П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 13.04.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на тринадесети април през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

 

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 64 по описа за 2021 година

докладвано от съдия Росица Чиркалева

на именното повикване в 11.46 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Арда Тур“ ЕООД, гр. Хасково, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява лично от управителя г-н С.И.И..

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Дирекция „ Бюро по труда“ гр. Хасково, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. Представлява се от гл.юрк.Н., надлежно упълномощена с пълномощно по делото.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. – Моля да дадете ход на делото.

Гл.юрк.Н. – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се молба вх.№1906/19.03.2021г., ведно с представени към същата доказателства, с оглед указаната на страната в предходно съдебно заседание доказателствена тежест.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. – Запознах се с представените доказателства, не възразявам да се приемат. Във връзка с представените доказателства, представям и моля да приемете извлечения по сметка и платежни нареждания, от които е видно кога са изплатени средствата от Агенция по заетостта съгласно РМС – 429, като едните са изплатени на 25.11.2020г. - за месец август, а за месец септември са изплатени на 22.12.2020г. Представям ги с копия за ответната страна.

Гл.юрк.Н. – Считам, че така представените доказателства са неотносими, касаят изплащането на парични средства по РМС – 429 и нямат отношение към ПМС – 151.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. /реплика/ – Представям ги, тъй като имат пряка връзка с представените инструкции от Агенция по заетостта, където е упоменат редът за кандидатстване по двете програми, тъй като междувременно сектор „Транспорт“ беше одобрен по мярка 80/20 с РМС – 429/2020.

Като взе предвид становището на страните, съдът намира, че следва да се приемат като доказателства по делото, писмените такива представени от органа във вид на заверен препис, постъпили с молба вх.№1906/19.03.2021г. и Заповед №РД-11-00-2112/26.10.2020г. и Заповед №РД-11-00-1753/24.09.2020г. на ИД на Агенция по заетостта, както и тези представени в днешното съдебно заседание от представляващия дружеството-жалбоподател.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото, писмените такива, във вид на заверен препис и приложени към молба вх.№1906/19.03.2021г. под опис от 7 пункта / 25 листа/, Заповед №РД-11-00-2112/26.10.2020г. и Заповед №РД-11-00-1753/24.09.2020г. на ИД на Агенция по заетостта, както и 2бр. извлечения от банкова сметка *** „Арда-тур“ ЕООД от дата 25.11.2020г. и дата 22.12.2020г.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. – Нямам други доказателствени искания.

Гл.юрк.Н. – С молбата съм направила искане за разпит на свидетел – П. П., когото водя и моля да бъде допуснат. С показанията си той ще изясни момента, че материалите са своевременно качени на информационното табло в ДБТ. Представена е заповед, че той отговаря за коректността на изнесените материали на информационното табло. Той ще опише процедурата: как се качва и как се сваля от таблото информацията.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. – Не възразявам.

Съдът намира, че следва да уважи направеното с молба вх.№1960/19.03.2021г. доказателствено искане, за допускане до разпит на свидетеля Пашинов, по отношение на фактите и обстоятелствата, свързани с процедурата по поставяне на материалите по чл.4, ал.2 от ПМС151/03.07.2020г. на информационното табло на ДБТ – Хасково.

Свидетелят П. П. се въведе в съдебната зала.

Съдът пристъпи към снемане самоличността и разпит на свидетеля.

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– снета самоличност. Предупреден за отговорността по чл.290 от НК. Обещава да говори истината.

Гл.юрк.Н. – Как и в какви срокове се поставя информацията по ПМС 151 на информационното табло в ДБТ, каква е процедурата?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– Аз съм определен, със заповед на директора, да бъда един от хората, който да поддържа на нашата дирекция таблата по съответния ред. Това са табла, разположени встрани от основните входове, от към дирекцията и от към Регионална дирекция, и всяка сутрин, обед и вечер аз следя информационната страница на дирекцията, и докладвам на началник отдела, дали има излязла информация по тези постановления -151 и последващите 278 и 416. Отговарям пряко, един от членовете съм на комисиите, които се занимават с обработка на документите и конкретно с тази фирма.

СЪДЪТ – Какво правите, когато има нова информация?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– Ако има нова информация я разпечатвам на хартия и съответно се закрепва по таблата поставени в дирекцията.

СЪДЪТ – Изготвяте ли протокол за тази дейност? Съставяте ли документ за това, удостоверяващ, че сте го поставили?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– За тази дейност, ако нещо е излязло ново за деня, сме длъжни да го разпечатаме и да го поставим на таблата. Докуменът, който се създава е e-mail, който ние получаваме от агенцията, че има информация. Тъй като аз съм единственият определен да поставя тази информация на таблото, аз спазвам този ред, но такива протоколи не съставяме.

СЪДЪТ – Във връзка с ПМС 151/2020, можете ли да кажете на коя точно дата получихте нова информация и на коя точно дата я качихте на това табло?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– Една от датите, на която качихме информация беше 13.10.2020г. Информацията беше излязла на 12.10.2020г., а ние я качихме на 13.10.2020г. на таблото. Това е за ПМС 151 с измененията по 278, което конкретно касае случая.

Гл.юрк.Н. – Кога е качена информацията за кандидатстване с изменението по 278?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– Не мога да си спомня точно кога, но е било или на следващия ден, или в деня на обявяването.

Гл.юрк.Н. – Нямам други въпроси.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. – Казахте, че на 13.10.2020г. сте качили информация, а преди това има ли качена някаква друга информация?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– По 151 сме качвали информация и през м.юли, и си спомням, че е имало и някакво допълнение, което сме качвали, но със сигурност през юли, след излизане на постановлението.

СЪДЪТ – По ПМС 151, казвате, че през м.юли сте качвали на няколко пъти информация, но не можете да кажете точните дати. А можете ли да кажете, по отношение на какво и какви данни съдържаше тази информация?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– Основно качвахме тези заявления, с които се кандидатства по постановлението и съответните декларации, и документи към тях, които са за информация на работодателите.

СЪДЪТ – А сроковете за кандидатстване съдържаха ли се в тази информация и бяха ли качени на това информационно табло?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– Сроковете са сложени, като най-напред се слага информацията със сроковете отгоре на таблото, след това се поставят заявленията и всичко необходимо, което касае кандидатстването на работодателя. Досега не е имало такъв работодател, който да не е разбрал или да не се е информирал от таблото, от кога до кога е срокът. Това е отделно разпечатано, с едър шрифт и стои над документите.

СЪДЪТ – Тази информация, която казахте, че сте качили на 13.10.2020г., тя по отношение на ПМС 278, с което се изменя ПМС 151 ли беше?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– Да. На тази дата е качено постановлението, с което се изменя 151 и документите, тъй като документите и заявленията, които са към това постановление бяха променени. Тези промени ние ги обявихме още същия ден, тъй като това касае всеки един работодател.

СЪДЪТ – В ПМС 278 имаше ли промяна на срокове?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– Промяна в сроковете не е имало, просто се казваше: „… на дата …“ например вместо на 15-ти - на 16-ти, за подаване на документи като дата за краен срок. Обявили сме на таблото, че тези, които могат да кандидатстват по ПМС 278 е до дата … мисля, че беше 15.10.2020г.

СЪДЪТ – И това го обявихте на 13.10.2020г.?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– Това сме го обявили на 13.10.2020г., че срокът е до 15.10.2020г. и могат да се подават документите по стария ред, а от там излизаше вече новото постановление, което касаеше периода от октомври до декември – 416, и по този ред сме подали тази информация към работодателите.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. – Вие виждали ли сте въпросната заповед на Директора на Агенция по заетостта, с която определя тези срокове и запознат ли сте с нея?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– Имаме ги в дирекцията и съм запознат с тях. При нас са в оригинал.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. – Тези заповеди поставяли ли сте ги на таблото?

 

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– Тези заповеди не е задължително да се поставят на таблото, те са вътрешни и не са поставяни.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. –Документите, които поставяте на таблото - под тях има ли подпис и печат, или са извадени от e-mail?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– Всичко, което поставяме е със заверка на Агенция по заетостта и ние нямаме право да поставяме „Вярно с оригинала“. Ние разпечатваме всичко от страницата на агенцията.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. – Т.е. това указание, което е представено и няма подпис и печат на Агенция по заетостта, Вие го поставяте така?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– При нас това указание е с подпис и печат. Ние го вадим и поставяме от него тази извадка, която е необходима за работодателите.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. –Казахте, че сте запознати със заповедите и тогава следва да знаете, кога е пристигнала първата заповед за процедурата?

СВИДЕТЕЛЯТ П.М.П.– С първия дизайн на тази мярка пристигна и заповедта, обхващаше 13.03.2020г. – 30.06.2020г. Тогава пристигна и заповедта на изпълнителния директор.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. – Нямам други въпроси.

Свидетелят П. П. се освободи от съдебната зала.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. – Нямаме други доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

Гл.юрк.Н. – Нямаме други искания

Съдът, като взе предвид, че от страните не се правят други доказателствени искания, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ жалбоподателя С.И.И. – Уважаема госпожо Председател, в хода на съдебното производство безспорно се установи, че тезите, които сме изложили в нашата жалба по отношение на действията на ДБТ и издадената заповед на директор на Агенция по заетостта, са нормативен акт по силата на ПМС 151. Двете заповеди, които бяха представени носят дати от 24.09.2020г. и 26.10.2020г., и няма как свидетелят да е бил запознат със заповедта през м.юли, тъй като от момента на стартиране на процедурата с ПМС 151, до 24.09.2020г. не е имало валидна заповед. А заповедите, които бяха представени като доказателство по делото, не е и онази заповед, която трябва да издаде Директорът на Агенция по заетостта, съгласно чл.4 от постановлението, а това е вътрешно-служебен акт и няма правна сила, и не може да породи правни последици за трети лица.

Моля за възможност да изложа подробни съображения в писмени бележки, които да представя в определен от Вас срок.

Моля, на основание чл.242, т.3 от ГПК да допуснете предварително изпълнение на решението, тъй като съществува вероятност то да не бъде изпълнено, поради недостатъчни средства по тази програма. Моля да отмените отказът на Директор на ДБТ – Хасково и да постановите решение, с което да го задължите да завърши процедурата до окончателно изплащане на дължимите ни средства.

Гл.юрк.Н. – По отношение на току що предявеното искане: Считам, че същото е неправомерно, тъй като евентуално при уважаване на жалбата, следва отказът, като индивидуален административен акт да се върне в ДБТ за продължаване на

процедурата, от момента, от който тя е спряла. Поради това, няма как да има предварително изпълнение, преди да е произнесено положително становище от комисията, която по ПМС следва да се произнесе и да одобри работодателя. Същата не е завършена.

Моля да отхвърлите като неоснователна жалбата на „Арда-тур“ ЕООД.

Моля за срок в който да представя писмени бележки.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Съдът дава 7-дневен срок от днес на страните, да представят писмени бележки.

Заседанието приключи в 12.09 часа.

Протоколът се изготви на 13.04.2021г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: