П Р О Т О К О Л

 

гр. Хасково, 31.03.2021 година

 

Административен съд Хасково, в публично съдебно заседание на тридесет и първи март през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

           ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

         АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

 

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора Цвета Пазаитова

сложи за разглеждане АНД/К/203 по описа за 2021 година,

докладвано от съдията Росица Чиркалева

 

На поименното повикване в 10.10 часа се явиха:

КАСАЦИОННИЯТ ЖАЛБОПОДАТЕЛ З.Т.Л., редовно призован за днешното съдебно заседание чрез процесуалния си представител адв. В.Ч., с призовка връчена по електронна поща на 15.02.2021 г., не се явява, представлява се от адв. Ч., надлежно упълномощен по делото, с пълномощно от първата инстанция.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКЦИЯ „ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА“ – ХАСКОВО, редовно призован за днешното съдебно заседание, с призовка връчена по електронна поща на 15.02.2021 г., не се явява, представлява се от ст.юрк. К. Г., надлежно упълномощена по делото, с представено в днешно съдебно заседание пълномощно.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ХАСКОВО, редовно призована за днешното съдебно заседание, с призовка връчена по електронна поща на 15.02.2021 г., се явява прокурор Цвета Пазаитова.

 

АДВ. Ч.: Моля да бъде даден ход на делото.

СТ. ЮРК. Г.: Моля да бъде даден ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки да бъде даден ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се касационната жалба от З.Т.Л., подадена чрез адв.Ч., против Решение №260007/12.01.2021 г., постановено по АНД №938/2020 г. по описа на РС – Хасково.

АДВ. Ч.: Поддържам жалбата. Нямам доказателствени искания.

СТ.ЮРК.Г.: Оспорвам жалбата. Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ: Считам жалбата за допустима. Нямам доказателствени искания.

Съдът, като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, и

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. Ч.: Уважаеми административни съдии, моля да уважите подадената жалба от името на моя доверител, и отмените първоинстанционното решение като неправилно и незаконосъобразно, постановено в нарушение на материалните правни норми на разпоредбите на КСО.

Безспорно първоинстанционият съд е установил, че моят доверител, в качеството си на работодател е регистриран земеделски производител. Безспорно е установил, че при проверката, полагания труд е за самия ден на проверката. Безспорно е установил, че се събира селскостопанска продукция – беритба на корнишони, но въз основа на това е кредитирал неправилната правна квалификация на административнонаказващия орган, относно прилагането на материалното право.

В общата теория на правото и Закона за нормативните актове е императивно заложено, че се прилагат с приоритет специалните правни норми пред общите правни норми. Разпоредбата на чл.61, ал.1 от КСО, което е общата правна норма за полагане на труд, докато правната квалификация и фактическите данни, относно полагането на труд, насочват към прилагането на специалната правна норма на чл.114а, ал.1 от КТ.

Именно хипотезата на изпълнителното деяние, съвпада и е съпоставима с цитираната разпоредба, и отговаря на Наредба №РД-07-8/13.07.2015 г. за условията и реда, за предоставяне и отчитане на трудовите договори по чл.114а, ал.1 от КТ, пред Инспекцията по труда. Наредбата е на Министъра на труда и социалните грижи, и към датата на днешното съдебно заседание наредбата е актуализирана – ДВ бр.25 от 26.03.2021 г.

При наличие на изпълнително деяние, квалифицирано по специалната правна норма, считам, че няма съставомерност на нарушението, за което е ангажирана отговорността на моя доверител, тъй като разпоредбите на чл.416, ал.5 и чл.414, ал.3 от КТ, не регламентират и не препращат към санкциониране на нарушения по чл.114а, ал.1 от КТ. Това неправилно прилагане на материалното право, това ангажиране отговорността на доверителя ми на всяка цена, е довело до постановяване на незаконосъобразен административен акт.

Моля да бъде отменено първоинстанционното решение, като моля да бъде отменено и потвърденото НП.

СТ. ЮРК. Г.: Уважаеми административни съдии, считам решението на РС – Хасково, с което е потвърдено НП за правилно и законосъобразно. Твърденията в касационната жалба, според които НП следва да бъде отменено бяха изложени от процесуалния представител на жалбоподателя и пред районният съд, но същия правилно ги е счел за неправилни, като подробно е изложил мотивите си за това в съдебното решение, поради което няма да преповтарям същите пред Вас.

Моля да постановите съдебен акт, с който да потвърдите обжалваното решение.

Моля да бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение в полза на дирекцията.

ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми административни съдии, считам касационната жалба за неоснователна и като такава, моля да я оставите без уважение, а обжалваното решение като правилно и законосъобразно, предлагам да бъде оставено в сила.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.12 часа.

Протоколът се изготви на 31.03.2021 година.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

Секретар: