П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 14.04.2021 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на четиринадесети април две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВА БАЙНОВА

          ЧЛЕНОВЕ: ПАВЛИНА ГОСПОДИНОВА

         АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

                                                       

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Невена Владимирова

сложи за разглеждане АНД (К) № 108 по описа за 2021 г.

докладвано от Председателя

на именното повикване в 10:08 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ Н.М.А., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв. М.Д., с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ по касационната жалба ГРУПА КЪМ ОД НА МВР - ХАСКОВО, РУ - СВИЛЕНГРАД, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът Невена Владимирова.

Адв. Д. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са на лице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д И Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се касационната жалба.

Адв. Д. – Поддържам касационната жалба. Моля да се отмени първоинстанционното решение. Нямам искания за събиране на други доказателства.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Д. - Уважаеми административни съдии, моля да отмените обжалваното решение на РС – Свиленград, с което е потвърдено наказателно постановление спрямо доверителя ми. Считам, че същото е неправилно и необосновано. Фактическата обстановка, изяснена в хода на първоинстанционния процес, е ясна и категорична. Полицейският инспектор от полицейски участък - Любимец преследва със собствения си лек автомобил доверителя ми, който управлявал служебен лек автомобил „Фолксваген голф“, из половината град Любимец, като след като не успява да го достигне или разбира, че е възможно да причини ПТП, той се отказва и съставя докладна записка до началника на полицейския участък в Любимец. По тази докладна записка няма санкция от този същия началник. Докладната записка е съставена две седмици преди издаване на акта за установяване на административно нарушение /АУАН/, като актът е съставен на 02.07.2020 г. от мл. полицейски инспектор Т.Ф., свидетел пред първоинстанционния съд, по разпореждане на полицейски инспектор Т., който е съставил докладната записка. По този начин, чрез специалния ЗАНН, действащ в полицейски участък Любимец, започва административното производство. Нарушението, извършено от доверителя ми не е доказано по никакъв начин. Налични са единствено свидетелските показания на свидетеля Т., който на базата на собствената си докладна записка разпорежда на свидетеля Ф. да състави акт, нещо, което свидетелят Ф. си призна пред първоинстанционния съд. Считам, че не е доказано извършване на нарушението нито от обективна, нито от субективна страна. Искам да кажа, че всякакви маневри по пътното платно, по даване на газ или промяната на посоката на движение може да бъде извършено в следствие на техническа неизправност, в следствие на неопитност на шофьора, но деянието по чл. 104б предполага умишленото му извършване.

Подробни доводи и правни изводи Ви представям в писмени бележки, с копие за прокурора, като моля при евентуална отмяна на първоинстанционното решение и съответно на наказателното постановление да ми бъде присъдено адвокатско възнаграждение по реда на чл. 38, ал. 2 от ЗА.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, считам касационната жалба за неоснователна и като такава Ви предлагам да я оставите без уважение. За разлика от колегата аз намирам, че от събраните по делото доказателства изцяло се доказва извършеното административно нарушение на базата на свидетелските показания. Доколкото съдебният акт почива на тези доказателства считам, че същият е правилен и законосъобразен и като такъв предлагам да бъде оставен в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10:13 часа.

Протоколът се изготви на 14.04.2021 г.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

  Секретар: