П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 06.04.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на шести април през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

сложи за разглеждане адм. дело № 186 по описа за 2021 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:20 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Д.С., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Кмет на Община Хасково, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. В., надлежно упълномощена по делото, с приложено към преписката пълномощно.

 

По хода на делото:

 

Юрк. В. – Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилата жалба срещу Решение по Закона за достъп до обществена информация с Рег. индекс: РешДостъп-4 от 27.01.2021 г. на Кмета на Община Хасково.

Докладва постъпилата молба от ст. юрк. В.В., придружаваща административната преписка, в която молба се изразява становище относно допустимостта на жалбата.

Докладва, че по делото е постъпила административната преписка по издаване на оспореното решение.

 

Юрк. В. – Оспорвам жалбата. Да се приеме административната преписка, представена от Община Хасково. Поддържам и становището ни за недопустимост на жалбата. Нямам доказателствени искания.

 

Съдът намира, че по направеното възражение относно липса на правен интерес и съответно искането за прекратяване на производството по делото поради недопустимост на жалбата, следва да се произнесе с окончателния съдебен акт, мотивиран от което

 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за прекратяване на настоящото производство.

 

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото изпратената от ответника административна преписка по издаване на оспореното решение, постъпила в съда с писмо вх.№ 975/08.02.2021 г. и като взе предвид факта, че страните не правят искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

 

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото изпратената от ответника административна преписка по издаване на оспореното решение, постъпила в съда с писмо вх.№ 975/08.02.2021 г., а именно: протокол от 18.01.2021 г.; заявление за предоставяне на достъп до обществена информация с рег.индекс: РешДостъп-39#1/15.01.2021 г.; Решение рег.индекс: РешДостъп-4/27.01.2021г. на Кмет на Община Хасково; справка във връзка с постъпилото заявление за достъп до обществена информация с рег.индекс: РешДостъп-39#1/15.01.2021 г.; писмо с рег.индекс: РешДостъп-39#2/20.01.2021 г.; писмо с рег.индекс: РешДостъп-39#3/22.01.2021 г.; разпечатка от ел. поща от 27.01.2021 г.

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Юрк. В. – Уважаема госпожо Съдия, считам решението на Кмета на Община Хасково за законосъобразно и като такова ще Ви моля да го потвърдите. Считам, че по делото безспорно се установи, че отказ за предоставяне на информация, както твърди жалбоподателят, не е налице. На жалбоподателя е предоставена информация относно тонажите за събиране на битови отпадъци за селата, които желае, но същият иска и копие от документи. Жалбоподателят не се явява контролен орган, за да му бъдат представяни копия от документи. С решението за достъп до информация на жалбоподателя е предоставена исканата информация относно тонажите, като считам, че с представянето на тази информация нормата на чл. 2 от ЗДОИ е изпълнена, доколкото същият може да си състави собствено мнение относно задължения субект. Що се отнася до методиката, считам, че в решението за достъп до обществена информация и приложените към преписката документи му е представена тази информация, а именно за методологията за изчисляване и количеството събран отпадък за исканите от него села и на база брой съдове и кратност на обслужване, а доколкото същата е законосъобразна и правилна считам, че в настоящото производство няма как да бъде упражнен контрол. Считам, че на жалбоподателя е предоставена исканата информация, което се установява и от приложените по делото доказателства и не е налице отказ или непълнота на издаденото решение от административния орган. В тази насока ще Ви моля за Вашия съдебен акт. Моля да присъдите разноски в полза на Община Хасково в минимален размер, представляващи юрисконсултско възнаграждение.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

Заседанието приключи в 10:25 часа.

Протоколът се изготви на 06.04.2021 година.

 

                                                         

      СЪДИЯ:

 

 

 

      Секретар: