П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 14.04.2021 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на четиринадесети април две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВА БАЙНОВА

          ЧЛЕНОВЕ: ПАВЛИНА ГОСПОДИНОВА

         АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

                                                       

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Невена Владимирова

сложи за разглеждане АНД (К) № 247 по описа за 2021 г.

докладвано от Председателя

на именното повикване в 10:34 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ ОТДЕЛ „ОПЕРАТИВНИ ДЕЙНОСТИ“ - ПЛОВДИВ В ЦУ НА НАП, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

От пълномощник на същия – гл.юрк. М.К., е постъпило писмено становище с вх.№ 2492/13.04.2021 г., в което моли да бъде даден ход на делото. Заявява, че поддържа касационната жалба и няма да сочи други доказателства. Излага съображения по същество и прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение.

ОТВЕТНИКЪТ по касационната жалба ЕТ „Н. 90 С.Ч.“ - Хасково, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от адв.Ч., надлежно упълномощен с пълномощно, представено в днешното съдебно заседание.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът Невена Владимирова.

Адв.Ч. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са на лице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д И Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се касационната жалба.

Адв.Ч. – Оспорвам касационната жалба. Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.Ч. – Уважаеми административни съдии, моля да оставите без уважение касационната жалба на началник отдел „Оперативни дейности“ - Пловдив в ЦУ на НАП срещу решение по АНД №1027/2020 г. на Районен съд – Хасково, като незаконосъобразна и потвърдите първоинстанционния съдебен акт. В касационната жалба не са изложени доводи, които да оборват правните изводи на първоинстанционния съд, а именно, че на първо място констатациите и правната квалификация на изпълнителното деяние не са правилно и прецизно описани, квалифицирани и дори това се посочва като недостатък в самата касационна жалба, че дори и да има непрецизно описание на изпълнителното деяние, то то не било съществено. Моля това да се вземе под внимание, като неоснователен довод от настоящия състав, понеже административното производство по ЗАНН е строго формално и  при него няма маловажни и незначителни несъответствия.

На следващо място вторият порок, който е съществен и който е установен от първоинстанционния съд, а именно нарушението на разпоредбата на чл.40, ал.1 от ЗАНН, също считам за съществен. Правилно е мотивиран първоинстанционният съд и дори само на това основание обжалваното наказателно постановление се явява незаконосъобразно поради наличие на съществения порок.

Видно от събраните в делото доказателства контролните органи не са съставили акта за административно нарушение в присъствието на нарушителката С.Ч.. Той е съставен в поделението на ТП на НАП и отишли да го връчат на место с мотива, че тя била на възраст, тя била трудно подвижна и за да й спестят съставянето на акта в нейно присъствие.

Тези съществени пороци считам, че по никакъв начин не водят до незаконосъобразност на първоинстанционния съдебен акт, поради което моля същият да бъде потвърден, касационната жалба - оставена без уважение. Моля да бъде присъден адвокатски хонорар така, както е по договора за правна помощ като оставите без уважение направеното възражения за прекомерност на адвокатския хонорар, тъй като адвокатският хонорар не е в пъти над законово регламентирания, поради което считам, че същият не е прекомерен. Моля за съдебен акт в този аспект.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни съдии, считам касационната жалба за неоснователна и като такава предлагам да я оставите без уважение, а атакуваният с нея съдебен акт, като правилен и законосъобразен, да бъде оставен в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10:39 часа.

Протоколът се изготви на 14.04.2021 г.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

  Секретар: