П Р О Т О К О Л

 

гр. Хасково, 26.03.2021 година

 

Административен съд Хасково, в публично съдебно заседание на двадесет и шести март през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

 

При участието на секретаря Гергана Тенева

сложи за разглеждане адм.дело № 105 по описа за 2021 година,

докладвано от Председателя

 

На поименното повикване в 11.10 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.Ж. Ж., редовно призован за днешното съдебно чрез процесуалния си представител адв. З.Д., с призовка връчена на 22.02.2021 г., не се явява и не се представлява.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „БЮРО ПО ТРУДА“ - СВИЛЕНГРАД, редовно призован за днешното съдебно заседание, с призовка връчена по електронна поща на 16.02.2021 г., не се явява, представлява се от гл. юрк. М.Н., надлежно упълномощена, с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

ГЛ. ЮРК. Н.: Моля да бъде даден ход на делото.

С оглед редовното призоваване на страните, съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА делото, образувано по жалба от М.Ж.Ж. ***, подадена чрез пълномощник адв. З.Д. против Решение от 24.11.2020 г., издадено от Директора на Дирекция „Бюро по труда“ – Свиленград, за прекратяване на регистрацията на М.Ж. с рег. №50005637/16.07.2020 г., считано от 24.11.2020 г.. По изложени в жалбата подробни съображения за незаконосъобразност на оспорения в настоящото производство акт, се моли за неговата отмяна.

ДОКЛАДВА постъпил писмен отговор с вх. №1500/01.03.2021 г. от М.Н. – гл. юрк. в Дирекция „Бюро по труда“ – Стара Загора.

ГЛ. ЮРК. Н.: Считам жалбата за неоснователна, а решението за правилно, законосъобразно, съобразено с материалния закон и издадено при правилно прилагане на процесуалните норми.

Моля да бъдат приети като доказателства по делото, приложените към административната преписка писмени документи.

С оглед изясняване на фактическата обстановка по делото, моля да допуснете до разпит един свидетел, при режим на довеждане, а именно лицето Т. Ж. – ст. специалист в Дирекция „Бюро по труда“ – Свиленград, филиал Л., която водя за днешното съдебно заседание.

Съдът, на първо място намира, че следва да приеме като доказателства по делото приложените към жалбата писмени документи, както и постъпилата с писмо вх. №584/25.01.2021 г. административна преписка.

По отношение на направеното доказателствено искане от страна на процесуалния представител на ответника – гл. юрк. Н., да бъде допуснато до разпит лицето Таня Желязкова, съдът намира същото за относимо и допустимо и счита, че следва да бъде уважено.

Ето защо, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като доказателства по делото, приложените към жалбата писмени такива, а именно: Регистрационна карта на М.Ж. с рег. №50005637, с дата на регистрация: 16.07.2020 г., издадена от Агенция по заетостта, Дирекция „Бюро по труда“ Свиленград – филиал Л.; Разпечатка на Справка за IBAN *** – АД от дата 16.07.2020 г.; Медицинско направление издадено на 08.12.2020 г. на М.Ж.Ж. – ** г.; Писмо рег. № /не се чете/ от С. С. – директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Свиленград до М.Ж.Ж., относно: Прекратяване на регистрация в ДБТ – Свиленград, филиал Л.; Копие на пощенски плик №R PS 6500 007LR8 J.

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като доказателства по делото, надлежно заверени копия от: Заявление – декларация за регистрация рег. №50005637/16.07.2020 г. от М.Ж.Ж. с ЕГН: **********; План за действие на безработно търсещо работа лице с рег. №50005637 от 16.07.2020 г., на Дирекция „Бюро по труда“ – Свиленград, филиал Л. за лицето: М.Ж.Ж.; Насочващо писмо /Приложение №8, Раздел I/ с дата 24.11.2020 г. от Дирекция „Бюро по труда“ – ДБТ – Свиленград до „*******“ – Х. с отбелязване „Отказвам работа“ и положен подпис; Насочващо писмо /Приложение №8, Раздел I/ от Дирекция „Бюро по труда“ – ДБТ – Свиленград до „********“ – Х. с отбелязване „Лицето отказва работа“ и положени подписи от Т. Ж. и В. Н.; Решение от 24.11.2020 г. на директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Свиленград с отбелязване „Лицето е поканено на 23.11.2020 г. да се яви на 24.11.2020 г. за връчване на решение. Поради неявяването му е поставено съобщение на инф. табло на 26.11.2020 г.“; Съобщение от 26.11.2020 г. на основание чл.61, във връзка с чл.18а, ал.9 от АПК до М.Ж.; Писмо изх. №1029-26-19/05.01.2021 г. от директор на ТП на НОИ – Хасково до г-н Т. К. – директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Хасково; Отговор към рег. №50005637 от Т. Т. Ж. – ст. спец. филиал Л. към ДБТ – Свиленград до Директора на ДБТ – Свиленград; Писмо рег. №20-09-11-8/11.01.2021 г. от Соня Славова - директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Свиленград до М.Ж.Ж., относно: Прекратяване на регистрация в ДБТ – Свиленград, филиал Л.; Пощенски плик №R PS 6500 007PQG U.

ДОПУСКА до разпит при режим на довеждане в днешното съдебно заседание лицето Т. Ж. – служител в Дирекция „Бюро по труда“ – Свиленград, филиал Л..

 

Съдът пристъпи към снемане самоличността и разпит на допуснатия свидетел в настоящото производство, като въведе в съдебната зала:

Т. Т. Ж. снета самоличност, предупредена за отговорността по чл.290 от НК.

Данните се снеха от ЛК №******** издадена на ****** г. от МВР – Х., след което същата се върна на лицето.

ГЛ. ЮРК. Н.: Моля да обясните каква е процедурата при регистрация и по-специално какво точно се обяснява на новорегистрираните във връзка с техните права и задължени?

СВИДЕТЕЛЯТ Т. Т. Ж. : На всеки един безработен, който идва при нас за регистрация, първо попълваме данните, след което започваме да проучваме каква работа търси, какво е работил, какво е образуванието му, какво е здравословното му състояние, има ли документи от ТЕЛК или ЛКК, ако има ги нанасяме, като се съобразяваме и със здравословното състояние на лицето. Това го правим с всеки един безработен като обясняваме, че при нас лицето се регистрира единствено и само за търсене на работа, всичко останало е извън нашите компетенции. При предлагане на подходяща работа, в 14-дневен срок, лицето е длъжно да започне работа.

ГЛ. ЮРК. Н.: Какво точно се случи при първоначалното насочване, при връчването на насочващото писмо и при последващите ваши действия по отношения на лицето М.Ж.?

СВИДЕТЕЛЯТ Т. Т. Ж. : Когато има подходяща работа ние се свързваме с безработните лица. В случая аз се свързах с лицето и му предложих подходяща работа, той не е споменавал да има здравословни проблеми. Ние предлагаме работно място, което се намира до 50 км. от населеното място, аз му предложих точно такава. Той каза, че по принцип не иска да работи, а иска само да си получи парите, които му се полагат, че аз нямам право да го насочвам на работа. Въпреки това взе насочващото писмо и аз му обясних къде трябва да отиде. Той каза, че ще отиде и след 2-3 дни аз отново го потърсих, за да го попитам дали е ходил за тази работа, но ми отговори, че не е ходил. След това отново го потърсих, защото срокът изтичаше, тъй като в 7-дневен срок трябваше да ми върне отрязък от писмото. На седмия ден му казах да дойде при мен, за да видя какво е направил. Оказа се, че той изобщо не е ходил при работодателя и няма отговор за това, което трябваше да извърши. Когато дойде при мен отново ми заяви, че няма да работи и аз нямам правото да го изпращам на работа, тъй като иска само да си получи обезщетението. Аз му казах да отбележи на насочващото писмо, че не желае да работи и отказва предложената му работа. Той го написа, след което му обясних, че след няколко дни отново ще го потърся, за да му връча решение. Обясних му също така, че ще получава обезщетение само 4 месеца, тъй като няма право на повече, защото има само една година трудов стаж. На 24.11. 2020 г. го потърсих по телефона, за да му връча решението, но той не дойде. След това отново го потърсих, но той отново не дойде. Тогава, както следва да бъде направено по нашите вътрешни указания, аз сложих съобщение на таблото, за връчване на това решение, и след като изтече срокът се счита за връчено. През месец декември, не помня точно на коя дата, лицето дойде и носеше една бележка, едно медицинско, което ние признаваме, когато лицето закъснее по график при нас, по план за действие, но защо дойде така и не разбрах. Тези бележки важат само за възстановяване на регистрацията, ако ние му я прекратим, за да се докаже, че в този период, поради здравословни причини лицето не е могло да дойде да се подпише.

ГЛ. ЮРК. Н.: Нямам повече въпроси към свидетеля.

Съдът освободи свидетеля от съдебната зала.

 

ГЛ. ЮРК. Н.: Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснен от фактическа и правна страна, и

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ГЛ. ЮРК. Н.: Уважаема госпожо съдия, моля да отхвърлите като неоснователна и недоказана жалбата на М.Ж.Ж. срещу решението на Директора на ДБТ – Свиленград, по мотиви подробно изложени в писмени бележки, които представям. Моля да ни бъдат присъдени разноски по настоящото дело.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11.28 часа.

            Протоколът се изготви на 26.03.2021 година.

 

.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

                                                       

 

 

 

Секретар: