазване на законоустановения едноседмичен срок преди датата на днешното съдебно заседание.

 

Гл. юрк. С.-С. – Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се  постъпилата молба под вх.№1230/17.02.2021 г., по описа на АдмС - Хасково, приложено към която се представя лицензиран превод на български език на документите находящи се по преписката на чужд език.

Докладва се постъпило становище под вх.№1949/22.03.2021 г. от пълномощника на ответната страна.

Гл. юрк. С.-С. – Поддържам становището. Моля да приемете изпратените преводи на документи и да се пристъпи към изслушване на вещото лице.

 

Съдът намира, че за изясняване делото от фактическа страна, следва да приеме като писмени доказателства по делото, документите представени от пълномощника на ответника под вх. №1230/17.02.2021 г., представляващи надлежен превод на български език на документите находящи се по преписката на чужд език.

Водим от което, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото постъпилите под вх. №1230/17.02.2021г. документи( 12л.)

Пристъпи се към снемане самоличността  и изслушване на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Л.Ц.Й. – Снета самоличност.

Гл. юрк. С.-С. – Използвал ли сте документи, които не се намират в кориците на делото, когато сте изготвял експертизата?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Л.Ц.Й. – Да. Те са посочени в раздел II, като същите получих по електронната си поща на 03.02.2021 г. от счетоводството на жалбоподателя.

Гл. юрк. С.-С. – Нямам други въпроси. Оспорвам заключението на вещото лице. От една страна считам, че в заключението  неправилно е извършено тълкуване относно Европейската система THESEUS, а от друга, че необосновано вещото лице е разгледало определяне на митническа стойност само на основание чл. 70 от Регламент 952, без да е отчело факта, че е налице  процедура по оспорване на декларираната митническа стойност, като е игнорирал факта на оспорване и факта на занижените цени, което е направило заключението неправилно. Нямам искания във връзка с оспорването.

Моля да се изиска от жалбоподателя да ни се предоставят тези документи, които са били изпратени на вещото лице при изготвяне на експертизата.

Относно адвокатския хонорар правя възражение за  прекомерност на същия.

Съдът счита, че следва да приеме заключението изготвено от вещото лице.

С оглед удостовереното в справката-декларация съдът намира, че следва да увеличи възнаграждението на вещото лице от 300 лв. на 400 лв., като следва да бъде задължен жалбоподателят в 7-дневен срок, считано от днес, да внесе по депозитната сметка на АдмС - Хасково разликата между първоначално определения депозит и окончателно определения размер за възнаграждение на вещото лице, в размер на 100 лв. На вещото лице следва да бъде изплатена сума в размер на 400 лв., от които 300 лв. първоначално внесен депозит, а остатъкът от 100 лв. след внасянето им по сметка на съда, от страна на жалбоподателя.

Съдът намира за основателно искането на процесуалния представител на ответника да бъде задължен жалбоподателят да представи документите, които е предоставил на вещото лице за изготвяне на допуснатата съдебно-икономическа експертиза, поради което същото следва да бъде уважено.

Водим от което, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА заключението изготвено от вещото лице Л.Ц.Й..

УВЕЛИЧАВА възнаграждението на вещото лице  Л.Ц.Й. от 300 лв. на 400 лв.

ЗАДЪЛЖАВА жалбоподателя да внесе по сметка на АдмС – Хасково, в 7-дневен срок считано от днес, сума в размер на 100 лв., представляваща разликата между първоначално определения депозит и окончателно определения размер за възнаграждение на вещото лице.

На вещото лице ДА СЕ ИЗПЛАТИ сумата от  400.00 лева, от които 300 лв. /триста лв./, внесени към момента по депозитната сметка на АдмС – Хасково /изд. и връчен в съдебно заседание РКО/, а остатъкът от 100 лв. да се изплати на вещото лице след внасянето им по депозитната сметка на АдмС – Хасково от страна на жалбоподателя.

ЗАДЪЛЖАВА жалбоподателя в 14-дневен срок от съобщението на съда да представи по делото във вид на заверен препис документите, които е предоставил на вещото лице за изготвяне на заключението по допусната съдебно-икономическа експертиза, а именно: Подробна фактура SHC/014/2020-21/18.07.2020 г., с описание на отделните артикули, единични цени, тегло и други показатели; Подробна фактура SHC/360/2018-19/24.05.2019 г., с описание на отделните артикули, единични цени, тегло и други показатели; Аналитична хронологична ведомост за синтетична сметка 401 за периода от 01.07.2020 г. до 31.07.2020 г.; както и всички други документи, които са били предоставени от дружеството жалбоподател на вещото лице.

С оглед необходимостта делото да бъде попълнено с доказателства, съдът намира, че същото следва да бъде отложено за друга дата и час, и

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 25.05.2021 г. от 10:35 часа, за която дата и час страните да се считат уведомени от днес.

Заседанието приключи в 11:22 часа.

Протоколът се изготви на 23.03.2021 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: