П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 02.04.2021 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на втори април две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Светла Иванова

сложи за разглеждане адм. дело № 975 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 10.23 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.Г.Г., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв. Г., редовно упълномощена с пълномощно представено по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на ОД при МВР - Хасково, редовно уведомен от предходно съдебно заседание не се явява и не изпраща процесуален представител.

СВИДЕТЕЛЯТ Б.П.Р., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично.

Адв. Г. – Моля за ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка да се даде ход на делото, в днешното съдебно заседание и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Адв. Г. – Нямам искания преди разпита на свидетеля. Моля да се изслуша.

Съдът намира, че следва да бъде допуснат до разпит свидетелят Б.П.Р. и

О П Р Е Д Е Л И :

ДОПУСКА до разпит свидетеля Б.П.Р..

Съдът пристъпи към снемане самоличността и разпит на свидетеля.

СВИДЕТЕЛЯТ Б.П.Р. – снета самоличност. Предупреден за отговорността по чл.290 от НК.

Адв. Г. – С Д.Г.Г. колеги ли сте?

СВИДЕТЕЛЯТ Б.П.Р. – Да, колеги сме.

Адв. Г. – Едни и същи служебни функции ли изпълнявате с колегата Ви Г.?

СВИДЕТЕЛЯТ Б.П.Р. – И двамата сме на една и съща длъжност - младши автоконтрольори към група охранителна полиция към РУ – Свиленград.

Адв. Г. –  Разкажете по какъв начин и чрез какво електронно средство осъществявате функциите по контрол на скоростта на пътното движение, къде въвеждате данните за проверяваните от Вас МПС, и по какъв начин получавате информацията за тях, включително и в случаите, когато тези МПС нямат сключена застраховка „Гражданска отговорност“?

СВИДЕТЕЛЯТ Б.П.Р. – Работим с автоматично техническо средство за измерване на скоростта - трафик радар ТFR1-М, което е разположено в патрулния автомобил. Практиката е следната: при засичане на лек автомобил с превишена скорост след това данните на МПС-то се въвеждат в работна станция за отдалечен достъп или накратко наречен Таблет. Когато въведем регистрационния номер ни излиза дали колата се издирва, дали има „Гражданска отговорност“ и дали има технически преглед. Ако няма „Гражданска отговорност“ или технически преглед, а може и двете да ги няма, ние съставяме фиш за гражданска отговорност или за техническа, за съответното нарушение. Практиката е – автомобила можем да го проверим веднага след като е засечен, или след като се приберем в РУ.

Адв. Г. – Когато въведете данните в работната станция за отдалечен достъп или таблет, вие получавате информация за нарушенията, включително и когато автомобилът няма застраховка. А получавате ли информация за това дали същият е регистриран или не?

СВИДЕТЕЛЯТ Б.П.Р. – Не. Няма как да получим, такава информация, защото няма такова подменю. По принцип, ако автомобилът е с прекратена регистрация, след като се въведе номера на МПС на таблета излиза-„Няма данни за такова МПС“, тоест не съществува. Но ако покаже дали има, или няма застраховка и преглед, значи автомобилът не е с прекратена регистрация.

Адв. Г. – Може ли, когато зареди такива данни, вие да кажете: „Може да е с прекратена регистрация“?

СВИДЕТЕЛЯТ Б.П.Р. – Не. Ние нямаме задължение на всички автомобили, на които съставяме фишове, да проверяваме и да звъним. Практиката е – като въведем номера и излезе дали има или няма застраховка, дали има или няма преглед, дали се издирва или не, значи автомобилът не е с прекратена регистрация. Ако той е с прекратена регистрация на таблета изписва „няма данни за такова МПС“ . Тогава вече се обаждаме на оперативния дежурен, той прави справка и ни казва на коя дата е прекратена регистрацията, и се изготвя докладна записка до Началника на РУ. След това вече се установява собственикът и се съставя АУАН, или се завежда преписка. Но щом в таблета покаже-застраховка, преглед и дали автомобилът се издирва, значи не е с прекратена регистрация.

Адв. Г. – Възможно ли е, ако автомобилът е с прекратена регистрация, но това да не е отразено в системата, или да е прекратена например предният ден, когато вие установите нарушението, то да не е въведено в системата и да излиза като все още съществуващ автомобил? Можете ли въобще това да го разберете?

СВИДЕТЕЛЯТ Б.П.Р. – Няма как да го разберем това. Ние нямаме такова подменю, а и до сега такова нещо не ми се е случвало.

Адв. Г. – Само оперативният дежурен в РУ ли има достъп до тези справки за прекратени регистрации на МПС? Вие на кого трябва да се обадите за да разберете този автомобил, за който нямате данни, дали действително е с прекратена регистрация?

СВИДЕТЕЛЯТ Б.П.Р. – Само той дава такава информация - на коя дата е прекратена регистрацията. Тоест, тази прекратена регистрация е по чл.143, ал.15., тя е за това,

Адв. Г. – Някога на Вас, или на някой от Вашите колеги да е връчвана заповед, или по някакъв друг начин да е осигуряван достъп до подменю КАТ в система „Справки“?

СВИДЕТЕЛЯТ Б.П.Р. – Не, никога. Ако по принцип имаме този достъп аз ще го проверя веднага.

Адв. Г. – За да бъде цялостен разпита, моля да покажем на свидетеля разпечатките от РСОД, които представих на миналото съдебно заседание, и той да отговори това ли има предвид като данни, които излизат от системата след въвеждането на регистрационния номер?

Съдът предяви на свидетеля документи находящи се на л.142 и л.143 по делото.

СВИДЕТЕЛЯТ Б.П.Р. – Първото, което видях, се отнася точно за МПС с прекратена регистрация. А вторият документ със застраховката, прегледа и дали се издирва МПС, е когато всичко е нормално, и ако има някакво нарушение без застраховка или преглед, ние вече си предприемаме съответните действия. 

Адв. Г. – Има ли заповед, с която да сте задължени за всяко МПС, на което съставяте фиш да се допитвате до оперативния дежурен?

СВИДЕТЕЛЯТ Б.П.Р. – Не. Никой не ни е задължавал независимо от данните от таблета да правим справки.

Адв. Г. – Нямам други въпроси. Нямам други искания. Считам делото за изяснено.

Свидетелят Б.П.Р. се освободи от съдебната зала.

Съдът като взе предвид,  че страните не правят нови доказателствени искания, счита делото за изяснено от фактическа страна и   

                                               О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Г. – Поддържам изложеното в жалбата относно наличието на формални недостатъци на заповедта, които правят същата противоречива на материалният закон и съответната разпоредба от ЗМВР, които уреждат императивните правила за нейното съдържание. Считам, че в настоящия процес и по същество не се доказа, че моят доверител виновно, умишлено или небрежно е извършил нарушението, за което е санкциониран. Считам, че няма причини съдът да не се довери както на писмените доказателства, така и на гласните такива, които бяха събрани днес относно обстоятелството, че жалбоподателят Г. не е имал каквато и да е обективна възможност към момента на издаване на въпросния фиш, посочен в оспорената заповед, да установи, че проверяваното от него МПС е с прекратена регистрация, заради което да се въздържи от съставяне на фиш. Моля да прецените обстойно всички доказателства и да прецените, че незаконосъобразно и несправедливо по отношение на жалбоподателя е наложено дисциплинарното наказание, заради което да отмените оспорената заповед като незаконосъобразна. Моля да отсъдите ответникът да заплати разноските по делото, за които прилагам списък.

Съдът ще постанови решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.36 часа.

Протоколът се изготви на 02.04.2021 г.

 

                                                          

 

 

Съдия:

 

 

 

Секретар: