П Р О Т О К О Л

 

гр. Хасково, 31.03.2021 година

 

Административен съд Хасково, в публично съдебно заседание на тридесет и първи март през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

          ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

    АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

 

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора Цвета Пазаитова

сложи за разглеждане АНД/К/179 по описа за 2021 година,

докладвано от Председателя

 

На поименното повикване в 10.15 часа се явиха:

КАСАЦИОННИЯТ ЖАЛБОПОДАТЕЛ П.Т.П., редовно призован за днешното съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. И.И., с призовка връчена по електронна поща на 10.02.2021 г., не се явява, представлява се от адв. И., надлежно упълномощен с приложено по делото пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ ОТДЕЛ „РИБАРСТВО И КОНТРОЛ – ЮЖНА БЪЛГАРИЯ“ - ПЛОВДИВ, редовно призован за днешното съдебно заседание, с призовка връчена по електронна поща на 09.02.2021 г., не се явява и не изпраща представител.

Съдът докладва: Постъпила молба с вх.№2173/30.03.2021 г. от юрк. Арабаджиева, в качеството й на пълномощник на ответника в настоящото производство. В молбата се сочи, че поради служебна ангажираност не може да се яви в днешно съдебно заседание и моли да бъде даден ход на делото в нейно отсъствие. Сочи, че няма доказателствени искания. В молбата излага съображения по съществото на спора.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ХАСКОВО, редовно призована за днешното съдебно заседание, с призовка връчена по електронна поща на 09.02.2021 г., се явява прокурор Цвета Пазаитова.

 

АДВ. И.: Моля да бъде даден ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки да бъде даден ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се касационната жалба от П.Т.П., подадена от адв. И. в качеството му на пълномощник, против Решение №260059/14.12.2020 г., постановено по АНД №358/2020 г. по описа на РС – Димитровград.

АДВ. И.: Поддържам жалбата. Няма да соча нови доказателства. Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ: Считам жалбата за неоснователна. Няма да соча доказателства.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, и

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. И.: Уважаеми административни съдии, първоинстанционият съд е кредитирал показанията на актосъставителя, че са превозвани мрежи и риболовни уреди, но не е отчел факта, че тези мрежи не са вадени от чувалите, за да се направи такъв извод. Също така, е приел, че длъжността и местоработата на актосъставителя е описана, макар и със съкращения. Като се разгледа подробно съставения акт, се вижда, че тези съкращения са нечетливи и поради този факт са равносилни на неописани, което е съществено процесуално нарушение. Освен това, се прави предположение, че ако възражението се подаде до различен, некомпетентен държавен орган, същият би го препратил по компетентност.

Съдът приема безспорно и което е отразено в акта, че не са иззети риболовни уреди, но това не се отразявало на описаното административно нарушение. Този извод е неправилен, защото тези доказателства биха потвърдили или оправдали извършване на нарушението. Некредитирането на тези обстоятелства, са довели до неправилни изводи на първоинстанционния съд.

Поради изложеното, моля да отмените решението на РС – Димитровград, като неправилно и постановите друго, с което да отмените НП, като незаконосъобразно и необосновано. Молим и за разноските по делото.

ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми административни съдии, считам касационната жалба за неоснователна, а решението на районния съд намирам за правилно и законосъобразно. Изведените в жалбата възражения са били обсъдени в решението на въззивния съд. Намирам, че във фазата на административното производство и при разглеждането от районния съд, не са допуснати съществени нарушения на материалния и процесуалния закон. Ето защо, предлагам решението на РС – Димитровград да бъде оставено в сила.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.19 часа.

Протоколът се изготви на 31.03.2021 година.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

Секретар: