П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 13.04.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на тринадесети април през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора    

сложи за разглеждане адм. дело № 183 по описа за 2021 година

докладвано от съдия Росица Чиркалева

на именното повикване в 11.25 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Р.М.К., редовно призован за днешно съдебно заседание чрез процесуален педставител, не се явява. Представлява се от адв.Л., надлежно упълномощен с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на ТП на НОИ – Хасково, редовно призован по e-mail за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк.С., с пълномощно представено днес.

Адв. Л. – Ход на делото.

Ст.юрк.С. – Моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалба от Р.М.К., насочена срещу Решение № Ц1023-26-60-3/27.01.2021г. на Директор ТП на НОИ – Хасково, с направени в същата доказателствени искания и приложени писмени доказателства.

Докладва се и постъпила под вх.№1234/17.02.2021г. от органа административна преписка.

Докладва становище от процесуалния представител на жалбоподателя с вх.№2458/12.04.2021г.

Адв.Л. – Поддържам жалбата и изложените в нея съображения за незаконосъобразност на акта, както и направените доказателствени искания за допускане на съдебно-икономическа експертиза с въпроси изрично поставени в жалбата.

Моля да се приемат като доказателства по делото приложените към жалбата писмени доказателства, както и представената от органа преписка.

Отделно от това, моля да допуснете събиране на гласни доказателства, чрез допускане до разпит на двама свидетели, които са работили в същото предприятие с доверителя ми. Това са М. Г. М. и Б. Х. Н., и двамата от И., които ще бъдат доведени. Нямам други доказателствени искания на този етап.

Ст.юрк.С. – Оспорвам жалбата. Да се приеме представената от нас преписка, както и доказателствата приложени към жалбата.

Относно допускане на съдебно-икономическа експертиза – не възразявам.

Относно свидетелските показания – съгласно разпоредбата на чл.104, ал.10 от КСО, е недопустимо категория да се доказва със свидетелски показания.

Адв.Л. /реплика/ – По отношение на свидетелите, ние няма да доказваме категория, а къде са работили, по кое време, какво, как е цитирана фирмата, какви цехове е имало… Това са факти, които свидетелите ще докажат и считам, че не е пречка да се допуснат. Моля обаче, това да стене след изготвяне на експертизата.

Като изслуша становището на страните, съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото приложените такива към жалбата, както и писмените доказателства изпратени от органа в заверен вид, постъпили с писмо вх.№1234/17.02.2021г. и съставляващи административната преписка по издаване на оспорения акт. Намира за относимо направеното в жалбата доказателствено искане за изготвяне на съдебно-икономическа експертиза, която да отговори на въпросите поставени в жалбата и в становище вх.№2458/12.04.2021г., поради което такава следва да бъде допусната. Намира, че не следва да се произнася по допускането на двама свидетели, при режим на довеждане за доказване на факти и обстоятелства за които се иска експертиза, и които биха могли да бъдат изяснени от същата. Ето защо, по това искане съдът ще се произнесе след изслушване на заключението по съдебно-икономическата експертиза.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към жалбата Решение №Ц 1023-26-60-3/27.01.2021г.; Разпореждане №Ц 2140-26-350/10.12.2020г.; Трудова книжка №329/13.01.1982г. на Р.М.К. /от л.14 до л.22 по делото/.

ПРИЕМА като доказателства по делото писмените такива, представляващи административна преписка по издаване на оспорения акт, постъпила с писмо вх.№1234/17.02.2021г. общо 68 листа.

ДОПУСКА и НАЗНАЧАВА съдебно-икономическа експертиза, вещото лице по която след като се запознае с доказателствата по делото и извърши проверка там, където е необходимо, да отговори на въпросите изрично поставени в жалбата и становище от жалбоподателя вх.№2458/12.04.2021г.

Определя депозит за вещо лице в размер на 300 лева, вносими в 7-дневен срок от днес от жалбоподателя по набирателната сметка на АдмС - Хасково, като по поименното определяне на вещото лице, съдът ще се произнесе в закрито заседание, след като по делото постъпят доказателства за внесен депозит.

По искането за допускане до разпит на двама свидетели при режим на довеждане, съдът ще се произнесе след изслушване на заключението по назначената съдебно-икономическа експертиза.

Ст.юрк.С. – Нямам доказателствени искания на този етап.

Адв. Л. – Нямам други доказателствени искания на този етап.

За изготвяне на експертиза, съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 29.06.2021г. от 10.45 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

Заседанието приключи в 11.35 часа.

Протоколът се изготви на 13.04.2021 г.

 

 

СЪДИЯ:

        

 

Секретар: